Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jakiego źródła zasilania użyć do silnika 12VDC 400VA, (układ chłodzenia zgrzewarki)

HomerD 06 May 2023 07:29 273 6
Automation24
    HomerD
    Level 10  
    Witam.
    Zrobiłem układ chłodzenia do zgrzewarki punktowej. Wykonałem zbiornik 200l, kupiłem pompę, użyłem też chłodnicy z wentylatorem ze starego samochodu i mam problem z zasilaniem silnika.

Na silniku nie ma żadnej tabliczki, ale jako źródła zasilania użyłem tymczasowo prostownika i zrobiłem pomiary. Okazało się, że przy rozruchu potrzeba około 28A, później 15/16A. Zamówiłem zasilacz z allegro 12VDC 40A 500W, okazało się, że zasilacz ma zawyżone parametry, daje max niecałe 15A.

Chciałbym zasilać ten silnik z sieci 230V przy pomocy jakiegoś zasilacza, lub przetwornicy, ale okazuję się, że przetwornicę ciężko znaleźć, pisałem do kilku hurtowni/sklepów i dostałem odpowiedź, że o takiej mocy nie mają. Zasilacza boję się już kupować bo znowu dostane jakiś oszukany szajs. Dodam, że nie chciałbym też wydać na to dużo kasy bo za kwotę około 1500zł kupię nową chłodnicę na 230V. Poproszę o pomoc, poradę czego mogę użyć jako zasilania, dodam że akumulator nie wchodzi w grę.
  • Automation24
  • Helpful post
    spinacz
    Level 42  
    Proponuję Ci zasilacz serwerowy, pewniak że to pociągnie.
    Poszukaj tylko takiego który będzie łatwo przerobić by odrazu się uruchamiał, na elektrodzie są tematy takie jak uruchomić na stole zasilacz serwerowy.
  • Automation24
  • Helpful post
    spinacz
    Level 42  
    Ok, tylko porównaj koszy tego MW a serwerowego którego kupisz za 10% ceny MW.
    HomerD
    Level 10  
    >>20568755
    Zamówiłem HSTNS-PL14 za 90 zł nowy, używane były po35zł. Zobaczymy co z tego będzie.
    HomerD
    Level 10  
    >>20568755
    Chciałem Ci podziękować za pomoc. Sam bym w życiu nie wpadł na to, że można użyć takiego zasilacza.
    Kupiłem zasilacz za 90zł, z mostkowałem dwa piny i zasilacz pięknie daje napięcie 12.38 V-za każdym razem gdy mierze napięcie wynik jest taki sam. Dodam, że wentylator pracuje bardzo cicho, prawie go nie słychać - piszę o tym bo gdzieś się naczytałem, że te zasilacze są bardzo głośne.
  • Helpful post
    spinacz
    Level 42  
    Cieszę się że mogłem pomóc i że wszystko działa jak chciałeś.