Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Ogrzewanie Renault Megane Classic

sea21 23 Nov 2005 00:34 8044 6
  • #1
    sea21
    Level 11  
    Mam problem z ogrzewaniem w samochodzie. Leci chłodne powietrze z wylotów chciażjest ustawione na maxa. Nidawno robilem płukanie układu chłodzącego (3 razy) i zalewałem go wodą destylowaną. Po zalaniu płynu jest lipa. Leci chłodne powietrze. Jak była woda było wszystko ok. Układ był płukany pod ciśnieniem. Stan płynu jest ok. Czy jest jakaś inna regulacja temperatury?? Termostat został wymieniony po pierwszym płukaniu i było wszystko ok. Pozdrawiam:))
  • Helpful post
    #2
    mczapski
    Level 39  
    Nie wiemy czy masz instalację gazową czy też nie. Ale skoro na wodzie było w porządku to musi być dobrze na płynie. Istnieje możliwość zapowietrzenia układu podczas wymiany płynów. Teoretycznie układ z czasem powinien się odpowietrzyć po kilku grzaniach i studzeniach, jeśli poziom płynu w zbiorniku wyrównawczym odpowiedni. Może sią zdarzyć rozłączenie cięgna zaworu grzewczego ale to raczej daje się wyczuć przy pokręcaniu.
  • #3
    sea21
    Level 11  
    Mam instalacje LPG. Z regulacją ciepło/zimno jest wszystko ok. Tylo za zimne powietrze leci. Pozdrawiam:)))
  • #4
    sea21
    Level 11  
    Odpowietrzyłem układ i wszystko wróciło do normy. Wielkie dzięki. Pozdrawiam
  • #5
    Łukaszek82
    Level 11  
    Witam. Mam podobny problem u mnie tez nie dział ogrzewanie. Mozesz podac kilka informacji odnośnie odpowietrzania.
  • #6
    Pawel wawa
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Uzupełniasz płyn, odpalasz auto, włączone ogrzewanie na max i dmuchawa na max, czekasz, aż się zagrzeje silnik do normalnej temperatury pracy, dajesz parę razy wysokie obroty i powinien sam się odpowietrzyć! Uzupełniasz płyn, zamykasz korek, i ponownie obroty, po trzech czterech razach jest odpowietrzony :) a Ty cieszysz się ciepłem :)
  • #7
    e_milka88
    Level 1  
    Witam serdecznie,

    Mam bardzo podobny problem, w kwietniu kupiłam Renault Megane Coach 1.6 z popsutym nawiewem, oddalam go do warsztatu wymieniono nagrzewnicę, nawiew chodził tak jak powinien, tak samo ciepłym jak i zimnym powietrzem, po jakimś czasie płukałam chłodnice z braku płynu użyłam wody- Grzało bez rewelacji na dzień dobry ale gdy silnik się zagrzał dmuchało ciepłem oczywiście tylko na 1 stopniu przy maksymalnym ustawieniu temperatury, w końcu przyszedł czas na wymianę wody na płyn do chłodnicy ponieważ idzie zima, no i na tym zakończyło się ogrzewanie....najpierw zimne powietrze nawet przy nagrzanym silniku, potem po odpowietrzeniu przewodów może o 2 stopnie cieplejsze... W czym może leżeć problem?? Proszę o jakąś podpowiedź...

    Pozdrawiam
    Emilia S.