Mam małą styczność z modułami Peltiera i pierwszy raz trafiłem na uszkodzenie elektryczne takiego modułu. Widziałem uszkodzenia mechaniczne oraz najczęściej uszkodzenia sterowników (przetwornic/zasilaczy) współpracujących z modułami. Początkowo pomyślałem, że uszkodziła się właśnie przetwornica, jednak napięcie wyjściowe było prawidłowe a przez moduł zamiast prądu roboczego o natężeniu kilku amperów płynęły szczątkowe dziesiątki miliamperów.
Myślałem, że takie elementy chłodzące bez elementów ruchomych są niezniszczalne a jednak natrafiłem na uszkodzenie elektryczne. Przypuszczam, że do wnętrza mogła dostać się woda lub była to wada fabryczna. Jednak nie wiem co powoduje najczęściej uszkodzenia takich modułów poza udarami mechanicznymi.
Czy spotkaliście się z takim uszkodzeniem modułu Peltiera?
Jaki jest zwykle czas działania takich modułów i co najczęściej powoduje usterki modułów?
Myślałem, że takie elementy chłodzące bez elementów ruchomych są niezniszczalne a jednak natrafiłem na uszkodzenie elektryczne. Przypuszczam, że do wnętrza mogła dostać się woda lub była to wada fabryczna. Jednak nie wiem co powoduje najczęściej uszkodzenia takich modułów poza udarami mechanicznymi.
Czy spotkaliście się z takim uszkodzeniem modułu Peltiera?
Jaki jest zwykle czas działania takich modułów i co najczęściej powoduje usterki modułów?
Cool? Ranking DIY