Silnik lasera nie kręci i laser ma slaba smuzke - nie wiem czy to normala smuzka czy ich dzialanie moze vbyc-powiązane?
HP laserjet P1102 mono
Używana do 10 lat, ale kilkanaście stron rocznie ostatnio
w sumie 4100 stron
Nagle po 3 tygodniach stania wylaczona z pradu kompletnie i wlaczona od nowa - pokazuje Blad skanera 52 - wiec Lasera.
Rozebrane - po wlaczeniu od razu błąd i nic nie kręci silnik lasera,
Zdjęta góra stojanik?> wewnątrz ładnie, w sumie w drukarce kurzu kożuch był tylko na "coil" z lewej strony na pcb primary zasilania.
Prąd przechodzi przez taśmę między silnikiem dużym do papieru a małym do lasera.
Między tymi lutami pod silnikiem każdy z każdym przewodzi prąd.
Nie widać nic na oko żeby pękło.
Nie mam termowizji.
Na płytce z laserem widziałem, że tam gdzie nóżki lasera lutowane to jakby ciutke razem sie mogły stykać warstwą jakiegoś pyłu czy wąsy od lutu.
Projektowane żeby zdechło?
Jak dalej diagnozować?

HP laserjet P1102 mono
Używana do 10 lat, ale kilkanaście stron rocznie ostatnio
w sumie 4100 stron
Nagle po 3 tygodniach stania wylaczona z pradu kompletnie i wlaczona od nowa - pokazuje Blad skanera 52 - wiec Lasera.
Rozebrane - po wlaczeniu od razu błąd i nic nie kręci silnik lasera,
Zdjęta góra stojanik?> wewnątrz ładnie, w sumie w drukarce kurzu kożuch był tylko na "coil" z lewej strony na pcb primary zasilania.
Prąd przechodzi przez taśmę między silnikiem dużym do papieru a małym do lasera.
Między tymi lutami pod silnikiem każdy z każdym przewodzi prąd.
Nie widać nic na oko żeby pękło.
Nie mam termowizji.
Na płytce z laserem widziałem, że tam gdzie nóżki lasera lutowane to jakby ciutke razem sie mogły stykać warstwą jakiegoś pyłu czy wąsy od lutu.
Projektowane żeby zdechło?
Jak dalej diagnozować?