logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zmiana na inwerter sieciowy i podłączenie zbiornika do sieci - pytania i porady

cdtdsilva 17 Maj 2023 19:27 357 9
  • #1 20584399
    cdtdsilva
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Witam wszystkich, posiadam na dachu instalację fotowoltaiczną służącą do podgrzewania wody użytkowej, składającą się z 6 paneli o mocy 400W (2,4KW).

Ponieważ latem zbiornik nagrzewa się w porze lunchu, pomyślałem, że rozsądniej byłoby zmienić na inwerter sieciowy i podłączyć zbiornik bezpośrednio do sieci, aby w zimowe i pochmurne dni zbiornik mógł być zasilany z do sieci, a latem nadwyżka byłaby wtryskiwana do innych obciążeń w domu

Czy jest jakiś sposób na dokończenie tej konfiguracji bez zatrudniania profesjonalnego instalatora? Wiem, że w niektórych krajach wystarczy napisać oficjalne pismo do zakładu energetycznego, który następnie instaluje licznik dwukierunkowy, ale po skontaktowaniu się z moim zakładem energetycznym nie byli w stanie doradzić.

Dzięki
  • #2 20584411
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 696
    Kierunek jest prosty.
    Składasz wniosek o przyłączenie mikroinstalacji do sieci. Przy tak małej mocy nie musi być uzgodnienia ppoż. Załączasz pomiary elektryczne, dane techniczne/deklaracje zgodności falownika i paneli i to z grubsza wszystko. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku zakładają Ci licznik dwukierunkowy i działa.
  • #3 20584695
    cdtdsilva
    Poziom 11  
    Dzięki za to. Czy powinienem zgłosić te informacje do Tauron?

Widzę też, że na zatwierdzonych falownikach jest wzmianka o potrzebie portu RS485 zgodnego z protokołem SUNSPEC. Czy dotyczy to wszystkich falowników, czy tylko powyżej określonej mocy?
  • #4 20584894
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1301
    Tu masz co trzeba zrobić https://www.tauron-dystrybucja.pl/przylaczeni...-sieci/przylaczenie/mikroinstalacja/formularz
    Żadnych protokołów z pomiarów się nie dołącza. Jest tylko oświadczenie instalatora/osoby posiadającej stosowne kwalifikacje (wymienione w oświadczeniu)
    Zwracam tylko uwagę, że ważny jest falownik, a dokładnie nie każdy możesz zastosować, a an pewno nie więkzość oferowanych na aliexpress gdyż potrzebujesz certyfikat , którego one nie mają.
    Tu masz wykaz certyfikowanych urządzeń http://ptpiree.pl/opracowania/kodeksy-sieci/wykaz-certyfikatow

Pozdr
  • #5 20584980
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    cdtdsilva napisał:
    rozsądniej byłoby zmienić na inwerter sieciowy i podłączyć zbiornik bezpośrednio do sieci, aby w zimowe i pochmurne dni zbiornik mógł być zasilany z do sieci, a latem nadwyżka byłaby wtryskiwana do innych obciążeń w domu
    Możesz się rozczarować. Masz instalację prywatną a chcesz ją oddać pod nadzór jakiejś firmy (właśnie ten port)? Warunki umów zmieniły się na niekorzyść posiadaczy pv. Dasz w sieć 100kWh po 1gr/kWh w lato, a odbierzesz za to w zimę 1kWh za 100gr/kWh. Będzie interes życia 1/100. Lepiej spróbuj zrobić lepsze sterowanie do tego co już masz a nadal będziesz niezależny.
  • #6 20585308
    cdtdsilva
    Poziom 11  
    Inwerter, który zawdzięczam to Growatt 3000MTL z bateryjnym systemem przechowywania Growatt SP1000. Obecnie korzystam z zasilania 48V bezpośrednio z systemu przechowywania, ponieważ 3000MTL nie znajduje się na liście zatwierdzonych falowników i nie ma portu komunikacyjnego.

