Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak naprawia się matryce TV, znacie kogoś w Polsce kto ma taki sprzęt? (cof bonding machine, laser)

przema1983 04 May 2023 18:58 1074 7
    przema1983
    Level 12  
    Siemano,

Dziwne że nikt o tym nie wspomniał albo ja słabo tutaj szukałem.
    Ostatnio pogłębiam swoją wiedze z napraw elektronicznych, a dokładnie TV oraz te nieszczęsne delikatne matryce LED, LCD, które padają nagminnie i nieodwracalnie ale czyżby...??
    Trafiłem na taki temat cof bonding laser machine, nasuwa się pytanie czy znacie kogoś kto dysponuje takimi urządzeniami do napraw w Polsce?? (jak dotąd najbliższe takim serwisom są Indie gdzie maja kanał YT).

https://www.youtube.com/@Veefixindia/videos
    tomaszlonski
    Level 31  
    Do naprawy matryc TV ? Raczej mało spotykane, wcześniej spotkasz mniejsze do napraw mniejszego sprzętu, telefonów, tabletów czy laptopów które w sumie można też użyć do napraw matryc TV jeśli ma się wszystko opanowane.
    O dostępności stanowi tylko cena urządzenia która zwykle zaczyna się od 3-6 tys. $ dla mniejszych i prostych uszkodzeń po 10 tys. $ przynajmniej dla matryc ok 30-40 cali , dla większych to już kwoty w granicach 15-20 tys.

Niestety znam serwisy głownie we Francji albo Anglii/Szkocji prowadzone głownie przez Hindusów.

Moim prywatnym zdaniem lepiej zawsze kupić od nich odpowiednią naprawianą matrycę niż oddawać własną do serwisu, wychodzi czasami 50% taniej jeśli sam montujesz i jeszcze płacą za uszkodzoną grosze ale i tak się opłaca.

p.s. Też mnie w sumie interesuje temat, mam kilka nowych TV z uszkodzonymi matrycami możliwymi do naprawy na tym sprzęcie i szukam firmy w Polsce.
    GanCegall
    Level 38  
    przema1983 wrote:
    delikatne matryce LED

Poproszę jakiś przykład.
    tomaszlonski
    Level 31  
    Pewnie z tą delikatnością chodziło bardziej o wpływ wilgoci czy zalania na matryce a co za tym idzie uszkodzenia przez wodę samej matrycy albo jej elektroniki.
    Mechanicznych uszkodzeń matrycy to raczej nie naprawi tak łatwo.
    przema1983
    Level 12  
    Telo wrote:
    Witam

Zapytaj w tej firmie:

BWM Electronics

https://bwm-electronics.pl/oferta/

Może maja taką maszyne.

Wiem ,że wymieniją tzw.cofy

Dzięki, nieomieszkam sprawdzić co tam się wyprawia. Swojego czasu miałem kilka smukłych TV z spalonym chipem cof ale poszły na części.
    "Delikatne" matryce led.. przecież też dostają wewnętrzne zwarcia w szkle i można je uszkodzić np łapiąc nieodpowiednio.
    GanCegall
    Level 38  

Prosiłem o przykład matrycy LED, sam nie słyszałem, a chętnie się dowiem, że są takowe.