Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dobór anteny wspólnej dla dwóch domów - TV naziemna, 4 gniazdka, telewizory OLED LG

piotrekbb 07 May 2023 22:56 270 3
    piotrekbb
    Level 11  
    Dzień dobry,
    Na wstępie wspomnę, że jestem laikiem w tych sprawach. Mieszkam w domku jednorodzinnym w zabudowie szeregowej. Okablowanie zostało przygotowane przez dewelopera. Zainteresowany jestem montażem anteny celem uruchomienia tv naziemnej. Po wstępnym rozeznaniu postanowiłem wspólnie z sąsiadem zamontować jedną antenę celem obsługi 2/4 gniazdek tv/radio (po dwa na dom). Kable mamy wyprowadzone przez komin przylegle do siebie (zdjęcie poniżej).

Proszę o pomoc jaki zestaw będzie odpowiedni do odbioru naziemnej TV. Chcielibyśmy aby jedną anteną umożliwić oglądanie telewizji w dwóch domach po dwa pokoje (łącznie 4 gniazdka jak na zdjęciu). W każdym pokoju wszystko oparte jest o jeden kabel, a rozdział jest na RADIO i SAT/TV na gniazdku. Nie zamierzamy podłączać dekoderów satelitarnych żadnego operatora, a jedynie wykorzystać tuner wbudowany w telewizor. Obecnie użytkujemy TV OLED LG - wszystkie TV nie starsze niż 3 lata.

Proszę o informacje co potrzebuje zakupić aby to zrealizować.

Trochę poczytałem i nadal nie wiem wiem czy antena powinna być aktywna czy pasywna.

Czy taki rozgałęziacz wystarczy, jak z linka poniżej - z mniejszą ilością wejść?
    https://dvbsklep.pl/pl/p/Rozgaleznik-antenowy-R-8-Signal/126

Czy przy takiej odległości od nadajników , ich siły i wewnętrznej instalacji kablowej do odbiorników potrzebuje jakiegoś wzmacniacza lub wzmacniaczy?
    W skrzynce teletechnicznej też musimy dokonać połączenia kabli z pokoi z tym prowadzonymi na dach. Czym je muszę połączyć (rozgałęźnik/rozdzielacz) aby ograniczyć zakłócenia?

Dziękuje za wszystkie porady, typy i wskazówki. Poszukuje rozwiązań budżetowych gdyż TV oglądamy sporadycznie (informacje wieczorne), a w większości treści oglądane zapewniają serwisy VOD.
    Czy zaproponowany model anteny zewnętrznej ( Libox LB-900) jest wyborem optymalnym i ekonomicznym w celu realizacji powyższej instalacji, a może zdecydować się na inną aby przyszłościowo również sygnał radiowy DAB ogarnąć?

Emisje DAB+ realizowane przez inne podmioty
    Obszar Częstotliwość [MHz] Kanał
    Łódź 178,352 5C

Moja lokalizacja i odległość do nadajników ( przykładowo MUX 2 i 8):
    https://programtv.naziemna.info/tvnaziemna/nadajniki/lodzkie-lodz-zygry
    Dobór anteny wspólnej dla dwóch domów - TV naziemna, 4 gniazdka, telewizory OLED LG Dobór anteny wspólnej dla dwóch domów - TV naziemna, 4 gniazdka, telewizory OLED LG

Kanał 9 [Sugerowany]
    Obiekt nadawczy: Łódź / Zygry
    Kanał nadawczy: 9 (205.5 MHz)
    Moc ERP: 25 kW
    Polaryzacja: pozioma
    Wys. anteny: 315 m (n.p.t.)
    Odległość od nadajnika: 27 km
    Azymut od nadajnika: 272

Kanał 45 [Sugerowany]
    Obiekt nadawczy: Łódź / Dąbrowa
    Kanał nadawczy: 45 (666 MHz)
    Moc ERP: 26 kW
    Polaryzacja: pozioma
    Wys. anteny: 95 m (n.p.t.)
    Odległość od nadajnika: 15 km
    Azymut od nadajnika: 72

Nie posiadamy przeszkód – zachód
    Dobór anteny wspólnej dla dwóch domów - TV naziemna, 4 gniazdka, telewizory OLED LG

Obecna posiadana instalacja - przewody do wyprowadzenia z przyległych kratek z kominów z obu domów:
    - nad kominem drut od instalacji odgromowej na wysokości 80 cm, odległość między kominami 32 cm:
    Dobór anteny wspólnej dla dwóch domów - TV naziemna, 4 gniazdka, telewizory OLED LG Dobór anteny wspólnej dla dwóch domów - TV naziemna, 4 gniazdka, telewizory OLED LG

W pokojach gniazdka identyczne:

Przewody doprowadzone do skrzynki teletechnicznej:

