Jest to zastosowanie ESP32-CAM jako fotopułapki z powiadomieniem. Układ w głębokim uśpieniu czuwa nad wykryciem ruchu przez czujkę PIR. Po wykryciu ruchu budzi się, robi zdjęcie, zapisuje na karcie SD, łączy się do sieci wifi, pobiera bieżący czas i jeżeli czas, który upłynął od poprzednio wysłanego maila jest większy od ustawionego czasu w parametrach, wysyła na skrzynkę pocztową powiadomienie z dołączonym zdjęciem i ponownie wchodzi w stan głębokiego uśpienia. Wysyłanie e-maila może się powtarzać, ale nie częściej niż co ilość minut ustawioną w parametrach (np. 5 minut). Zapis na karcie SD następuje po każdym wybudzeniu układu. Z uwagi na znikomy pobór energii w czasie czuwania (zależny głównie od czujnika ruchu), układ można zasilać np. z Power Banku 5V. Ja próbnie wykorzystałem akumulatorek LiPoli 3.7V/750mAh z tanim modułem ładującym ST6845-C (cena 4 zł!). Pobór prądu w czasie uśpienia ESP32 i czuwania PIR wynosił ok. 0.1 mA i był to prąd pobierany głównie przez czujkę. W tym czasie przetwornica modułu ładującego nie pracuje i napięcie spada do 3.7V, co wystarczy do podtrzymania pracy układu. Po wykryciu ruchu pobór prądu wzrasta do 0.45 mA co powoduje start przetwornicy i podniesienie napięcia do 5V. W czasie wykonywania zdjęcia i wysyłania maila chwilowy pobór prądu wzrasta do ok. 270 mA. Użyte podzespoły nie wymagają dodatkowych elementów poza kondensatorami "oczyszczającymi" zasilanie 5V i 3.3V z ewentualnych zakłóceń.
W stosunku do przykładów dostępnych na stronach internetowych mój projekt ma obsługę zmiany parametrów przez WebServer bez konieczności każdorazowo kompilacji i zapisywania wsadu w pamięci flash.
Schemat jest bardzo prosty, gdyż poziomy sygnałów wystawiane przez użytą czujkę PIR nie przekraczają 3.3 V co jest bezpieczne dla ESP32 i nie wymaga elementów pośredniczących. W przypadku braku dostępu do sieci wifi (np. w terenie), układ nie wysyła z przyczyn oczywistych powiadomienia, ale zapisuje obrazy na karcie SD.
W załączeniu pełna dokumentacja, kompletny spakowany skatch, w którym należy wstawić własne parametry w module credentials.h oraz przykładowy projekt pcb (do termotransferu). Należy pamiętać, że skatch używa SPIFFS i należy wgrać oddzielnie katalog data przy pomocy funkcji w Arduino "ESP32 Sketch Data Upload". Układ jest w trakcie testowania, ale na razie nie zauważyłem żadnych problemów.
Więcej informacji jest w ESP32-CAM_Wartownik_Opis.pdf.

W stosunku do przykładów dostępnych na stronach internetowych mój projekt ma obsługę zmiany parametrów przez WebServer bez konieczności każdorazowo kompilacji i zapisywania wsadu w pamięci flash.
Schemat jest bardzo prosty, gdyż poziomy sygnałów wystawiane przez użytą czujkę PIR nie przekraczają 3.3 V co jest bezpieczne dla ESP32 i nie wymaga elementów pośredniczących. W przypadku braku dostępu do sieci wifi (np. w terenie), układ nie wysyła z przyczyn oczywistych powiadomienia, ale zapisuje obrazy na karcie SD.
W załączeniu pełna dokumentacja, kompletny spakowany skatch, w którym należy wstawić własne parametry w module credentials.h oraz przykładowy projekt pcb (do termotransferu). Należy pamiętać, że skatch używa SPIFFS i należy wgrać oddzielnie katalog data przy pomocy funkcji w Arduino "ESP32 Sketch Data Upload". Układ jest w trakcie testowania, ale na razie nie zauważyłem żadnych problemów.
Więcej informacji jest w ESP32-CAM_Wartownik_Opis.pdf.

Cool? Ranking DIY