Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czadowa utrata sygnału Cyfra+ po wymianie dekodera na 4K: Antena, konwerter, czy wina dekodera?

marasssmarecki 17 May 2023 16:52 276 2
    marasssmarecki
    Level 1  
    Po wymianie starego typu dekodera na nowy z 4k zaczęły się problemy z sygnałem.Na starym dekoderze nie miałem żadnych problemów,nawet w deszczowe dni większość programów odbierałem.Po wymianie dekodera na ten z 4k na który namówiła mnie obsługa klienta zaczęły się problemy.Raz sygnały są na około 80% gdzie za chwile są poniżej 20% i pojawia się komunikat o źle ustawionej antenie . Jak to możliwe że dosłownie po wypięciu starego podpięciu nowego są takie problemy.Antena ustawiana na wszelkie sposoby,konwerter wymieniony na ten dedykowany do 4k i żadnej poprawy.Nawet w słoneczne dni działa jak chce.Loteria po włączeniu.
    Czy może być problemem dekoder? Bo nic innego nie przychodzi mi do głowy.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Jeżeli masz taką możliwość, proponuję przetestować dekoder na innej instalacji, u kogoś. Wtedy się okaże, czy Twoja instalacja nie jest doskonała, ale stary dekoder tolerował zakłócenia, czy nowy dekoder jest wadliwy.

Czy poruszanie przewodem coś zmienia? Może wtyczka jest źle zrobiona i na starym dekoderze cały czas był styk, a na nowym jest minimalnie inny kształt gniazda i styk nie jest pewny.

Proponuję też podłączyć inny dekoder, nawet taki najprostszy odbierający tylko FTA i sprawdzić, o ile masz taką możliwość.