logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica ZIM 428E - spalony bezpiecznik, nadal przeciążenie

serwisaudiovideo 20 Kwi 2023 00:19 1179 11
REKLAMA
  • #1 20547876
    serwisaudiovideo
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Witam
    Na module sterownika był spalony bezpiecznik, po wymianie uruchomiła się, ale po wystartowaniu programu strzela wyłącznik N/P. W środku sucha, nie widać zalania. Po wypięciu ze sterownika wtyku (nad przekaźnikami) od zasilania silników, grzałki itp. załącza się bez przeciążenia. Grzałka pomierzona, jeden silnik wypięto (3-pinowe złącze) i też wywala, dalej ciężko się dostać. Co jeszcze można sprawdzić, jak dostać się do głębiej osadzonych podzespołów?
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20547885
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1119
    Lepiej zacznij diagnozę od ustalenia, który etap w programie wyrzuca zabezpieczenie. Nie wiem, jak dokładnie w tym modelu, ale przeważnie działanie po starcie programu jest proste:

1. Włącza się pompa odpływowa, by usunąć resztkę wody z komory - włącza się 1-3 sekundy po włączeniu programu i pracuje ok. 30-60 sekund
    2. Potem włącza się elektrozawór napełniania komory wodą, woda napływa do zmywarki. Tu nie ma reguły czasowej, ilość wody jest obliczana na podstawie przepływu. Myślę, że 20 sekund napełniania komory to minimum czasowe.
    3. Po napełnieniu komory, w ruch idzie zawór trójdrożny, jest napędzany z 230V. Obraca się, aż się nie ustawi - kilka sekund. Nie zawsze musi się ustawiać, więc czasem ten etap może być ominięty (zależnie od programu, pewnie).
    4. Potem startuje pompa myjąca, po uzyskaniu odpowiedniego ciśnienia załączana jest grzałka.
    5 (...)

Na którym etapie dochodzi do wyłączenia bezpiecznika?

serwisaudiovideo napisał:
    Na module sterownika był spalony bezpiecznik, po wymianie uruchomiła się ale po wystartowaniu programu strzela wyłącznik N/P .

Jak już zmywarkę naprawisz, to wymień bezpiecznik na poprawny - by reagował tak, jak za pierwszym razem.
  • REKLAMA
  • #3 20555338
    serwisaudiovideo
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    Po wrzuceniu programu i zamknięciu drzwiczek, bezpiecznik strzela w pierwszym etapie, <10s po zamknięciu. Czyli wskazuje wszystko na pompę odpływową. Można się jakoś dobrać do niej bez demontażu komory?
    Poprawiłem TONI_2003
  • Pomocny post
    #4 20555420
    Ture11
    Poziom 39  
    Nie wiem, jak w tym modelu zmywarki, ale raczej dostęp powinien być od spodu, po zdjęciu jednej plastikowej platformy.

Foto jest w bliźniaczym temacie: Link
  • #5 20555454
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6882
    Czyli wskazuje wszystko na pompę odpływową .

Oczywiście, że nie. W zmywarkach instalacja jest podobna jak w samochodwach, jeden wspólny obwód i obwody sterujące. Jeśli faza będzie na wspólnym to może być to cokolwiek, z instalacją włącznie, a ta w Amicach jest dośc dziadowska.
  • REKLAMA
  • #6 20555544
    Ture11
    Poziom 39  
    Korekta - nie zauważyłem, że to zmywarka do zabudowy. W takim przypadku załączenie pompy tuż po włączeniu programu jest niemożliwe (bo program włącza się na otwartych drzwiach, po czym drzwi się zamyka, a Amica z zasady po otwarciu i zamknięciu drzwi czeka ~10s z wznowieniem działań).
    mrice napisał:
    Jeśli faza będzie na wspólnym to może być to cokolwiek
    Nie wiem, jak w zmywarce Autora, ale w DFM636 faza z przewodu sieciowego bezpośrednio szła tylko na przekaźnik grzałki i zasilanie elektroniki, a cała reszta rozdzielonej "fazy" była w pierwszej kolejności puszczona przez styk zamka w drzwiach, po czym wracała do sekcji przekaźników. To trochę ciekawostka ze strony producenta, ale z drugiej strony, faza po otwarciu drzwi znikała z całych obwodów - niby bezpiecznie to przemyśleli.

Niemniej, jeśli tu zrobiono tak samo, to nadprądowy by się upalał tuż po zamknięciu drzwi (mam na myśli, że wtedy pojawiałaby się faza na wszystkich obwodach), a u Autora jest te 10 sek. przerwy (czyli któryś przekaźnik coś załącza, a chyba nie ma tam przekaźnika, który załącza po prostu fazę do sekcji reszty przekaźników... chyba).
    mrice napisał:
    Jeśli faza będzie na wspólnym to może być to cokolwiek, z instalacją włącznie,
    Rozumiem, ma kolega na myśli zwarcie L-PE?
    Poprawiłem TONI_2003
  • #7 20556693
    mrice
    Moderator AGD
    Ture11 napisał:
    Nie wiem, jak w zmywarce Autora, ale w DFM636 faza z przewodu sieciowego bezpośrednio szła tylko na przekaźnik grzałki i zasilanie elektroniki, a cała reszta rozdzielonej "fazy" była w pierwszej kolejności puszczona przez styk zamka w drzwiach

Zgadnij co się stanie jak zamienimy przewody L i N w gniazdku.

