Witam. Chcę rozpocząć dyskusję na temat sposobów pomiaru czasu wtrsku w układach wtryskowych benzyny w samochodach. Sam jestem na etapie doskonalenia pojektu komputerka paliwa, który zamieściłem na elektrodzie. Ogólnie są trzy rodzaje sterowania stryskiwaczami:
a)Metoda zasilania pojedynczym impulsem:
Wtej metodzie sterowanie odbywa się włączając klucz tranzystorowy zwierający cewkę wtryskiwacza do masy. Czas trwania wtrysku to czas trwania napięcia bliskiego 0V na wtrysiwaczu. rys spos3.jpg
b)Metoda zasilania z ogranieczeniem prądowym:
W tej metodzie do otwarcia iglicy wtryskiwacza potrzeba impulsu silnie prądowego a następnie podtrzymanie pracy wtryskiwacza przez zmniejszenie wartości prądu płynącego przez wtryskiwacz. Czas trwania wtrysku to w tym wypadku to czas od pojawiania się napięcia 0V do czasu pojawiania się piku napięcia wyindukowanego w cewce wtryskiwacza. rys spos7.jpg
c)Metoda zasilania wieloimpulsowego
Metoda ta polega na włączeniu wtryskiwacza dłuższym impulsem 0V a następnie na podtrzymaniu otwarcia iglicy sygnałem impulsowym. rys spos9.jpg
Czas trwania wtrysku na oscylogramach to ΔTwtr.
Prośba do wszytkich którzy mają pojęcie o to w jaki sposób mierzyć czas wtrysku za pomocą mikrokontrolera aby pomiar był najdokładniejszy, przy czym myśle że trzeba by się skupić na pomiarze w metodzie opisanej jako trzecia, jest ona chyba najczęsciej stosowana.
Ja do pomiaru czasu wtrysku zastosowałem coś takiego (przykład bascoma, kawałek kodu):
Config Timer1 = Timer , Prescale = 64
' ustawiłęm pd5 jako wejście
' impw liczba typu word
impw=0
1:
timer1=0
start timer1
do
if pind.5=0 then incr impw
loop until timer1=15625 (czas 250ms dla xtal=4MHz)
stop timer1
'impw= pewna liczba proporcjonala do czasu trwania stanu niksiego na Pd5
'dalsze obliczania
goto 1
Czy taki pomiar ma sens? I na ile jest prawdopodobny, mierzę tylko czas trwania stanu niskiego na Pd5 więc metoda nadaje się tylko w przypadku pierwszej metody sterowania wtryskiwaczem, mało stosowanej.
Oscylogramy pochodzą ze strony:
http://www.auto-online.pl/serwis/poradnik/elek_autom/ster_wtr/sp_ster.htm
a)Metoda zasilania pojedynczym impulsem:
Wtej metodzie sterowanie odbywa się włączając klucz tranzystorowy zwierający cewkę wtryskiwacza do masy. Czas trwania wtrysku to czas trwania napięcia bliskiego 0V na wtrysiwaczu. rys spos3.jpg
b)Metoda zasilania z ogranieczeniem prądowym:
W tej metodzie do otwarcia iglicy wtryskiwacza potrzeba impulsu silnie prądowego a następnie podtrzymanie pracy wtryskiwacza przez zmniejszenie wartości prądu płynącego przez wtryskiwacz. Czas trwania wtrysku to w tym wypadku to czas od pojawiania się napięcia 0V do czasu pojawiania się piku napięcia wyindukowanego w cewce wtryskiwacza. rys spos7.jpg
c)Metoda zasilania wieloimpulsowego
Metoda ta polega na włączeniu wtryskiwacza dłuższym impulsem 0V a następnie na podtrzymaniu otwarcia iglicy sygnałem impulsowym. rys spos9.jpg
Czas trwania wtrysku na oscylogramach to ΔTwtr.
Prośba do wszytkich którzy mają pojęcie o to w jaki sposób mierzyć czas wtrysku za pomocą mikrokontrolera aby pomiar był najdokładniejszy, przy czym myśle że trzeba by się skupić na pomiarze w metodzie opisanej jako trzecia, jest ona chyba najczęsciej stosowana.
Ja do pomiaru czasu wtrysku zastosowałem coś takiego (przykład bascoma, kawałek kodu):
Config Timer1 = Timer , Prescale = 64
' ustawiłęm pd5 jako wejście
' impw liczba typu word
impw=0
1:
timer1=0
start timer1
do
if pind.5=0 then incr impw
loop until timer1=15625 (czas 250ms dla xtal=4MHz)
stop timer1
'impw= pewna liczba proporcjonala do czasu trwania stanu niksiego na Pd5
'dalsze obliczania
goto 1
Czy taki pomiar ma sens? I na ile jest prawdopodobny, mierzę tylko czas trwania stanu niskiego na Pd5 więc metoda nadaje się tylko w przypadku pierwszej metody sterowania wtryskiwaczem, mało stosowanej.
Oscylogramy pochodzą ze strony:
http://www.auto-online.pl/serwis/poradnik/elek_autom/ster_wtr/sp_ster.htm