Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

70mai A500S: Problem z autowyłączaniem na gnieździe zapalniczki - jak naprawić?

oppo11 15 Apr 2023 23:01 447 6
    oppo11
    Level 6  
    Witam,
    Posiadam dashcam 70mai A500S podpięty pod gniazdo zapalniczki na ładowarkę z zestawu na oryginalnym kablu, zgodnie z instrukcją.
    Na gnieździe zapalniczki cały czas jest prąd nawet jeśli kluczyk jest wyjęty.
    Mam ustawione w ustawieniach autowyłączanie po 5 min.
    Jednak kamera nagrywa cały czas, po pół h, po godzinie postoju wciąż są nagrania, czyli funkcja autowyłączanie nie wyłącza kamery.

Jak to można naprawić? Miał ktoś taką sytuację?
    sigwa18
    Level 42  
    No moduł tak jak radio ma trzy przewody zasilania. Masa i dwa razy +12 V jeden po stacyjce a drugi stały +12 V z akumulatora. Widocznie masz je spięte razem (czerwony i żółty) i podłączone pod + zapalniczki. Trzeba je rozdzielić i jeden z nich dać na + po stacyjce.
    oppo11
    Level 6  
    Dziękuję za odpowiedź - pomocna.
    W zasadzie chodziło mi o wewnętrzną funkcję w kamerze. Jest funkcja mówiąca o tym że kamera dokona "autowyłączenia" w przypadku postoju dłuższego niż 5, 10, 20 min (do wyboru. Mam wybraną opcję 5 min. Niestety Auto stoi ponad, a kamera nadal nagrywa póki jej nie wypnę z gniazda zapalczniki.
    Czy ktoś miał podobny problem z w/w modelem i może dać jakieś wskazówki ? Firmware 1.1.20ww
    sigwa18
    Level 42  
    Ale ta funkcja wymaga prawidłowego podłączenia modułu zasilania. Czyli to co pisałem wcześniej. Bez tego nie odlicza tych 5 ,10 ,15 minut tylko nagrywa 24/7.
    gadek80
    Level 30  
    Ta funkcja działa inaczej. Kamera powinna zatrzymać nagrywanie, jeśli obraz przed nią jest nieruchomy, ja to mam wyłączone, ale przypuszczam, że wtedy i tak kamera dalej jest włączona, tylko samo nagrywanie zostanie wstrzymane. W wolnej chwili to mogę sprawdzić u siebie, bo mam A400.
    Przypuszczam, że chodzi Ci o to, żeby kamerka się wyłączała mimo, że nie masz możliwości wyłączenia jest gniazdem.
    Ten problem rozwiązuje się inaczej w takich autach, mianowicie jest trochę zabawy, ale daje pożądane rozwiązanie.
    Kupujesz adapter bezpiecznika z kablem i wpinasz go w miejsce na bezpieczniku w którym jest zanik napięcia po wyłączeniu stacyjki i do tego kabla podpinasz zasilanie kamery no i jeszcze trzeba dokupić trochę kabla i gniazdo zapalniczkowe.
    darkangell2
    Level 2  
    Witam.
    Kupiliśmy kamerę 70mai a400 + tylna kamera.
    Dokupiliśmy kartę SD.

Pojawia się komunikat po włączeniu kamery że karta SD jest uszkodzona (była formatowana w kamerze samochodowej).

Oprócz tego nagrywa z automatu po włączeniu obraz jako automatyczne awaryjne nagrywanie wideo.

Czy wiesz może jako to ogarnąć by kamera działała?
    Z góry dziękuję
    gadek80
    Level 30  
    Kartę sformatuj jeszcze raz na kamerze, jeżeli po tym jest dalej ten komunikat to pewnie musi być karta uszkodzona, sprawdź ją ewentualnie na innym urządzeniu lub inną kartę na kamerze i powinno wyjść co jest problemem czy karta czy kamera.
    Awaryjne nagrywanie z tego co wiem powinno włączyć się po wstrząsie, ja w ustawieniach mam ustawioną czułość chyba na niską, bo nie potrzebuję tego.