Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Podłączenie elektryczne gniazda w odciągu wiórów, odkurzaczu warsztatowym

marecki0001 28 Apr 2023 08:46 252 6
    marecki0001
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Mam pytanie odnośnie podłączenia elektrycznego w odciągu wiórów. (Scheppach DC100). Odciąg fabrycznie działa na zwykłym włączniku 0-1. Żeby zasysał trzeba najpierw włączyć odciąg, potem np. strugarkę i spełnia swoje zadanie. Moim pomysłem było dodać dodatkowy przełącznik 1-0-2 oraz gniazdko żeby to działało jak w zwykłym odkurzaczu warsztatowym ( do zamontowanego na odciągu gniazdka podłącza się np. strugarkę i w momencie jej uruchomienia automatycznie włącza się odciąg ). Połączenie szeregowe. Podłączenie udało się ale przy próbach na wiertarce 300 W silnik odciągu ma zbyt małe obroty w porównaniu z obrotami przy normalnym włączeniu. I tutaj moje pytanie. Po pierwsze: Dlaczego tak się dzieje? Drugie: Co zastosować, żeby to działało jak należy? Podłączenie elektryczne gniazda w odciągu wiórów, odkurzaczu warsztatowym Podłączenie elektryczne gniazda w odciągu wiórów, odkurzaczu warsztatowym
    mały1083
    Level 21  
    marecki0001 wrote:
    Dlaczego tak się dzieje?

ponieważ wykonałeś
    marecki0001 wrote:
    Połączenie szeregowe
  • Helpful post
    CYRUS2
    Level 43  
    marecki0001 wrote:
    Połączenie szeregowe. Podłączenie udało się ale przy próbach na wiertarce 300 W silnik odciągu ma zbyt małe obroty w porównaniu z obrotami przy normalnym włączeniu.
    marecki0001 wrote:
    Dlaczego tak się dzieje?
    Bo to połączenie szeregowe.
    marecki0001 wrote:
    Co zastosować, żeby to działało jak należy?
    Zastosować przekaźnik prądowy.
    Przez cewkę przekaźnika prądowego włączasz wiertarkę, a styki przekaźnika włączają wyciąg.
  • Helpful post
    750kV
    Level 32  
    Strugarkę łączysz przez przekaźnik prądowy. Następnie stykami przekaźnika prądowego sterujesz stycznik który załącza odciąg wiórów.
    Ktoś_tam
    Level 36  
    A bierzesz pod uwagę że jednoczesny start dwóch silników może powodować zadziałanie zabezpieczenia?
    Co to za wynalazek, że do przełącznika idą przewody o kolorach niebieski, brązowy i ż-z?
    I czemu gniazdo jest bez przewodu PE mimo że na niewyraźnym zdjęciu widać elementy i opis od PE?
    marecki0001
    Level 10  
    W sumie nie pomyślał o czymś tak prostym jak przekaźnik. Dzięki za podpowiedź. Co do kolorów przewodów to użyłem takich jakie miałem z już zaciśniętymi konektorami. Gniazdo jest z PE bo takie dokupiłem a wtyczka i przewód oryginalny od wyciągu i tak nie ma ochronnego . Dziękuję za pomoc.
    marecki0001
    Level 10  
    + przekaźnik