logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Touran 1,4 FSI - Gaśnięcie auta w trakcie jazdy i problemy z pompką paliwa

xaw 26 Kwi 2023 15:23 762 3
REKLAMA
  • #1 20556222
    xaw
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Witam.

Mam problem z Touranem 1,4 fsi.
    Auto gaśnie podczas jazdy, po kilku minutach odpala normalnie i jedzie dalej.
    Problem nie występuje ciągle, nieraz kilka dni jeździ normalnie.
    Zauważyłem, że czasami po otwarciu drzwi nie włącza się pompka paliwa i wtedy auto nie odpala. Czy szukać przyczyny w pompie paliwa czy raczej elektryka ?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20556254
    Marek_Wasik2016
    Poziom 12  
    Ocena: 41
    Filtr paliwa do sprawdzenia, ewentualnie do wymiany. Dobrze było by sprawdzić czy powietrze nie dostaje się razem z paliwem do wtryskiwaczy.
  • REKLAMA
  • #3 20557029
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3393
    xaw napisał:
    Witam.

Mam problem z Touranem 1,4 fsi.
    Auto gaśnie podczas jazdy, po kilku minutach odpala normalnie i jedzie dalej.
    Problem nie występuje ciągle, nieraz kilka dni jeździ normalnie.
    Zauważyłem, że czasami po otwarciu drzwi nie włącza się pompka paliwa i wtedy auto nie odpala. Czy szukać przyczyny w pompie paliwa czy raczej elektryka ?
    Pozdrawiam

To trzeba sprawdzić czy przekaźnik od pompy się załącza a sama pompa nie. Czy pompa dostaje zasilanie a nie pracuje. Nie ma co na pałę wymieniać podzespołów. Co "mówi" diagnostyka?
  • #4 20595650
    xaw
    Poziom 13  
    Ocena: 49
    Więc tak, poprawiłem wiązki przy zbiorniku, było trochę korozji, ale bez tragedii.
    Nie ma już problemu z pompą, przynajmniej nie zauważyłem.
    Ale do rzeczy ...
    Podejrzewam, że problem nie leży po stronie zasilania paliwem. Po wykasowaniu wszystkich błędów i naprawach wiązki i wtyczki auto chodziło normalnie, aż zgasło samo na wolnych obrotach.
    Błędy w załączniku.
    Problem jest w synchronizacji, pierwsza myśl - rozrząd jak to w fsi, rozrząd wymieniony, dalej to samo ... Gaśnie sporadycznie na wolnych obrotach, nie trzyma też obrotów na poziomie 900, raczej 700-800. Nie wymieniałem fazatora ponieważ wyglądał na sprawny, brak nadmiernego luzu (w tym silniku jest jedno koło zmienne, drugie stałe).
    Jakieś pomysły ?
    Załączniki:
    • VW Touran 1,4 FSI - Gaśnięcie auta w trakcie jazdy i problemy z pompką paliwa 348356530_691428809415480_4155281045190610418_n.jpg (162.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA