Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Ogrzewanie podłogowe z 2 rozdzielaczami (8+6 pętli), Afriso FloorControl, pompa kocioł gazowy

rfl_1989 08 May 2023 14:44 276 11
Buderus
    rfl_1989
    Level 11  
    Cześć,

Chciałbym się doradzić w kwestii ogrzewania podłogowego. W domu z poddaszem planuję na każdym piętrze mieć rozdzielacz. Na dole 8 pętli, na górze 6 pętli. Do tego system sterowania od Afriso FloorControl.
    Czy na każde piętro muszę dać pompę obok rozdzielaczy czy wystarczy pompa z kotła gazowego kondensacyjnego? Z tego co wiem każdy kocioł gazowy ma wbudowaną pompę, ale czy obsłuży ona c.w.u. i c.o. w formie w jakiej planuję to zrobic?
  • Buderus
    magdalenamajak
    Level 4  
    Afriso FloorControl steruje zaworami i ma wyjście 230v na pompę wody.
    Jeśli masz kocioł z wbudowaną pompą wody do co i cwu to powinieneś z niej korzystać. W projekcie masz wymagany wydatek pompy wodnej, sprawdź czy pompa z kotła poradzi.
  • Buderus
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    14 pętli łącznie pompa kotłowa spokojnie popchnie, ale odradzam robić sterowanie dla każdej pętli, to bardzo niekorzystne dla kotła gazowego ( jaki??) , który ma określoną moc minimalną i może nie działać poprawnie na otwartej tylko jednej pętli. Zalecane jest zostawić kilka obwodów cały czas otwartych.
    Dużo sensowniejsze jest sterowanie góra/dół
    rfl_1989
    Level 11  
    Jeżeli osoba na piętrze chce mieć 24 stopnie w pokoju, a po drugiej stronie domu na piętrze chcę mieć 22 to dlaczego mam być "karany" za to, że chcę mieć chłodniej?
    Sterowanie tylko góra - dół to takie minimalne minimum, które dla bardziej wymagających nie ma racji bytu.

andrzej lukaszewicz wrote:
    14 pętli łącznie pompa kotłowa spokojnie popchnie, ale odradzam robić sterowanie dla każdej pętli, to bardzo niekorzystne dla kotła gazowego ( jaki??) , który ma określoną moc minimalną i może nie działać poprawnie na otwartej tylko jednej pętli. Zalecane jest zostawić kilka obwodów cały czas otwartych.
    Dużo sensowniejsze jest sterowanie góra/dół
    Aaalbercik
    Level 20  
    rfl_1989 wrote:
    Sterowanie tylko góra - dół to takie minimalne minimum, które dla bardziej wymagających nie ma racji bytu.

Masz podłogówkę ?
    Wykonujesz podłogówkę ?

P.S.
    Często tym bardziej wymagającym wymagania chudną jak się dowiedzą
    o kosztach porządnego sterowania strefowego :-)
    najtańszy sterownik i serwo to
    rfl_1989 wrote:
    takie minimalne minimum,

które nie działa tak ja k powinno
    14 pętli łącznie pompa kotłowa spokojnie popchnie, ale odradzam robić sterowanie dla każdej pętli, to bardzo niekorzystne dla kotła gazowego

Popieram a instalator powinien doradzić szczegóły.
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    @rfl_1989 Nowy dom? Będzie rekuperacja?
    rfl_1989
    Level 11  
    Aaalbercik wrote:
    rfl_1989 wrote:

Masz podłogówkę ?
    Wykonujesz podłogówkę ?

P.S.
    Często tym bardziej wymagającym wymagania chudną jak się dowiedzą
    o kosztach porządnego sterowania strefowego :-)
    najtańszy sterownik i serwo to
    rfl_1989 wrote:
    takie minimalne minimum,

które nie działa tak ja k powinno
    14 pętli łącznie pompa kotłowa spokojnie popchnie, ale odradzam robić sterowanie dla każdej pętli, to bardzo niekorzystne dla kotła gazowego

Popieram a instalator powinien doradzić szczegóły.

Nie mam podłogówki. Nie wykonuję podłogówki.
    Będę robił podłogówkę bazując na tym co widzę wśród znajomych i w rodzinie. Korzystałem z ich podłogówek i doskonale wiem jakie mam oczekiwania i jakie niesie to ze sobą koszta, a zarazem komfort użytkowania. Koszt będzie się powoli zwracał przy zużyciu gazu także na przestrzeni lat dojdzie się do tego, że inwestycja wyszła na przysłowiowe zero, a komfort pozostanie cały czas.

Dom jest nowy, nie będzie w nim niepotrzebnej mi do szczęścia rekuperacji :)
    Aaalbercik
    Level 20  
    rfl_1989 wrote:
    Nie mam podłogówki. Nie wykonuję podłogówki.
    rfl_1989 wrote:
    Korzystałem z ich podłogówek i doskonale wiem jakie mam oczekiwania

Czyli udzielasz komuś rad na podstawie........... własnych przemyśleń a nie wiedzy czy doświadczenia?
    rfl_1989 wrote:
    Jeżeli osoba na piętrze chce mieć 24 stopnie w pokoju, a po drugiej stronie domu na piętrze chcę mieć 22 to dlaczego mam być "karany" za to, że chcę mieć chłodniej?

Powodzenia przy WŁASNEJ podłogówce :-)
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    rfl_1989 wrote:
    Dom jest nowy, nie będzie w nim niepotrzebnej mi do szczęścia rekuperacji

Rekuperacja zapewnia bardzo wysoki komfort oddychania świeżym powietrzem, którego nie zapewniają grawitacyjne systemy wentylacji w coraz szczelniejszych budynkach. Po coraz lepszym zaizolowaniu ścian, stropu/połaci nie ma już na czym oszczędzić, bo wentylacja grawitacyjna zaczyna dominować w stratach ciepłą w nowoczesnym budynku.
    Sterowanie strefowe, by było ekonomiczne może co najwyżej obniżać temperaturę w określonych pomieszczeniach i to o niewielkie wartości ( realnie 1-2 stopnie) bo inaczej podłogowe ze swoją bezwładnością nie przyniesie żadnych oszczędności. Obniżenie na stałe można osiągnąć zmniejszeniem przepływu czynnika grzewczego w pętlach ogrzewania podłogowego. Obniżanie w cyklu dobowym wymaga ustawień w regulatorze z odpowiednim wyprzedzeniem czasowym właściwym dla danego obwodu i pomieszczenia.
    Poza tym powinieneś zapewnić stały, otwarty przepływ na przynajmniej 1/3 obwodów. Nadal nie podałeś modelu kotła gazowego
    rfl_1989
    Level 11  
    Temat nie dotyczy rekuperacji, która ma tylu zwolenników ilu przeciwników.

Nie interesuje mnie różnica 1-2 stopnia między pomieszczeniami. Jeśli u dziecka jest 20 i mu to pasuje, u siebie chcę 23, a w łazience 25 to bez sterowania w każdym pomieszczeniu nie uzyskam mniej więcej takich wartości.

Jeśli wyżej napisano, że pompą z kotła dam radę ogarnąć tą podłogówkę to ok. Choć nie ukrywam, że merytorycznej pomocy nie uzyskałem, a dodatkowo niepotrzebne dyskusje.

Temat uważam za zamknięty.