Przewody puszczone na dach przez komin – RG-6 DIALPONET 1:0/4.8/7.0 750 hm:

Inny sąsiad kupił antenę "Antena zewnętrzna Libox LB-900" i się sprawdza, czy ona ogarnie 4 gniazdka?:
    https://allegro.pl/oferta/antena-tv-dvb-t2-kierunkowa-combo-4k-hd-zestaw-2tv-10201433406

• Helpful post
    _kli_
    Level 40  
    piotrekbb wrote:
    Kable mamy wyprowadzone przez komin przylegle do siebie

Po ile tych kabli wyprowadzone jest na dach z każdego mieszkania?
    piotrekbb wrote:
    Nie zamierzamy podłączać dekoderów satelitarnych żadnego operatora, a jedynie wykorzystać tuner wbudowany w telewizor

Tylko tuner tv naziemnej, czy także SAT?
    piotrekbb wrote:
    Nie posiadamy przeszkód – zachód

Czyli wybór powinien paść na Zygry, skąd m.in. nadawany jest mux-8, którego Dąbrowa nie nadaje.
    piotrekbb wrote:
    Czy zaproponowany model anteny zewnętrznej ( Libox LB-900) jest wyborem optymalnym i ekonomicznym w celu realizacji powyższej instalacji, a może zdecydować się na inną aby przyszłościowo również sygnał radiowy DAB ogarnąć?

Ten budżetowy "chińczyk" to kiepski wybór. Jeżeli ma być to instalacja "na lata" i zrobiona w miarę profesjonalnie - proponuje użyć dwóch oddzielnych anten na pasma VHF i UHF. Tym bardziej, że może się okazać, iż sygnał UHF z bliższej Dąbrowy jest lepszy.:?:
    Ponadto DAB+ nadawany jest w Łodzi z komina EC i trudno będzie o o dobry odbiór na antenie combo skierowanej na Zygry. Komin masz w przeciwnym kierunku.
    piotrekbb wrote:
    Inny sąsiad kupił antenę "Antena zewnętrzna Libox LB-900" i się sprawdza

Podpytaj go jakie ma parametry sygnału na poszczególnych mux-ach.
    piotrekbb
    Level 11  
    1. Poprosiłem sąsiada o info zwrotne:
    Antena na Zygry. ± 29kilometrow

Mux 8 kanal 9 205500kHz (sila 97%, jakosc 100%)

Mux4 kanal 21 484000kHz (sila 99%, jakosc 100%)

Mux6 kanal 24 498000kHz (sila 100%, jakosc 100%)

Mux3 kanal 26 514000kHz (sila 100%, jakosc 100%)

Mux? kanal 31 554000kHz (sila 70%, jakosc 100%)

Mux2 kanal 45 666000kHz (sila 100%, jakosc 100%)

Mux1 kanal 46 674000kHz (sila 100%, jakosc 100%)

Dodano po 4 [minuty]:

_kli_ wrote:
    Tylko tuner tv naziemnej, czy także SAT?
    piotrekbb wrote:
    tylko tuner -> tv naziemna
    _kli_ wrote:
    Po ile tych kabli wyprowadzone jest na dach z każdego mieszkania?
    piotrekbb wrote:
    2 kable

Dodano po 1 [minuty]:

_kli_ wrote:
    Czyli wybór powinien paść na Zygry, skąd m.in. nadawany jest mux-8, którego Dąbrowa nie nadaje.
    piotrekbb wrote:

tak jak sąsiad zrobnił, którego wyniki podałem

cp dp DAB nie upieram się amplituner denon ma dostęp do platformy z radiami online
    _kli_
    Level 40  
    piotrekbb wrote:
    Mux? kanal 31 554000kHz (sila 70%, jakosc 100%)

Mux-3 Kalisz/Mikstat.

Parametry wszystkich mux-ów wyglądają całkiem nieźle. Nie wiem na jakie wartości wymierne się przekładają, ale teoretycznie powinno być OK.
    Skoro na dach wychodzą 4 przewody i sygnał będzie dzielony 2/2, to wystarczy tam rozgałęźnik 1/4 w obudowie bryzgoszczelnej (np. taki z regulacją wzmocnienia https://dvbsklep.pl/pl/p/Aktywny-rozgaleznik-4-wyj.-Mezon-R14R/463. Tylko w tym przypadku powstaje pytanie - kto dostarcza zasilanie? ;-)
    Gdyby sygnał z pasywnej anteny oscylował w okolicach 65 dBµV, można byłoby go podzielić trzema rozgałęźnikami 1/2 - np. https://satsklep.pl/pl/p/Rozgaleznik-antenowy-zewnetrzny-Splitter-BL-SPT-1.2-outdoor/34181 (tłumienie ok. 7 dB). Ale aby to sprawdzić, potrzebny byłby miernik.