Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka

tytka 18 May 2023 22:01 3717 44
  • Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka

Parę dni temu zakończyłem realizację tego oto odtwarzacza CD. Jest on uzupełnieniem/źródłem sygnału, dla przedstawionych wcześniej, przedwzmacniacza i końcówki mocy, będących moją wariacją projektu AV-mini.

Głównymi elementami tego projektu są mechanizm i płyta główna Mitsumi, znane z pierwszej edycji odtwarzaczy Łódzkiej Foniki.

Mimo, iż użyta płyta główna ma niewielkie gabaryty i sam mechanizm nie jest zbyt duży, to biorąc pod uwagę fakt, że jeszcze parę innych układów jest potrzebnych aby odtwarzacz był kompletny; to upchnięcie tego wszystkiego do niewielkiej obudowy jaką wybrałem, okazało się zadaniem wcale nie łatwym. Aby to osiągnąć, musiałem wykonać kilka korekt mechanizmu, a i tak reasumując, zadanie to udało się wykonać nie do końca. A dlaczego? Bo na zasilacz miejsca wewnątrz obudowy jednak nie dało rady wygospodarować i wylądował on na zewnątrz obudowy. Na tylnej ściance odtwarzacza.

Pierwsza przymiarka do obudowy, pokazuje braki wolnego miejsca.

A teraz parę szczegółów odnośnie tego projektu.

Płyta główna, tu wykonane zostały poniższe zmiany:
    - w celu poprawy jakości napięć zasilania (bo oryginalnie jest to dość uproszczone), zmienione zostało kilka kondensatorów;
    - w celu poprawy jakości odtwarzania rezonator ceramiczny serwoprocesora, który nie trzymał częstotliwości, został zastąpionym rezonatorem kwarcowym;
    - wymieniony został także wzmacniacz operacyjny w filtrze wyjściowym, oraz kondensatory ceramiczne w tymże filtrze zamienione zostały na foliowe.

Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka

Mechanizm i jego zmiany:
    - z racji, że okazał się zbyt wysoki dla tej obudowy, zostały skrócone jego nóżki;
    - jako, że konieczne było częściowe wsunięcie płyty głównej pod mechanizm, zmieniony został rozstaw nóżek i finalnie mechanizm stoi teraz na trzech nogach;
    - dodatkowo mechanizm został wzbogacony o styk/czujnik zamknięcia szuflady; było to niezbędne do uzyskania kulturalnej funkcji Standby.

Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka

Zasilacz:
    Wykonany został na niewielkiej płytce, zawiera transformator, prostownik i filtry do zasilania płyty głównej, przekaźnik włączający urządzenie, oraz stabilizator napięcia dla modułu Standby.

Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka

Płytka wyświetlaczy i klawiatury lokalnej, oraz moduł Standby:
    Wszystkie klawisze, poza Standby, są połączone według oryginalnego schematu ze złączem na płycie głównej. Wyświetlacz wykorzystuje trzy podwójne siedmiosegmentowe wyświetlacze LED, oraz 5 diod świecących. Jako driver segmentów pracuje ULN2803, a drivery cyfr, są zrealizowane na tranzystorach. Dodatkowo na wyświetlaczu, w celu uzyskania możliwości zdalnego sterowania, zamontowany jest odbiornik podczerwieni. Odebrany sygnał IR jest przesyłany do procesora na płycie głównej, oraz do dodatkowego modułu Standby. Ten moduł, to maleńka płytka z kontrolerem ATtinny24. Jej zadaniem jest obsługa zarówno lokalnego przycisku włącz/wyłącz, jak i wykonanie zdalnego polecenia włącz/wyłącz. Do tej płytki podłączony jest także czujnik zamknięcia szuflady. Dzięki temu czujnikowi w momencie wywołania funkcji uśpienia, najpierw sprawdzany jest stan szuflady i w zależności od niego, wysyłany jest do płyty głównej rozkaz wsunięcia szuflady, bądź zatrzymania płyty, a następnie po zadanym czasie realizowane jest wyłączenie urządzenia. Dzięki temu niemożliwe jest uśpienie odtwarzacza z wysuniętą szufladą.

Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka

Obudowa:
    W surowej obudowie zakupionej w Armelu, wykonane zostały niezbędne otwory montażowe. Obudowa zyskała też nowe bardziej efektywne nóżki. Napisy na panelu przednim zostały wygrawerowane za pomocą prostego CNC, które niestety okazało się dość kapryśne. W efekcie czego widać nierównomierności w głębokości wykonanego graweru. Po wygrawerowaniu napisów, wgłębienia zostały wypełnione czarna farbą. Otwór wyświetlacza został przysłoniętą pleksi, która jest przyciemniona za pomocą folii do szyb.
    Z racji, że zasilacz znalazł miejsce na zewnątrz obudowy, wykonałem osłonę tego modułu. Jest ona wykonana/zlutowana z laminatu i pomalowana na czarno. W taki sam sposób został wykonany front wewnętrzny, do którego przykręcone są płytki wyświetlacza i klawiatury. Jako klawisze użyłem nakładek na isostaty.

Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka

Teraz kilka zdjęć z procesu składanie tego w całość:

Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka

I jeszcze zdjęcia przedstawiające stan całego zestawu:

Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka Odtwarzacz CD do zestawu AV-mini - ty.ytka

Cool? Ranking DIY
    About Author
    tytka
    Level 21  
    tytka wrote 557 posts with rating 1418, helped 6 times. Live in city Pabianice. Been with us since 2006 year.
    cefaloid
    Level 33  
    Jak zwykle piękne wykonanie obudowy. Perfekcyjne.

Oraz brak przekonania co do faktu, ze polski konstruktor, robiąc coś dla siebie, musi to opisywać po angielsku.
    Quote:
    A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają
    bsw
    Level 20  
    Skąd Ty bierzesz te stare napędy z Foniki? Ja bym pewnie wsadził do środka jakichś współczesny DVD - a tutaj konsekwentnie - retro.

Co do wyglądu całego zestawu: Końcówka mocy mi się nie podobała, przedwzmacniacz też średnio, ale już 3- elementowy zestaw wygląda razem świetnie. Czy będzie jeszcze tuner?

cefaloid wrote:

Oraz brak przekonania co do faktu, ze polski konstruktor, robiąc coś dla siebie, musi to opisywać po angielsku.

Właśnie dlatego że robi to dla siebie to pisze w sposób zrozumiały i ogólnie przyjęty a nie wymyśla koło na nowo.
    Spróbowałem to przetłumaczyć na język Reja i wyszło mi tak:
    WŁĄCZ/CZUWAJ - WYSTĄP - ZAPAMIĘTAJ - POWTÓRZ

Aby zachować konwencję następne przyciski powinny mieć opisy:
    W_TYŁ_ZWROT - NAPRZÓD_MARSZ - BACZNOŚĆ - DO_ODTWARZANIA_PRZYSTĄP

:-)
    Q-mac
    Level 26  
    Niewiele mniejsza, a innych zalet nie widzę. Za to kilka wad by się znalazło
    rosomak19
    Level 22  
    Jak dla mnie ,ten cały zestaw szpeci ten wzmak z tm obleśnym radiatorem z przodu . Ja bym tam wstawił wskaźniki mocy wyjściowej "wycieraczki" podświetlone żaróweczką , dającą żółte światło .
    cefaloid
    Level 33  
    bsw wrote:

Spróbowałem to przetłumaczyć na język Reja i wyszło mi tak:

Aby zachować konwencję następne przyciski powinny mieć opisy:

Bardzo zabawne...
    Twój język polski musi być w takim razie dość ubogi.
    Albo celowo trolujesz chcąc zdyskredytować uwagi innych dość idiotycznym / żenującym tłumaczeniem.