Ture11 napisał:
    Rozumiem, ma kolega na myśli zwarcie L-PE?

Jest to całkiem prawdopodobne uwzględniając jakość przewodów w tych urządzeniach.
  • REKLAMA
  • #8 20556741
    Ture11
    Poziom 39  
    mrice napisał:
    Zgadnij co się stanie jak zamienimy przewody L i N w gniazdku.

Koncepcja była słuszna, bo z jednej strony fazę rozłącza styk drzwi, a z drugiej - szereg przekaźników. W zasadzie zrobili to logicznie, nawet jeśli to nie faza jest rozłączana przez styk drzwi, to nadal faza przy otwartych drzwiach nie pojawi się na silniku czy pompie (wg. moich "badań", sterownik zmywarki analizuje cały czas obecność przebiegu 50 Hz na styku drzwi i gdy tylko drzwi te się otworzy, przekaźniki rozłączają się).
  • #9 20556750
    mrice
    Moderator AGD
    Ture11 napisał:
    sterownik zmywarki analizuje cały czas obecność przebiegu 50 Hz na styku drzwi

Nie w Amice takie bajery. Moduły w tych zmywarkach zwykle sa proste jak cep.
    Nic, pozostaje poczekać co autor pomierzy, nie ma co generować off topicu.
  • #10 20556768
    Ture11
    Poziom 39  
    mrice napisał:
    Nie w Amice takie bajery. Moduły w tych zmywarkach zwykle sa proste jak cep.

W DFM636 był taki numer. Uruchamiałem moduł na stole bez 230 V i jedyna możliwość, by zasymulować drzwi zamknięte, to podać 50 Hz z generatora laboratoryjnego na któryś tam transoptor. Przy niższej częstotliwości, sterowanie traktowało stan jako 'drzwi otwarte'.

mrice napisał:
    nie ma co generować off topicu.

Przepraszam, już nie będę:D
  • #11 20557969
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    mrice napisał:
    Czyli wskazuje wszystko na pompę odpływową .

Oczywiście, że nie. W zmywarkach instalacja jest podobna jak w samochodwach, jeden wspólny obwód i obwody sterujące. Jeśli faza będzie na wspólnym to może być to cokolwiek, z instalacją włącznie, a ta w Amicach jest dośc dziadowska.

Misiu, pisz cokolwiek staranniej i zwracaj uwagę na literówki, wszak stanowisko zobowiązuje.
    I Misiu Ci powiem, że pompa spustowa zaliczyła Zonka. A dziadowskiej wiązki/instalacji, to poszukaj sobie gdzie indziej, ale nie w tej pancernej maszynie. Chińskiej, bo chińskiej, ale pancernej. Mylisz Turka z Chińczykiem. To dwie różne bajki. I nie opowiadaj tych bajek wszem i wobec, bo to jest już chore, że będąc osobą na stanowisku jesteś tak antagonistycznie nastawiony do marki Amica, nie mając ku temu żadnej podstawy!

Do Autora:
    Odepnij wiązkę od pompy spustowej i zapuść program. Jak nie zadziała zabezpieczenie nadprądowe, nie uszkodzi bezpiecznika na module, to masz odpowiedź.
    I bardzo logicznie rozumujesz, wobec mega offtopu myślicieli powyżej.
  • #12 20558036
    mrice
    Moderator AGD
    skryn napisał:
    Misiu, pisz cokolwiek staranniej i zwracaj uwagę na literówki,

Przyganiał kocioł garnkowi :)

skryn napisał:
    I Misiu Ci powiem, że pompa spustowa zaliczyła Zonka.

Też możliwe, w tych maszynach wszystko może się zdarzyć :)

skryn napisał:
    to jest już chore, że będąc osobą na stanowisku jesteś tak antagonistycznie nastawiony do marki Amica, nie mając ku temu żadnej podstawy!

Funkcja moderatora nie ma tu nic do rzeczy. Po 18 latach pracy w tej branży mam zdanie o wyrobach tej marki wyrobione i go nie zmienię, a Amica dalej będzie na dnie jakości dla mnie. W żaden sposób do zmiany zdania mnie nie przekonasz. Wiem, że pracujesz dla tej marki i ją ubóstwiasz, spoko, skoro dają Ci zarobić korzystaj. Ja nie muszę im w **** włazić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zmywarką Amica ZIM 428E, w której po wymianie spalonych bezpieczników występuje przeciążenie, prowadzące do wyłączania zabezpieczenia nadprądowego. Po odłączeniu zasilania silników i grzałki z modułu sterownika, urządzenie działa bez przeciążenia. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w pompie odpływowej, która wyłącza się w pierwszym etapie programu. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby zdiagnozować, na którym etapie programu dochodzi do wyłączenia, oraz sprawdzić dostęp do pompy odpływowej, co może wymagać demontażu dolnej części zmywarki. Wskazują również na możliwe problemy z instalacją elektryczną oraz jakością komponentów w urządzeniach Amica.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA