logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stary silnik 3-fazowy, sieć TN-S: Wyzwala różnicówkę, podłączenie PE i N, prawidłowość działania

milejow 06 Maj 2023 17:58 750 16
REKLAMA
  • #1 20569400
    milejow

Poziom 43  
    Ocena: 5110
    Stary silnik 3-fazowy podłączony do instalacji TN-S, przewód PE podłączyłem do korpusu silnika (N nie podłączony) i po włączeniu wyzwala różnicówkę, jak podłączę N na korpus to silnik normalnie pracuje ale wydaje mi się ,że prawidłowe jest pierwsze podłączenie a silnik chyba nie do końca jest sprawny. Mam rację czy się mylę?
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20569406
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2480
    Pomiar rezystancji izolacji -
    Moze zawilgocony - rozebrać i wysuszyć często pomaga
  • #3 20569418
    milejow

Poziom 43  
    Silnik jest suchy jak wiór
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • #5 20569436
    milejow

Poziom 43  
    Od samej tablicy z różnicówką i esem aż po włącznik silnika nic nie zamienione, zrobiona przejściówka z gniazda 5-bolcowego na 4-bolcowe (we wtyczce 4-bolcowej pod N podłączony PE a N zaizolowany) i różnicówka wyzwala, jak podłączę N we wtyce 4-bolcowej przejściówki a PE zostawię luzem to silnik pracuje
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • #6 20569776
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1921
    milejow napisał:
    Silnik jest suchy jak wiór

Suchy to nie znaczy, że uzwojenie nie ma zwarcia do rdzenia silnika. Konieczny pomiar rezystancji izolacji.
  • Pomocny post
    #7 20569804
    Michał643
    Poziom 26  
    Ocena: 170
    Czy korpus silnika jest odizolowany od ziemi?
  • REKLAMA
  • #8 20570073
    milejow

Poziom 43  
    Silnik siedzi w heblarce samoróbce z kątowników stalowych więc w pewnym sensie ma kontakt z ziemią/posadzką w garażu
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 20570095
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    milejow napisał:
    Silnik siedzi w heblarce samoróbce z kątowników stalowych więc w pewnym sensie ma kontakt z ziemią/posadzką w garażu

Jeśli silnik ma kontakt z ziemią to właśnie przy N przyłączonym do obudowy różnicówka powinna zadziałać.
    Prześledź jeszcze raz ten ochronny, myślę że w tej przejściówce został zamieniony
  • Pomocny post
    #10 20570930
    archanoid
    Poziom 26  
    Ocena: 248
    Witam . Pomiary Riso uzwojeń . A lepiej pomiar prądu upływu w przewodzie PE . Ale do tego musisz zewrzeć RCD bo inaczej nie zmierzysz .
  • #11 20571030
    milejow

Poziom 43  
    3301 napisał:
    Prześledź jeszcze raz ten ochronny, myślę że w tej przejściówce został zamieniony

Tu jest ok. ewidentnie uzwojenie silnika przebija do obudowy na tyle, że wyzwala RCD. Mam jeszcze jeden silnik, sprawdzę na nim w wolnym czasie.
    Sprawdzałem wczoraj na starym migomacie 3-fazowym Minimag 125 podłączonym też z PE na obudowie i pracuje normalnie, bez żadnych niespodzianek więc uważam, że instalacja jest ok.
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #12 20571072
    3301
    Poziom 34  
    milejow napisał:
    3301 napisał:

Tu jest ok. ewidentnie uzwojenie silnika przebija do obudowy na tyle, że wyzwala RCD. Mam jeszcze jeden silnik, sprawdzę na nim w wolnym czasie.
    Sprawdzałem wczoraj na starym migomacie 3-fazowym Minimag 125 podłączonym też z PE na obudowie i pracuje normalnie, bez żadnych niespodzianek więc uważam, że instalacja jest ok.

Gdyby uzwojenie jak napisałeś przebijało do obudowy a silnik ma kontakt z ziemią to ta różnicówka po podaniu napięcia na silnik musiałaby zadziałać niezależnie czy byłby ochronny PE podłączony do obudowy silnika czy nie
  • #13 20571092
    milejow

Poziom 43  
    Więc w czym jest problem, złe podłączenie wykluczam bo posprawdzałem wszystkie wtyki i gniazda po drodze, heblarka stoi na posadzce betonowej a garaż jest suchy jak całe podpiwniczenie
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #14 20571124
    3301
    Poziom 34  
    To w takim razie pewnie ta posadzka jest na tyle sucha że jest izolacją i te 30mA nie popłynie z obudowy silnika do ziemi ale napięcie w stosunku do ziemi na tej heblarce pewnie jest i to można by zmierzyć.
  • Pomocny post
    #15 20571132
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1111
    milejow napisał:
    Więc w czym jest problem,
    Silnik ma 3 zaciski czy 6 i odpowiednie zwory (ustawienia gwiazda/trójkąt)?
    Może jednak zmierz przynajmniej zwykłym omomierzem rezystancje od zacisków fazowych do obudowy?
    Może to jakaś dziwna konstrukcja która jest połączona w gwiazdę i środek jest podłączony do obudowy. Przy pracy z N na obudowie suma prądów faz i N się znosi ale jak na obudowę dasz PE to jakaś nierównomierność uzwojeń może dawać przepływ prądu ze środka uzwojeń do PE a ten prąd nie wraca przez RCD.
    Jakieś zdjęcia puszki przyłączeniowej silnika, tabliczka znamionowa?
  • #16 20571149
    milejow

Poziom 43  
    Nie ma konfiguracji gwiazda/trójkąt, ma 3 wyjścia z uzwojeń. Przed chwilą wróciłem z garażu, podłączyłem drugi silnik i dałem zgodnie z przykazaniem PE na obudowę, poprzedni zresztą też tak był podłączony, efekt-silnik ładnie pracuje pod ochroną RCD. Zaraz zmierzę chociaż rezystancję między uzwojeniami a obudową tego pierwszego silnika

Dodano po 11 [minuty]:

Miernik coś próbuje pokazać na jednym z uzwojeń i zakresie 200mega ale ostatecznie nie pokazuje nic. Ważne, że drugi silnik zachowuje się poprawnie. Dzięki za pomoc, dzięki Wam upewniłem się co do prawidłowego podłączenia, nie zamykam tematu, może ktoś będzie chciał coś jeszcze dodać

Dodano po 2 [minuty]:

stachu_l napisał:
    tabliczka znamionowa?

Zapomnij, te silniki to lata 70te i dlatego nie chcę ryzykować pracy bez RCD, nie przeszedł testu to powiększy ciężar złomu do wywiezienia
    Konto firmowe:
    Działalność własna
    Mętów 99, Lublin, 20-388
  • Pomocny post
    #17 20571651
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7740
    milejow napisał:
    Miernik coś próbuje pokazać na jednym z uzwojeń i zakresie 200mega ale ostatecznie nie pokazuje nic.

Zbyt niskie napięcie pomiarowe. Jeśli jednak "coś próbuje", to przy zasilaniu z sieci prąd upływu może być na tyle duży iż wyzwala RCD. Zawilgocony lub uszkodzona izolacja uzwojenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z trójfazowym silnikiem podłączonym do instalacji TN-S, który wyzwala różnicówkę przy podłączeniu przewodu PE do korpusu, gdy przewód N jest niepodłączony. Po podłączeniu N do korpusu silnik działa poprawnie, co budzi wątpliwości co do prawidłowości podłączenia. Uczestnicy dyskusji sugerują wykonanie pomiarów rezystancji izolacji, sprawdzenie poprawności podłączeń oraz ewentualne uszkodzenia uzwojeń silnika. Wskazano, że silnik może mieć kontakt z ziemią, co wpływa na działanie różnicówki. Po testach z innym silnikiem, który działał poprawnie, użytkownik stwierdził, że pierwszy silnik może być uszkodzony, a jego izolacja może być niewłaściwa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA