Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny SILTON LB 50

Stodal 23 Nov 2005 17:32 2253 7
    Stodal
    Level 13  
    Witam

Przynioslem do domu kolumny marki SILTON LB 50, wg tabliczki znamionowej moc 50W, Z=8ohm. Przypuszczalem, ze to stare kolumny tonsila. Wymiary 45.5 x 25.5 x21 cm.
    Same glosniki w stanie bym powiedzial rozsypki, zawieszenia glosnikow niskotonowego i sredniotonowego sa, ale jak sie je dotyka odrazu sie rozrywaja czyli sa do wymiany. A wysokotonowe nie graja.
    Ogolnie padaka. Na pierwszy rzut oka glosniki jak firmowe tonsilki, a jak wyciagnelem je z pudla to na magnesie od niskotonowego widnieje napis Dantax GDN 25/35 8ohm, natomiast na wysokotonowym Dantax GDWK 7/50 8ohm, jedynie sredniotonowy wyglada na orginal Tonsila jest napisane na nim GDM 12/60 8ohm. Zwrotnica to raczej namiastka, kilka kondensatorow i rezystorow zlutowancyh do kupy na kabelkach. wytlumienie to jakas gabka o grubosci 5mm luzno wrzucona do srodka.
    Poszperalem troche w necie i w sumie zadnego info nie znalazlem. Jakbys ktos mial takie kolumny to bym prosil o jakies info na ich temat. Jakie byly podzialy zwrotnicy itp, jak one graja.
    A tak sobie wymyslilem zeby wstawic do srodka GDN 20/60/3 EX 8ohm + GDM 12/60 8ohm + GDWK 10/80/19 8ohm podlaczyc to do kupy przez zwrotnice firmy Janbo o oznaczeniu J3-P podzial: 1,16 khz i 6khz Tłumienia 12/6/12/12 dB/okt. Te tlumienia to sa chyba wg janbo nachylenia zboczy przy pkt podzialu. Oni zawsze jakas dziwnie nazywaja.
    Narazie kolumienki mialy by grac w domu pod radmorem 5412, a w sezonie wiosenno letnim na dzialce przy grillu wiec nie chodzi mi tu o super jakosc. Czy warto sie bawic w wymiane glosnikow czy moze wymienic zawieszenia albo uzyc ich jako rozpalka do grilla?
    Zamieszczam kilka zdjec tych kolumn moze ktos je skojarzy.
    pozdrawiam
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    toadi
    Level 36  
    ja bym tylko zawieszenia wymienil ewentualnie jak by byl rpoblem z zakupem samych zawieszen cale membrany z resorem tylko zadnychplastikow i gumy zawieszenie piankowe membrany papierowe
    Nie jest to space 86 bo one mialy glosnik sredniotonowy 10/60 SIL Ton jak by zamienic sylaby miejscami wyjdzie TONSIL :P
    User removed account
    User removed account  
    toadi
    Level 36  
    Ty fakt masz racje jak sie dokladniej przyjrzec to przerobiony space 86 moze ktos mocno czadzil i mu sredniotonowki poszly :D
    Stodal
    Level 13  
    Te kolumny wziolem od kolegi, w sumie od 10 lat staly nie uzywane. Jesli nawet graly to tylko pod Radmorem 5412 ktory rowniez jest umnie.
    Ale faktycznie nie ma pierscieni bo obok glosnikow niskotonowych sa male dziureczki prawdopodobnie po srubach trzymajacych pierscienie.
    A pod GDM nic nie ma tylko otwor montazowy.
    To chyba wymienie cala membrane - oczywiscie papier z pianka, zadne wynalazki. A ten wysokotonowy na co mozna podmienic, bo te nie dzialaja.
    Nie wiem czy uszkodzenie lezy po stornie zwrotnicy czy raczej w samym glosniku. Albo ta kolumna to jakas jedna wielka przerobka i siedzi w niej 2-drozna zwrotnica.
    Jutro usiade na spokojnie i przeanalizuje.
    Stodal
    Level 13  
    dzis troche poszperalem w tej kolumnie.
    Na zdjeciach zamieszczam zwrotke plus schemat - mam nadzieje ze rysujac schemat nic nie pomylilem.
    Daje rowniez zdjecie kolumny w srodku gdzie widac otwory po prawdopodobnie zwrotnicy, od tych dwoch widocznych sa ok 13cm wyzej nastepne 2 rownolegle.
    I zamieszczam rowniez zdjecie bez glosnikow ,widac ze ktos to przerabial bo mnostwo dziur.
    Nie robie tutaj galerii wiec prosze mnie nie jechac za zdjecia, poprostu chce udzielic dokladniejsze info by uzyskac rowniez dokladniejsza pomoc.
    Wiec co do tej zwrotnicy to jeszcze dodam, ze na jednej byly wartosci rezystorow 4,7 ohm i 10ohm 5W, a na drugiej oba rezystory po 4,7 ohm 5W. Na schemacie ten kondensator 4.7mikro to MKSE.
    To chyba jakas lipa ta zwrotnica.
    To moze lepszym rozwiazaniem bylo by kupienie tej zwrotki janbo j-3p?
    Nad regeneracja glosnikow jeszcze pomysle, ale kreci mnie by wymienic na nowe gdn 20/60ex, gdm 12/60 i gdwk 10/80/19 tylko, ze to spory wydatek finanoswy. A mam w planach jeszcze budowe floorstandow.
    To mozecie mi poradzic czy cos sie bawic glebiej z tym czy olac sprawe.
    Stodal
    Level 13  
    witam po dlugiej przerwie
    mam nadzieje ze jeszcze ktos obserwuje ten temat.
    wiec tak zregenerowalem niskotonowe i jeden sredniotonowy przy regenracji drugi uszkodzilem brak wprawy. Zakupilem nowego Tonsila GDM 12/60/2 8ohm. Jako, ze nie moglem znalezc cewek do GDWK 7/50 postanowilem kupic GDWK 9/80 8 ohm.
    Zwrotnice zakupilen w STX - pewnie najgorsze co moglem zrobic. No ale coz kasa i wiedza do zrobienia zwrotnic jest mala.
    Teraz jeszcze mam pytanko czy glosnik sredniotonowy powinien byc podlaczony w przeciw fazie czy zgodnie?
    bo gdzies mi sie obilo o uszy ze glosnik ten byl podlaczany w przeciw fazie.
    Dzisiaj bede to skladal do kupy to ta informacja by mi sie przydala.
    Jak poskladam i ktos bedzie zainteresowany to moge powiedziec jak to gra.
    pozdrawiam