Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Śmierdząca woda w bloku - przyczyny, naprawa pieca HOVAL i relacja z badaniami przez zarządcę

dawnaw 08 May 2023 23:03 477 14
    dawnaw
    Level 3  
    Cześć,

Trochę już wymiękam w jednej kwestii.

Od lutego wprowadziliśmy się z narzeczoną do mieszkania (w bloku 6 mieszkań + usługówka na parterze). Wszystko jest generalnie w porządku, poza wodą. Przez jakieś półtora miesiąca - wszystko było z wodą okej. Po półtora miesiąca zaczęły się problemy, ludzie zaczęli odkręcać i przykręcać kaloryfery (osiedle nowe, deweloperskie), zaczęły się problemy z piecem, który miał przerwy z dostawami ciepłej wody. Zarządca wezwał Hoval, poogarniali, naprawili niby wszystko okej, ale ze trzy dni później woda zaczęła strasznie śmierdzieć. Na początku - tak jakby metalem, siarką. W kranie w kuchni, w kranie z umywalki, pod prysznicem smród przy każdym odkręceniu ciepłej wody.

Zgłosiłem to zarządcy, jak kilku innych mieszkańców (problem, z tego co wiem, występuje tylko w jednym budynku w którym posadowiony jest piec - dwa pozostałe budynki które piec obsługuje nie mają tego problemu, pytałem sąsiadów, wszystko jest okej). Zarządca zrobił badania wody na obecność bakterii - wszystko w normie (w załączeniu, przesyłam wyniki badania, może komuś coś więcej powiedzą). Badania były przeprowadzane u mnie w mieszkaniu, fachowiec przyszedł stwierdził że woda pachnie okej (nie wiem jakim cudem). Badania same nic nie wykazały. Pobrał próbkę gorącej wody, bo taka dawała wedle naszych zeznań zapach.

Zarządca rozkłada ręce, goście z Hovala też (twierdzą, że funkcjonowanie pieca nie może mieć wpływu na zapach/smak wody), MPWiK też (bo dostarczają zimną wodę, a nie ciepłą).

Jeszcze trochę o samym zapachu i ogólna specyfikacja techniczna poszczególnych elementów:
    - przy odkręceniu zimnej/letniej wody, jest okej, jeżeli odkręcam wodę ciepłą na full lub blisko full - śmierdzi w taki dziwny sposób, jakby metalem, może trochę siarką, trochę "ziemistym" zapachem, ciężko określić;
    - miesiąc do półtora zapach temu zapach był tragiczny (przykładowo jak brałem prysznic, tego smrodu wydzielało się tyle przy ciepłej wodzie, że nie szło wytrzymać, jakbym się w gnoju kąpał), obecnie jest do zniesienia, ale jest wyczuwalny, nasila się rano, głownie z kranu umywalkowego - pod prysznicem i w kuchni jest względnie okej, ale przy nachyleniu czuć ten zapach z pięć sekund, im dłużej ciepła woda chodzi, tym tego zapachu jest mniej;
    - woda jest przejrzysta zarówno ciepła jak i zimna;
    - smak - ciepła, na początku pod odkręceniu jakbym lizał metal/żelazo, po 5-10 sekundach smak jest normalny. Zimna woda - smak normalny;
    - zapach wydziela się najsilniejszy rano, wraz z dniem częściowo zanika, pod wieczór pachnie niewiele albo wcale, jeżeli już to tylko w kranie umywalkowym;
    - rury PVC;
    - piec Hoval (bodaj Ultragas albo Ultragas 2, jeżeli to ma znaczenie, to mogę podpytać o dokładną specyfikację);
    - bateria prysznicowa Hansgrohe, bateria umywalkowa Omnires, kran w kuchni w typie "węża" - firma Ferro;
    - badania wody w załączeniu (może jakoś badania należy uzupełnić, może o analizę metali w wodzie - z drugiej strony Zarządca twierdzi, że metale bada się w wypadku studni, a nie na osiedlu w mieście).

Jeżeli potrzeba więcej informacji - podam oczywiście. Bardzo serdecznie proszę o każdy trop i dziękuję za jego podanie.
    misiek1111
    Level 32  
    Dziurawy wymiennik ciepła?
    dawnaw
    Level 3  
    Cześć,

Dzięki za odpowiedź.

Jak to zweryfikować? Ewentualnie o co pytać Zarządcę?

