Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oryginalne radio Arkamys i opcja podpięcia wzmacniacza i subwoofera

zbyszek100 11 May 2023 09:19 312 3
    zbyszek100
    Level 18  
    Cześć, pacjent Laguna 3, a w niej sprzęt grający oryginalny Arkamys jak na zdjęciu. Nie ukrywam, że bardzo słabo to gra, nie że plastiki trzeszczą, ale głośniki nie mają mocy, pierdzą. Chciałbym dodać mu jak w temacie wzmacniacz i subwoofer? Czy jest taka możliwość? Oryginalne radio Arkamys i opcja podpięcia wzmacniacza i subwoofera
  • Helpful post
    barti10
    Level 16  
    Cześć Oczywiście ,że jest ale nie taka oczywista. Przerabiałem dokładnie ten sam temat w Octavi 3 - audio fabryczne słabe do tego system praktycznie hermetyczny (żadnych pre-out i sterowanie po CAN ). Rozwiązaniem jest wzmacniacz z funkcją automatycznego włączania i pobranie sygnału z wyjść głośnikowych. Działa to bardzo fajnie - sub załącza się kiedy wykryje sygnał na wejściu jeżeli nie ma sygnału to śpi. Znalazłem wzmacniacz Hertz HCP2 oraz do tego głośnik też Hertz ES 200.5 i różnica do oryginału jest KOLOSALNA . Montaż był bezproblemowy : wzmacniacz pod fotel , sygnał z wiązki do drzwi , zasilanie to już proste, trochę było rzeźby w bagażniku ale wyszło- panel z mdf 12mm i kawałek profila AL na wzmocnienie i głośnik siedzi jak zamurowany. W sumie najtrudniej to było wyregulować to wszystko bo na starcie to basu było tyle że mało szyba w klapie nie pękła ( a głośnik ma tylko 20 cm- ale jest niezła bestia ). Oryginalne radio Arkamys i opcja podpięcia wzmacniacza i subwoofera Oryginalne radio Arkamys i opcja podpięcia wzmacniacza i subwoofera
    zbyszek100
    Level 18  
    barti10 wrote:
    Hertz HCP2

A jakby podłączył pod ten Twój wzmacniacz oryginalne głośniki, które są w drzwiach aktualnie zamontowane, zrobiłoby jakaś różnice? Próbowałeś może?

Ja jeszcze myślałem nad Blaupunktem GTB8200A, to jest gotowy zestaw wzmacniacz + subwoofer, identycznie rozwiązanie jak Twoje tylko w jednym boxie, ale nie ma wyjść na głośniki.
    barti10
    Level 16  
    Nie próbowałem zasilać oryginalnych głośników z zewnętrznego wzmacniacza ponieważ nie są tak wysokiej jakości aby coś to pomogło. Oczywiście można też założyć lepsze ale trzeba by dorobić nowe panele + wytłumienie . Akurat w Skodzie wnęka idealnie nadaje się do zabudowy i to wykorzystałem. Co do aktywnego subwoofera ( zintegrowany) to też fajne rozwiązanie -proste i tanie, ale nie wiem który ma taką opcję żeby sam się włączał.