Ale zostawmy to - zbyt mało istotne.

Wróćmy do projektu od strony technicznej. Czy gdzieś zachowały się jeszcze parametry użytych "wnętrzności" Mitsumi? (np informacje czy przetwornik nie jest np jeszcze 14 bitoy jak to kiedyś bywało itp ) Albo chociaż może autor podzieli się informacją jak to brzmi np w porównaniu z jakimś współczesnym odtwarzaczem?
    tytka
    Level 21  
    cefaloid wrote:
    (...)polski konstruktor, robiąc coś dla siebie (...)

"Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci" Wychowywałem się na sprzętach też polskiej Unitry, które miały opisy po angielsku, wiec z całym szacunkiem dla polskiej mowy, opisy bardziej pasują mi takie z "importu".

bsw wrote:
    Skąd Ty bierzesz te stare napędy z Foniki?

Są niestety tacy, którzy rozbierają takie urządzenie i sprzedają na części na portalach aukcyjnych. Ostatnio nabyłem jeszcze jeden taki zestaw.
    A współczesnych wynalazków raczej nie chciałem.

bsw wrote:
    (...) ale już 3- elementowy zestaw wygląda razem świetnie. Czy będzie jeszcze tuner?

Tak te trzy elementy, znacznie lepiej wyglądają razem, niż oddzielnie.
    Mam jeszcze jedną taką obudowę, więc myślę już nad czwartym elementem.

Mateusz_konstruktor wrote:
    Gdzie jest bezpiecznik sieciowy?

Jest polimerowy przy transformatorze.

speedy9 wrote:
    Dlaczego zasilacz na transformatorze a nie przetwornica? Zmieściła by się pewnie do obudowy.

Przetwornica w moim odczuciu nie byłaby zdecydowanie mniejsza od tego zasilacza, przynajmniej nie na tyle, aby komfortowo wcisnąć ją do obudowy. Poza tym nie lubię przetwornic w sprzęcie audio.

Q-mac wrote:

Ja osobiście nie znam sprzętu bez wad, ale może mało wiem.
    Niewiele mniejsza ??? Płyta podłogowa tego odtwarzacza to około 0,0477m2, przy 0,0914m2 oryginalnej Foniki MIDI (nie wspominając o dużej). Czy 48% to niewielka różnica ?

rosomak19 wrote:
    Ja bym tam wstawił (...)

A ja robiłem to wzorując się na projekcie AV-mini i z założenia radiator miał być tak jak w tamtym oryginalnym projekcie. Mnie radiator z przodu wcale nie przeszkadza. A że nie podoba się to wszystkim oglądającym? Nie wszystko musi się podobać każdemu.

cefaloid wrote:
    Czy gdzieś zachowały się jeszcze parametry użytych "wnętrzności" Mitsumi? (np. informacje, czy przetwornik nie jest np. jeszcze 14 bitowy jak to kiedyś bywało itp

Przetwornik jest 16-bitowy NECa uPD6376.
    A oto schemat użytej przeze mnie płyty głównej:
    speedy9
    Helpful for users
    tytka wrote:
    Przetwornica w moim odczuciu nie była by zdecydowanie mniejsza od tego zasilacza, przynajmniej nie na tyle, aby komfortowo wcisnąć ją do obudowy. Poza tym nie lubię przetwornic w sprzęcie audio.

4,5x2,5x2,15cm chyba by spokojnie weszła: https://www.tme.eu/pl/details/mpm-10-12/przetwornice-ac-dc-na-pcb/mean-well/
    bsw
    Level 20  
    rosomak19 wrote:
    Jak dla mnie ,ten cały zestaw szpeci ten wzmak z tm obleśnym radiatorem z przodu . Ja bym tam wstawił wskaźniki mocy wyjściowej "wycieraczki" podświetlone żaróweczką , dającą żółte światło .

To samo napisałem autorowi, kiedy prezentował tamtą konstrukcję...

cefaloid wrote:
    bsw wrote:

Bardzo zabawne...
    Twój język polski musi być w takim razie dość ubogi.

A dziękuję - radzę sobie jakoś ;-)

tytka wrote:
    bsw wrote:
    (...) ale już 3- elementowy zestaw wygląda razem świetnie. Czy będzie jeszcze tuner?

Tak te trzy elementy, znacznie lepiej wyglądają razem, niż oddzielnie.
    Mam jeszcze jedną taką obudowę, więc myślę już nad czwartym elementem.

Już nie mogę się doczekać. Mam nadzieję że znów zostanę pozytywnie zaskoczony.

Jak wiesz (z drobnym wyjątkiem) jestem wielkim fanem Twoich konstrukcji. Kiedyś zainspirowały mnie do budowy mojej RetroTower...
    BTW: Dwa lata temu przerwałem pracę nad kolejnym jej segmentem - może czas do niego powrócić?
    Q-mac
    Level 26  
    Q-mac wrote:
    Ja osobiście nie znam sprzętu bez wad, ale może mało wiem.
    Niewiele mniejsza ??? Płyta podłogowa tego odtwarzacza to około 0,0477m2, przy 0,0914m2 oryginalnej Foniki MIDI (nie wspominając o dużej). Czy 48% to niewielka różnica ?

Ojjjj, moja wina, odnosiłem się do przetwornicy :) jak dla mnie byłaby niewiele mniejsza, do tego dochodzą problemy z emisją, zaburzeniami itp. Sam CD jest upakowany do granic możliwości, a robota bardzo mi się podoba. Nie ukrywam że mnie inspiruje na tyle, że sam zamierzam kiedyś zbudować taki zestaw (może nie dokładnie taki)
    tytka
    Level 21  
    Q-mac wrote:
    Ojjjj, moja wina, odnosiłem się do przetwornicy

Ok, teraz rozumiem.

speedy9 wrote:
    4,5x2,5x2,15cm chyba by spokojnie weszła

To, że by weszła wcale nie znaczy, że tu by się nadała. Ona dostarcza tylko jednego napięcia 12V, a ja potrzebuję niewyłączanego niesymetrycznego +5V, oraz wyłączanego symetrycznego +/- 10V.
    Paza tym, tak jak pisałem wolałem zasilacz transformatorowy.

Q-mac wrote:
    Nie ukrywam że mnie inspiruje na tyle, że sam zamierzam kiedyś zbudować taki zestaw (może nie dokładnie taki)

bsw wrote:
    Jak wiesz (z drobnym wyjątkiem) jestem wielkim fanem Twoich konstrukcji. Kiedyś zainspirowały mnie do budowy mojej RetroTower...
    BTW: Dwa lata temu przerwałem pracę nad kolejnym jej segmentem - może czas do niego powrócić?

Miło słyszeć, że moje projekty potrafią innych zainspirować do realizacji własnych. Nie ukrywam, że chętnie bym zobaczył Wasze projekty.
    Mateusz_konstruktor
    Level 32  
    Proponuję dodać zabezpieczenie przeciwprzepięciowe, chociażby najprotsze zrealizowane na warystorze.
    Olkus
    Level 31  
    Jak zwykle wszystko super - nic tylko się wzorować przy tworzeniu własnych konstrukcji ;)

Pozdrawiam,
    A.
    thereminator
    Conditionally unlocked
    Kolejny świetnie zrealizowany projekt kolegi. Całość wykonania na wysokim poziomie, ale na szczególna uwagę zasługuje wybrnięcie z problemu braku miejsca na zasilacz.
    BTW - Cóż za zbieg okoliczności... Dostałem wczoraj od znajomego stary odtwarzacz CD marki Schneider z identycznym mechanizmem i bardzo podobną płytą główną.
    Grzegorz740
    Level 37  
    Projekt bardzo dobrze wyszedł. Mnie się osobiście on podoba.

Autor chciał zastosować zasilacz transformatorowy to go zastosował bo potrzebował kilku napięć, których z przetwornicy nie uzyska, zresztą do audio też preferuję zasilacze transformatorowe.

Jak to się mówi o gustach się nie dyskutuje, jednym się projekt podoba a innym się nie podoba. Tym co krytykują niech wykonają własny projekt i się nim niech pochwalą. Chętnie skrytykujemy , chodź nie koniecznie bo może projekt będzie super nie wymagający krytyki.

Super projekt.
    Olkus
    Level 31  
    Zasilacze impulsowe w audio są coraz częstsze, zresztą nie tylko w audio. Są stosowane praktycznie wszędzie.
    Ja sam mam w budowie wzmacniacz tranzystorowy wykorzystujący zasilacz impulsowy, oczywiście własnej konstrukcji. Jak skończę to przedstawię całość na forum. Zasilacz impulsowy ma tą przewagę, że żadnego przydźwięku nie będzie słychać ;)

Pozdrawiam,
    A.
    Gizmoń
    Level 28  
    tytka wrote:
    Mnie radiator z przodu wcale nie przeszkadza. A że nie podoba się to wszystkim oglądającym? Nie wszystko musi się podobać każdemu.

Pogrubienia moje. Jeżeli tak wygląda sytuacja, to jednak coś jest na rzeczy. Quad 405 czy "pewne konstrukcje firmy Rotel" przedstawiane jako przykłady z radiatorami z przodu to jednak nie jest wyłącznie radiator z przodu ale coś więcej, dzięki czemu ich wygląd rzeczywiście jest elegancki. Tutaj coś ze środka przebiło się przez panel niczym "Obcy". No nie pasuje to do pozostałych, bardzo ładnych już segmentów. Problem widocznych otworów można było rozwiązać, przykręcając tranzystory do grubego płaskownika a dopiero ten płaskownik do radiatora. Mocowań byłoby mniej, a większość z nich jak nie wszystkie dałoby się ukryć. To by dało już wiele, bo zestaw prezentuje się znacznie lepiej na zdjęciach zrobionych pod kątem, niż na tych od frontu.

tytka wrote:
    "Czym skorupka za młodu nasiąknie, tym na starość trąci" Wychowywałem się na sprzętach też Polskiej Unitry, które miały opisy po Angielsku, wiec z całym szacunkiem dla Polskiej mowy, opisy bardziej pasują mi takie z "importu".

Niektóre miały też opisy po francusku, więc czemu nie francuski? Marche, arret, lecture, gauche, droite też wyglądają tak światowo i profesjonalnie :D
    wada

VIP Meritorious for electroda.pl
    Olkus wrote:
    Zasilacze impulsowe w audio są coraz częstsze, zresztą nie tylko w audio. Są stosowane praktycznie wszędzie.
    Ja sam mam w budowie wzmacniacz tranzystorowy wykorzystujący zasilacz impulsowy, oczywiście własnej konstrukcji. Jak skończę to przedstawię całość na forum. Zasilacz impulsowy ma tą przewagę, że żadnego przydźwięku nie będzie słychać ;)

Pozdrawiam,
    A.
    nie zapomnij tylko o dobrym ekranowaniu i połączeń mas, bo to standardowy urok przetwornic ; świergot, i szumy. Ale przynajmniej szybkość i ostrość dźwięku uzyskasz tanim kosztem bez dawania potężnych kondensatorów .
    Ale żaden zwolennik lamp nie będzie chciał słuchać twojego projektu.

tytka wrote:
    rosomak19 wrote:
    Ja bym tam wstawił (...)

A ja robiłem to wzorując się na projekcie AV-mini i z założenia radiator miał być tak jak w tamtym oryginalnym projekcie. Mnie radiator z przodu wcale nie przeszkadza. A że nie podoba się to wszystkim oglądającym? Nie wszystko musi się podobać każdemu.
    Aby nie było widać śrubek to w kilku podobnych konstrukcjach audiofilskich to w głębi radiatora były wsadzone blaszki pomalowane na czarny mat, dawało to niespotykany efekt głębi - pustki, pasowało by to do tego CD. A może rurka Aluminiowa oksydowana na czarno

Inny patent to pomiędzy żebra radiatora były wciśnięte rurki z mocno polerowanego aluminium, efekt też był zabójczy, wielokolorowy blask z tego szedł jak z jakiś kryształów.
    398216 Usunięty
    Level 43  
    bsw wrote:
    cefaloid wrote:

Właśnie dlatego że robi to dla siebie to pisze w sposób zrozumiały i ogólnie przyjęty a nie wymyśla koło na nowo.
    Nic dodać nic ująć.
    A co do projektu - Obudowa swoją drogą (ostatecznie fabryczna a tylko napisy i prace mechaniczne (wycinanie otworów itp) są dziełem Autora, ale wnętrze... Przyznam się że zawsze miałem największy problem gdy chciałem upchnąć w swoją obudowę (pasująca do ogólnej koncepcji reszty klocków) czegoś fabrycznego - z innego urządzenia. Bardzo często okazywało się, ze np. wysokość mechaniki CD jest o 2mm za duża i nie zmieści się do znormalizowanej (zewnętrzny wymiar moich klocków to 44mm) obudowy. Albo wydłubana płytka z tunera nie da się wpasować w rozplanowany (zunifikowany) rozstaw wyprowadzeń na panelu przednim. Wiele płytek musiałem robić samodzielnie mimo, że np. wystarczyło zmniejszyć oryginał o 10mm.
    Tu Kolega pokazał prawdziwego Konstruktora DiY - nie dość, ze udało mu się wszystko upakować (z zasilaczem nie ma co się wstydzić - mało to fabrycznych sprzętów z doklejonymi z tyłu przybudówkami?), to wszystko pasuje do ujednoliconego "sznytu" płyty czołowej, a na dodatek nikt bez wiedzy, ze to DiY nie zorientuje się że wykonane zostało "na kolanie".
    Kolejny pokaz, że do dobrze zrobionego projektu nie wystarczy chcieć, ale i mieć zacięcie by wciąż się uczyć (chociażby opisy).
    Ode mnie szacunek.
    Olkus
    Level 31  
    wada wrote:
    nie zapomnij tylko o dobrym ekranowaniu i połączeń mas, bo to standardowy urok przetwornic ; świergot, i szumy.

Może nie będzie tak źle z tymi szumami. Wszystkie połączenia sygnałowe oczywiście będą w ekranie, to raczej standard.
    Co do mas - zapewne będzie jeden wspólny punkt gdzie będą się łączyć wszystkie masy.

wada wrote:
    Ale przynajmniej szybkość i ostrość dźwięku uzyskasz tanim kosztem bez dawania potężnych kondensatorów .

Duże elektrolity to nie jakiś problem bo coś tam mam w zapasach. Natomiast transformatory sieciowe są dość drogie, a części do zasilacza impulsowego miałem praktycznie wszystkie u siebie w "przydasiach". Tylko elektrolity wyjściowe (oczywiście Low ESR, 1000uF 50V jak już w temacie pojemności jesteśmy) i filtrujące zasilanie wyjściowe po stronie pierwotnej. Razem coś koło 30zł, za tyle trafa sieciowego nie kupię.

Pozdrawiam,
    A.
    marweg1967
    Level 10  
    Jak zawsze mistrzowskie wykonanie. Bardzo chciałbym posiadać takie umiejętności mechaniczne. O ile z elektroniką jakoś sobie radzę, to konstrukcje mechaniczne tej klasy są poza moim zasięgiem, niestety,

rosomak19 wrote:

Zatem czekamy na Twoją wersję. Może faktycznie będzie bardziej estetyczna.
    cefaloid
    Level 33  
    marweg1967 wrote:
    rosomak19 wrote:

Zatem czekamy na Twoją wersję. Może faktycznie będzie bardziej estetyczna.

