Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosiarka hybrydowa z generatorem, rozrusznikiem i napędem elektrycznym

Adaś Niezgódka 07 May 2023 17:09 2937 7
  • Kosiarka hybrydowa z generatorem, rozrusznikiem i napędem elektrycznym Znajomy podarował mi kiedyś kosiarkę z uszkodzonym napędem, pomysł przyszedł taki żeby jej już nie naprawiać ale wykonać napęd elektryczny, tu przydała się na części deska zwana hoverboard, z niej pobrane zostały silniki napędu kół, sterownik silników który należało przeprogramować, jest wiele opisów np na YouTube jak to zrobić, oraz akumulator. Żeby nie martwić się o stan akumulatora podczas pracy kosiarki, energia elektryczna pochodzi z trzeciego silnika, takiego samego jak w kołach, który zamontowany jest na kole zamachowym silnika spalinowego, silnik ten spełnia rolę rozrusznika silnika spalinowego a po rozruchu pracuje jako prądnica trójfazowa i tu zaczynają się schody bo napięcie jakie generuje taki silnik przy obrotach tej kosiarki wynosi 150Voltów, napięcie zostało obniżone przetwornicą dc/dc na 40V i wydajności 10 A, tyle mocy wystarczy na działanie napędu i podładowywanie akumulatora, sam sterownik bldc rozrusznika jest sterownikiem rowerowym 36v/350W który został przystosowany po przez wymianę tranzystorów i kondensatorów tak by wytrzymywał minimum 200V które może pojawić się na jego wyjściach, kosiarka w tej konfiguracji pracuje drugi sezon, mechanicznie bez zarzutu jednak w tym roku musiałem odświeżyć "elektrykę" min. zmieniając obudowę dla sterowników. Jak widać trzeba było zastosować dodatkowe chłodzenie dla silnika spalinowego tu działa wentylator 24V 10w i jak do tej pory takie chłodzenie wystarczy aczkolwiek przy najbliższej okazji w silniku rozrusznika zostaną nawiercone otwory wlotu powietrza. Proszę mi wybaczyć skrótowy opis i schemat poglądowy na kartce ale idąc w szczegóły musiał bym jeszcze długo temat opisywać. Ogólnie taka przeróbka jest ryzykowna, jest to zabawa dla dużych chłopców, mających jakieś pojęcie o mechanice i elektronice.
    Kosiarka hybrydowa z generatorem, rozrusznikiem i napędem elektrycznym Kosiarka hybrydowa z generatorem, rozrusznikiem i napędem elektrycznym
    Filmik z działania

W powijakach mam jeszcze podobnie zbudowaną kosiarkę sterowaną zdalnie ale jeszcze nie było czasu żeby ten projekt zakończyć, filmik z przed roku:

No i jeżeli temat ciekawy kliknij lajka.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Adaś Niezgódka
    Level 13  
    Has specialization in: wynalazki
    Adaś Niezgódka wrote 250 posts with rating 990. Live in city Krosno. Been with us since 2009 year.
    szeryf3
    Level 26  
    Projekt fajny i ciekawy.
    Mocno go rozbudowałeś i to faktycznie nie jest DIY dla początkujących konstruktorów.
    Ta czaszka na korpusie kosiarki robi wrażenie.
    Pochwal się kiedyś tą drugą kosiarką.
    gulson
    System Administrator
    Super! Podłączyć pod sztuczną inteligencje z mapą trawnika i mamy w końcu terminatora do koszenia trawnika.
    Kosiarka hybrydowa z generatorem, rozrusznikiem i napędem elektrycznym

Napisz do mnie paczkomat i prześlę upominek ;)
    ro-x
    Level 12  
    Czy poza czysto edukacyjnym ćwiczeniem są jakieś zalety przemawiające na korzyść zastąpienia mechanicznego napędu elektrycznym? I czy w przypadku kosiarki napęd na przednie koła to jest szczęśliwe rozwiązanie?
    Adaś Niezgódka
    Level 13  
    ro-x wrote:
    Czy poza czysto edukacyjnym ćwiczeniem są jakieś zalety przemawiające na korzyść zastąpienia mechanicznego napędu elektrycznym? I czy w przypadku kosiarki napęd na przednie koła to jest szczęśliwe rozwiązanie?

Myślę że są zalety np. płynna regulacja obrotów, bieg wsteczny, po dodaniu falownika120/230V można używać jako agregat prądotwórczy w tym przypadku o mocy do 500W. Na tylne koła było by lepiej ale w tym przypadku łatwiej było zrobić na przód.
    rtesadfg56
    Level 17  
    Mozesz przeszczepic z roomby elektronike i miec autonomiczna kosiarke ? :>
    Projekt spoko.
    Adaś Niezgódka
    Level 13  
    rtesadfg56 wrote:
    Mozesz przeszczepic z roomby elektronike i miec autonomiczna kosiarke ? :>
    Projekt spoko.

Dzięki, może jak się uda do miesiąca czasu ogarnę tą zdalnie sterowaną kosiarkę, ale nie zamierzam robić z niej autonomicznej na zasadach jakie są stosowane w małych elektrycznych kosiarkach, żadnych kabli granicy, nauki terenu itp, bo w przypadku kosiarki spalinowej z kilku konnym silnikiem jest to poprostu niebezpieczne, dwa nie mam idealnego trawniczka, są krzaki i wertepy, trzy prowadzenie takiej kosiarki gdy wszystko sprawnie działa ze zdalnego sterowania to naprawdę dobra zabawa i aż chce się trawkę wykosić, najgorsze że mam już pomysł na kolejną zupełnie inną od poprzednich a tamta jeszcze nie ukończona.