Ponieważ jestem fanatykiem wykresów i wszelkich pomiarów dodałem do swojej bazy pomiarów kolejny czujnik, tym razem jest to temperatura wody płynącej w kanale ostródzko-elbląskim, czujnik umieszczony w Ostródzie, niedaleko śluzy Mała Ruś

Sam czujnik to esp8266+ds18b20 czyli nic nadzwyczajnego ale w zupełności wystarczające do stawianego mu zadania. Całość ukryta jest w "fałszywej" budce dla ptaków i umieszczona na drzewie które rośnie przy samym kanale, przewodem zasilony jest czujnik który umieszczony jest w wodzie mniej więcej na środku kanału.
Zasilanie to bateria stosowana do lamp ostrzegawczych przy robotach drogowych itp C/Zn 6V 7Ah. Do takich celów przygotowałem sobie kiedyś płytki PCB na których umieszczam tylko niezbędne w konkretnej sytuacji elementy, w tym przypadku kilka rezystorów, esp8266 i stabilizator LDO, całość w uśpieniu pobiera 90µA, wybudza się co minutę, łączy z siecią wysyła pomiar i idzie spać na czas który dostał przy okazji odpowiedzi z serwera. Samą sieć zapewnia ubnt M2 powieszone 400m dalej na domku rodziców. Aby połączenie było możliwie szybkie w kodzie zdefiniowane jest na sztywno adres ip, kanał, bssid, przeważnie połączenie i wysłanie danych trwa około 250ms. W przy okazji w budce jest też BME280 i wysyła temperaturę, wilgotność i ciśnienie a sam esp wysyła poziom napięcia zasilania, siłę sygnału sieci i czas połączenia i wysłania danych.
Wszystko to można śledzić w bazie http://meteo.lipowa.net/temperatury3.php aby te konkretne pomiary były widoczne trzeba kliknąć żółte strzałki po prawej stronie pomiarów.
Ostatnie 12 dni pomiarów. Linia biała temperatura wody, pozostałe temperatura zewnętrzna.

Zawartość budki

Budka

Na drzewie

Płytki i bateria.

Cool? Ranking DIY