Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie turbiny wiatrowej do 2kW do falownika SolarEdge 8kW: schemat, doświadczenia, opinie

krisskos 16 May 2023 11:03 507 8
    krisskos
    Level 5  
    Cześć,

Posiadam fotowoltaikę z falownikiem SolarEdge 8kW gdzie wykorzystane jest tylko jedno wejście DC.
    Ostatnio pojawia się dużo filmików, że można turbinę wiatrową podpiąć pod istniejące puste wejście DC.
    Czy to będzie turbina 220V czy mniej V ale przez odpowiednią przetwornicę ale że można.

Chciałem się zapytać czy rzeczywiście można by było podpiąć pod mojego SolarEdge jakąś turbinę do 2kW?
    Jak dokładnie taki schemat połączenia by wyglądał lub ktoś ma doświadczenie i może jakąś polecić?
    Na razie traktuję temat bardziej teoretycznie ale proszę o opinie.

Dodam jeszcze, że moje panele są głownie wschód-zachód więc nie mam nigdy maksymalnej mocy falownika. poza tym turbina pracuje głownie wtedy gdy panale mniej produkują gdyż jest gorsza słonecznie pogoda.

Oczywiście pomijam tutaj temat wietrzności bo każdy ma inne warunki i u mnie może nie wyjść przy turbinie zbyt dobrze.
    Wietrzność i czy są dobre warunki do turbiny to temat długi i dyskusyjny więc nie chciałbym na ten moment nad tym się pochylać.
    Przyjmijmy, że jest akceptowalnie, a projekt może się jednak nie udać.

Zdaję sobie też sprawę z tego dodanie turbiny to zwiększenie urządzeń generujących, który musi być zgłosozny do ZE ale też nie chciałbym aby to było punktem dyskusji.

Prosiłbym zatem o rady czy się da (a chyba się da) i jak to powinno być zrobione.
    pikarel
    Level 37  
    Jeśli byłoby to opłacalne w małej, domowej skali - od dawna na każdym dachu łopotałyby po kilka wiatraczków.
    Gdzie widzisz takie zjawisko?
    Tylko na jutjóbie.
    trojan 12
    Level 38  
    Jaką turbinę ma kolega?
    Chodzi głównie o wymiary śmigła bo na 2 kW musi by już naprawdę spore.
    krisskos
    Level 5  
    trojan 12 wrote:
    Jaką turbinę ma kolega?
    Chodzi głównie o wymiary śmigła bo na 2 kW musi by już naprawdę spore.

Nie mam turbiny na stanie i nie wiem czy będę mieć. Na razie chce rozeznać temat bardziej niż z filmów YT.
    Racja myślałem aby zmieścić się w średnicy do 1,5 m więc 2kW to duża przesada.

Zdaję sobie też sprawę, że turbina wiatrowa to jak ktoś nie mieszka nad morzem ma mniejsze zastosowanie ale bardziej chciałbym to potraktować jako projekt hobbistyczny.
    Nie chodzi mi o jakiś zarobek ale interesowało mnie to zawsze i chciałbym troche przejść do praktyki.
    Niestety to generuje koszty więc nie chciałbym na dzień dobry nie wiadomo ile wykładać na hobbystyczne zastosowanie dlateego pytam czy można podłączyć do posiadanego inwertera.

Z drugiej strony zastanawia mnie, że pionowe turbiny to raczej zabawki, a taka "HERA 7 KW ‘Elegancki’ Pionowa turbina wiatrowa" niby 7kW. Jak zerknąć na specyfikacje to niby ładnie się rozkręca.
    Zatem specyfikacja to kłamstwo?? i można tak się pod tym podpisać??
    trojan 12
    Level 38  
    Specyfikacja... z obliczeń wychodzi że przy szybkości wiatru 6 m/s (ok. 20 km/h) jest 20 W, 5 dni w ciągu miesiąca.
    Gdzie te 7 kW?.
    W Polsce nie wieją tornada, cyklony czy coś podobnego z prędkością 100-160 km/h.
    k_pec
    Level 22  
    krisskos wrote:
    Z drugiej strony zastanawia mnie, że pionowe turbiny to raczej zabawki, a taka "HERA 7 KW ‘Elegancki’ Pionowa turbina wiatrowa" niby 7kW. Jak zerknąć na specyfikacje to niby ładnie się rozkręca.
    Zatem specyfikacja to kłamstwo?? i można tak się pod tym podpisać??

Różnie to bywa, ale w znakomitej większości przypadków to własna niewiedza firm produkujących, brandujących i sprzedających wiatraki, a z drugiej sprytny marketing, żerujący na boomie OZE i niewiedzy tych, którzy są potencjalnymi klientami.

Po pierwsze, zapoznaj się dokładnie z parametrem "Wind Rate" dla turbin wiatrowych. To dla myślącego człowieka rozwianie wszelkich złudzeń o wiatraku i odpowiedź, dlaczego nie ma ich na prawie każdym dachu.

Po drugie - sprawdź, jakie są średnie prędkości wiatrów na twoim terenie, a najlepiej kup sobie jakiś prosty anemomemetr (w jakiejś stacji pogodowej też może być), postaw w planowanym miejscu postawienia swojego wiatraki i poczekaj trochę czasu. Zdziwisz się zapewne ciężko, jak większość zapaleńców wiatraków.

Po trzecie - pobaw się kalkulatorem - Kalkulator Turbin Wiatrowych - zobaczysz, jak nikłe moce można by uzyskiwać z wiatraków przydomowych przy warunkach wietrznych panujących w Polsce.

Co do pionowych turbin to one mają typowo niższe osiągi mocy od poziomych, ale mają też niezaprzeczalne zalety w stosunku do poziomych przy instalacjach o niewielkich mocach.

Co do zasilania falownika PV z wiatraka - nie da się bezpośrednio. Pośrednio może się dać, przez odpowiednią przetwornicę. Ale to rzeczywiście - czysta zabawa.
    Generalnie bywają falowniki z dwoma, niezależnymi portami - pod PV i pod turbinę. I taki jest przeznaczony do realizacji pomysłów, jak Twój.

I jeszcze jeden aspekt - w każdym przypadku turbina MUSI mieć układ stabilizacji obrotów - czy to mechaniczny, czy elektroniczny. Jeśli ma mechaniczny - można się bawić w dowolną elektronikę. Jeśli nie ma mechanicznego - elektronika MUSIAŁABY zarówno sterować falownikiem PV, jak i kontrolować turbinę.

Wszystko przed Tobą...
    trojan 12
    Level 38  
    Właśnie tego kalkulatora użyłem do sprawdzenia liczenia turbiny bo może zrobiłem błąd w obliczeniach.
    Na kalkulatorze wyszło podobnie.
    k_pec
    Level 22  
    trojan 12 wrote:
    Właśnie tego kalkulatora użyłem do sprawdzenia liczenia turbiny bo może zrobiłem błąd w obliczeniach.
    Na kalkulatorze wyszło podobnie.

O tej turbinie było już wcześniej w którymś wątków. Szkoda czasu.