System nie został zainstalowany przez firmę zajmującą się energią słoneczną - więc mogę sam wypełnić formularze i złożyć zawiadomienie.
    Jaka jest definicja osoby o odpowiednich kwalifikacjach? Czy elektryk poradzi sobie z tym zadaniem?

Dzięki
  • #7 20586104
    12pawel
    Poziom 34  
    Slawek K. napisał:
    Żadnych protokołów z pomiarów się nie dołącza. Jest tylko oświadczenie instalatora/osoby posiadającej stosowne kwalifikacje (wymienione w oświadczeniu)

Oświadczenie na podstawie czego? Że ładnie wygląda. Na podstawie pomiarów oczywiście.
    cdtdsilva napisał:
    System nie został zainstalowany przez firmę zajmującą się energią słoneczną - więc mogę sam wypełnić formularze i złożyć zawiadomienie.
    Jaka jest definicja osoby o odpowiednich kwalifikacjach? Czy elektryk poradzi sobie z tym zadaniem?

Nie musi być firma tylko osoba posiadająca uprawnienia Dozoru i Eksploatacji. Jeśli masz takie uprawnienia to wypełniasz sam, jeśli nie to zlecasz to takiej osobie.
  • #8 20586324
    Slawek K.
    Poziom 35  
    Ocena: 1301
    12pawel napisał:
    . Załączasz pomiary elektryczne, d

Zerknij co napisałeś.
    Nie napisałem, że nie potrzeba pomiarów, napisałem, że nie załącza się do wniosku.

12pawel napisał:
    Nie musi być firma tylko osoba posiadająca uprawnienia Dozoru i Eksploatacji. Jeśli masz takie uprawnienia to wypełniasz sam, jeśli nie to zlecasz to takiej osobie.

Same kwalifikacje SEP nie wystarczą, muszą być jeszcze kwalifikacje do OZE i budowlane.

Poniżej zrzut z oświadczenia wymaganego przez Tauron (do którego link dawałem wyżej)

• #9 20586581
    adse
    Poziom 27  
    Ocena: 252
    Slawek K. napisał:
    Same kwalifikacje SEP nie wystarczą, muszą być jeszcze kwalifikacje do OZE i budowlane.

Poniżej zrzut z oświadczenia wymaganego przez Tauron (do którego link dawałem wyżej)

W tym wzorze oświadczenia są trzy możliwości, i żeby zaznaczyć legalnie kwadracik drugi od góry trzeba mieć aktualne uprawnienia SEP.
    Pierwszy kwadracik - certyfikat OZE - to mało który instalator ma (cytuję doświadczonego instalatora: "panie, raz ten certyfikat zrobiłem i nigdy mi to nie było potrzebne, a kosztowało dużo, więc drugi raz już nie odnawiałem" - a pytanie o ten certyfikat padło w związku z wymaganiem do gminnego dofinansowania).
    Trzeci kwadracik - uprawnienia do kierowania pracami elektrycznymi na budowach - tego raczej też nie ma przeciętny instalator pv.
  • #10 20587080
    12pawel
    Poziom 34  
    Slawek K. napisał:

Uprawnienia SEP wystarczą, tak jak pisze kolega wyżej. Energa wymaga dozór + eksploatacja, w tym co załączyłeś widzę że Tauron tylko eksploatacje tak więc jeszcze mniej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada instalację fotowoltaiczną z 6 panelami o mocy 400W, która służy do podgrzewania wody użytkowej. Zastanawia się nad zmianą na inwerter sieciowy, aby móc korzystać z energii z sieci w zimie i przesyłać nadwyżki latem. W odpowiedziach podano, że należy złożyć wniosek o przyłączenie mikroinstalacji do sieci, dołączając dane techniczne falownika i paneli. Wskazano również na konieczność posiadania odpowiednich kwalifikacji do wypełnienia formularzy, a także na znaczenie wyboru certyfikowanego falownika. Użytkownik wspomniał o inwerterze Growatt 3000MTL, który nie jest na liście zatwierdzonych urządzeń, co może stanowić problem. Wskazano, że uprawnienia SEP są wystarczające, ale mogą być wymagane dodatkowe certyfikaty związane z OZE.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA