Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wnętrze ładowarki USB 75W Green Cell CHARG01

TechEkspert 12 May 2023 15:34 1617 3
  • Wnętrze ładowarki USB 75W Green Cell CHARG01
    Ładowarka USB CHARG01, której wnętrze zobaczycie w tym materiale znajdowała się pod stołem na sali szkoleniowej i wyprowadzone przewody USB pozwalały na podładowanie telefonów uczestnikom spotkań. Jeżeli braliście kiedyś udział w przenosinach firmy to wiecie, że część przedmiotów się zostawia. Stół z sali szkoleniowej został jednak ładowarkę zabrałem na nową lokalizację.

Na początek sprawdziłem pracę ładowarki z podłączonym sztucznym obciążeniem, stopniowo zwiększając prąd:
    złącze smart USB 5,05V 2.4A OK, wyłączenie przy prądzie >3A,
    złącze ultra charge 4,89V 3A OK, wyłączenie przy prądzie >4,3A.

Złącze PD i tryby pracy USB QC sprawdziłem po znalezieniu wyzwalaczy o czym później.
    Mimo zadziałania zabezpieczenia nadprądowego na gnieździe smart USB nadal dostępne jest zasilanie na złączu USB QC i odwrotnie, jest to efekt zastosowania niezależnych przetwornic DC/DC

Ładowarka na nowej lokalizacji również trafi pod stół więc postanowiłem niedestrukcyjnie otworzyć obudowę. Front da się zdjąć otwierakiem jednak do ponownego montażu potrzebny będzie klej i całość ucierpiała na estetyce, w docelowym rozwiązaniu to nie przeszkadza. Uwaga - na kondensatorze za mostkiem utrzymuje się napięcie 240V po odłączeniu ładowarki od zasilania.

Do podświetlenia użyto dwie zielone LED i czujnik oświetlenia, który zmniejsza intensywność świecenia w ciemności. To może być dobre rozwiązanie gdy ładowarka np. w sypialni przeszkadzałaby zielonym światłem. W pracy pod stołem funkcja nie miała znaczenia :) zresztą nie spotkałem się nigdy wcześniej z automatyczną regulacją jasności świecenia w ładowarce a szczególnie w tych z niebieskimi LED mogłoby się to przydać. Z drugiej strony czarna taśma izolacyjna skutecznie eliminuje problem jasnej kontrolki (z tą wadą, że kontrola przestaje pełnić swoją funkcję).

Rzut oka na płytkę, widać filtry, bezpiecznik i izolację w obwodzie wejściowym, silikon i dodatkowa izolacja na kondensatorze za mostkiem prostowniczym. Za transformatorem widać dwa kondensatory, które są włączone w obwodzie zasilania odrębnych przetwornic DC/DC dla gniazd wyjściowych. W obwodach wyjściowych przetwornic widać kondensatory, których obudowy sugerują, że są to kondensatory polimerowe.

Zabezpieczenie termiczne na radiatorze.

Wyjście PD posiada dodatkową płytkę, zapewne są tam elementy potrzebne do negocjowania napięcia ładowania przez podłączone urządzenie.

Na spodzie płytki widać iskierniki, odstępy izolacyjne, odrębne obwody przetwornic DC/DC gniazd wyjściowych różnego typu.

W między czasie w zamieszaniu przeprowadzkowym znalazłem wyzwalacze QC i PD.

Na początek gniazdo Ultra Charge:

9V 2A OK wyłączenie >4A
    12V 1,5A OK wyłączenie >4A

Następnie testujemy gniazdo PD, ten wyzwalacz zdarza mi się wykorzystywać z lutownicą przenośną:

20V 3A OK, wyłączenie >3,6A
    18V 3A OK, wyłączenie >3,6A
    15V 3A OK, wyłączenie >3,6A
    12V 3A OK, wyłączenie >3,6A
    9V 3A OK, wyłączenie >3,6A
    5V 3A OK, wyłączenie >3,6A

Bardzo pozytywne mam wrażenia po próbach prądowych i otwarciu obudowy tej ładowarki USB. Nieco porysowałem obudowę i muszę ją ponownie skleić, jednak warto było zajrzeć do środka a w docelowym zastosowaniu utrata estetyki nie będzie miała znaczenia.

Poprzednia sala konferencyjna/szkoleniowa miała bardzo ciekawe rozwiązanie. Panel sterujący oświetleniem sali i klimatyzacją zatrzymywał także pracę komputera i projektora a później odcinał zasilanie urządzeń. To dość mocno wpływało na trwałość zasilaczy być może zmniejszało też nieco zużycie energii.

Ładowarka w zastosowaniu podbiurkowym ma jeszcze jedną zaletę, to nie jest obudowa ze zintegrowanym wtykiem sieciowym tylko osobnym przewodem co ułatwia montaż i nie blokuje dostępności gniazd.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    TechEkspert
    Editor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Has specialization in: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert wrote 4609 posts with rating 3753, helped 12 times. Been with us since 2014 year.
    Mateusz_konstruktor
    Level 31  
    Czy dostępna sumaryczna moc zgadza się z tą deklarowaną w opisie zamieszczonym na obudowie?
    TechEkspert
    Editor
    Tak zgadza się, ale aby odbierać taką moc potrzebne jest złącze PD,
    z PD pobieramy 3A przy 20V co daje 60W
    równolegle z QC 3A przy 5V co daje 15W razem widoczne na obudowie 75W.

Bez PD z USB zwykłego 5V 2.4A 12W równolegle z QC 12V 1.5A 18W co daje razem 30W,
    także zapas mocy jest dla PD.

Materiał o tym jak podłączone urządzenie wykrywa rodzaj ładowarki w standardzie BC1.2: https://www.ti.com/video/6258839979001
    TechEkspert
    Editor
    Na kanale YT De-Kompozytor dzisiaj pojawił się test i prezentacja powerbanku tej samej firmy.
    W przypadku powerbaku w porównaniu do ładowarki widać optymalizację wielkości i ceny,
    urządzenie przenośne dysponuje też mniejszą mocą.

Na mnie ładowarka sieciowa zrobiła lepsze wrażenie szczególnie, że swoje przepracowała a podczas eksploatacji nikt nie narzekał a nawet w okresie gdy szybkie ładowanie nie było standardem zdarzały się zaskoczenia typu "o już naładowane do 60%" :)