Jeden kolega na priv zasugerował mi, że może to być kwestia połączenia instalacji CO i CWU. Co myślisz?
    misiek1111
    Level 32  
    Duże prawdopodobieństwo, że woda z CO dostaje się do CWU, właśnie przez dziurawy wymiennik ciepła, lub inne miejsce połączenia CO i CWU, ale niech mądrzejsi się wypowiedzą.
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    mam jeszcze druga teorie (opieram sie na naszych badaniach nad rowojem mikroorganizmow).
    Wspominasz ze instalacja jest PVC ale dalej masz gdzies metalowe rury, moze miedziane? Odkrylismy ze rury miedziane sprzyjaja rozwojowi pewnej grupy mikroorganizmow, zgadzal by sie opis zapachu (śmierdzi w taki dziwny sposób, jakby metalem, może trochę siarką, trochę "ziemistym" zapachem, ciężko określić) to idealnie pasuje do rozwijajacych sie plesni i bakterii, okresy wylegania to bylo okolo 6-9miesiecy. pol roku spokoju i nagle "epiedmeia" chorob zoladkowych dla bardziej wrazliwych, rozwiazanie dosc proste - przemywanie calej instalacji wrzatkiem raz na pare miesiecy lub rezygnacja z rur miedzianych.
    Ewentualnie masz "kolanko" gdzie caly proces sie nasila/rozwija.
    Wracajac do teorii dziurawego wymmienika ciepla, czy nie nalezalo by oczekiwac ze zapach bedzie ciagle? jak napisal autor przeplukanie instalacji zmniejsza intensywnosc znaczaco do prawie zaniku a "stojaca" woda powoduje problem. Nie mniej ta teoria tu tez pasuje. Dziurawy wymiennik ciepla nie tlumaczy dlaczego tylko w jednym budynku sa problemy, chyba ze poprostu innym to nie przeszkadza.
    Pozdrawiam
    misiek1111
    Level 32  
    Ile mieszkań jest w Twoim budynku? wszystkie zamieszkałe?
    Tak sobie myślę, może jakiś problem z trzecią rurą od cyrkulacji ciepłej wody. Jeżeli problem pojawił się nagle, to może została podłączona przez "speca" do CO, podczas jakiejś naprawy/modernizacji.
    jerry1960
    Level 36  
    Może to jest Legionella . Więcej tu :https://legionella.pl/
    Mobali
    Level 41  
    misiek1111 wrote:
    ...woda z CO dostaje się do CWU, właśnie przez dziurawy wymiennik ciepła
    To prawdopodobne i chyba możliwe do zweryfikowania.
    viayner wrote:
    ...mam jeszcze druga teorie (opieram się na naszych badaniach nad rowojem mikroorganizmow)
    Ten trop jest także wysoce prawdopodobny. Do takich sytuacji może dojść w opisanym przypadku. Ale nie tylko. Równie niebezpieczne są miejsca w instalacji, gdzie nie ma przepływu wody. To wszelkie ślepe odcinki, nieużywane podprowadzenia do pralek i zmywarek, czy odcinki instalacji, które nie są używane (na przykład w pustostanach czy mieszkaniach z których lokatorzy wyjechali na dłużej). W tych odcinkach instalacji dochodzi do niebezpiecznego rozwoju szkodliwych mikroorganizmów i nagromadzenia się szeregu toksycznych substancji, które mogą "zatruć" resztę instalacji w budynku.
    jerry1960 wrote:
    Może to jest Legionella
    To zagrożenie można chyba wykluczyć. Leginella jest niezwykle niebezpieczna, ale to dość rzadkie przypadki. A do rozwoju bakteria wymaga dość specyficznych warunków, w szczególności określonej temperatury i zbiorników bezodpływowych. No i zakażenie instalacji Legionellą nie skutkuje zmienionym zapachem wody. Skoro zlecenie badania próbek w Sanepidzie wykluczyły Legionellę oraz Coli, można jedynie powtórzyć badania w razie stwierdzenia niepokojącego nasilenia się podejrzeń.
    trojan 12
    Level 38  
    Zastosujcie śmierdzącą metodę- chloroamina.
    Służy do dezynfekcji powierzchni i przedmiotów w służbie zdrowia i higienie komunalnej, w higienie weterynaryjnej oraz do dezynfekcji wody pitnej. Może służyć również do dezynfekcji powierzchni i przedmiotów mających kontakt z żywnością.

Przez parę dni będzie śmierdzieć chlorem tylko nie polegać na "Januszu" co się na tym zna.
    jerry1960
    Level 36  
    Za https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=legionella+zapach+wody
    Jak pachnie Legionella?
    Proces „życia” tych bakterii powoduje wytwarzanie siarkowodoru w wodzie, który objawia się jako woń „zgniłych jaj” w wodzie podgrzewanej w urządzeniu. Najzwyczajniej woda śmierdzi i nie nadaje się do mycia rąk. Zjawisko to nasila się wraz z upływem czasu i jest związane bezpośrednio z działaniem anody magnezowej.
    Wcale nie są rzadkie przypadki legionelli .
    Daj wodę do zbadania w lokalnym sanepidzie.
    trojan 12
    Level 38  
    Przez to pisałem o chloroaminie- wybije wszystko dziadostwo, później może iść do badania.
    Mobali
    Level 41  
    trojan 12 wrote:
    Zastosujcie śmierdzącą metodę- chloroamina.
    Jeśli przyczyną zanieczyszczania CWU jest kocioł i wymiennik, to chlorowanie raczej niewiele tu pomoże.
    jerry1960 wrote:
    Najzwyczajniej woda śmierdzi i nie nadaje się do mycia rąk.
    Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. Chyba mylisz Legionelle z innym zakażeniem?
    jerry1960 wrote:
    Wcale nie są rzadkie przypadki legionelli .
    A możesz wskazać ile było takich poważnych przypadków w Polsce?
    jerry1960 wrote:
    Daj wodę do zbadania w lokalnym sanepidzie.
    Przecież woda była już badana - u góry masz wstawione wyniki badań.
    viayner
    Level 43  
    Witam,
    wracajac do badania wody:
    - jak i kiedy byla pobrana probka? jak robil to technik to na wstepie mogl popelnic bledy
    - jezeli probka byla pobierana po poludniu to instalacja byla juz przeplukana i jak twierdzi autor wieczorem prawie juz nic nie czuc, wiec probka byla zle pobrana.
    - probka musi byc pobrana najlepiej rano gdy mamy duze stezenie "zapachow" i zastana wode.
    Tak na marginesie bardzo zastanawia mnie pkt. 2 i 8, metoda organoleptyczna i nawet na to sa normy! :) ktos to naprawde wymyslil? metoda subjektywna do analizy?
    Pozdrawiam