To ze ktoś wystawia projekt do oceny oznacza, że wystawia do oceny.
    Nie oznacza to ani tego, że opinie mają być tylko peanami pochwalnymi ani nie oznacza tego, że opiniujący muszą sami coś podobnego wykonać (by mieć prawo napisać opinię inną niż peany pochwalne).

A czy Ty np opiniując brzmienie wzmacniacza firmy X musisz sam najpierw rozkręcić biznes w postaci konkurencyjnej firmy Y? Nie.
    rosomak19
    Level 22  
    cefaloid wrote:
    Nie oznacza to ani tego, że opinie mają być tylko peanami pochwalnymi ani nie oznacza tego, że opiniujący muszą sami coś podobnego wykonać (by mieć prawo napisać opinię inną niż peany pochwalne).
    Otóż to ! Od dawna śledzę różne konstrukcje autora projektu i jestem pod wrażaniem , ale ten wzmak po prostu mi się nie podoba od strony wizualnej i tyle . A co własnego wzmaka , otóż mam wykonany , może kiedyś opiszę , jak uda mi się przerobić skalę wskaźników wychyłowych .
    marweg1967
    Level 10  
    rosomak19 wrote:
    cefaloid wrote:
    Otóż to ! Od dawna śledzę różne konstrukcje autora projektu i jestem pod wrażaniem , ale ten wzmak po prostu mi się nie podoba od strony wizualnej i tyle . A co własnego wzmaka , otóż mam wykonany , może kiedyś opiszę , jak uda mi się przerobić skalę wskaźników wychyłowych .

Jasne, że nie każdemu musi się podobać. W końcu gust jest sprawą indywidualną. Ale osobiście nie lubię krytykantów (nie - krytyków) w stylu "Eeee, do bani! Ja bym to zrobił o wiele lepiej", choć sami niczego ciekawego nie zrobili. Mnie wizualnie nie podoba się wiele konstrukcji "audiofilskich", ale wcale nie twierdzę, że zrobiłbym coś doskonalszego. Z Twojego ostatniego postu wynika jednak, że nie należysz do krytykantów, więc przepraszam jeśli poczułeś się urażony. A Twoją konstrukcję naprawdę chętnie bym zobaczył. Też podobają mi się "wycieraczki".
    rosomak19
    Level 22  
    marweg1967 wrote:
    więc przepraszam jeśli poczułeś się urażony.

Ależ skąd,czemu miałbym się poczuć , ten wzmak wygląda jak wygląda , jednemu się może podobać ,drugiemu nie . Nie padły tu jakieś obraźliwe słowa itp. Ja po prostu wolę , jak na panelu przednim , są manipulatory ( przełączniki , gałki) lub wskaźniki wysterowania, a ostatnią rzeczą której bym się tam spodziewał ,jest radiator . Dajmy już spokój temu ,bo temat dotyczy CD ,a nie wzmacniacza .
    Mi osobiście podobał się ten projekt autora , nawet sobie kiedyś zapisałem to zdjęcie ; )
    tytka
    Level 21  
    rosomak19 wrote:
    Mi osobiście podobał się ten projekt autora , nawet sobie kiedyś zapisałem to zdjęcie ; )

To ktoś jeszcze to pamięta? :O To chyba już ponad dziesięć lat minęło. Zestaw jest cały czas użytkowany i sprawny :)
    Wizualnie ten zestaw też mi się nadal podoba, ale elektronicznie i mechanicznie, to teraz bym to zrobił inaczej. Wizualnie, to męczą mnie w nim tylko niebieskie wyświetlacze, ten kolor to była pomyłka.

A co do końcówki mocy z widocznym radiatorem, to tak jak już pisałem, dla mnie ma to swój urok i podobają mi się wzmacniacze z radiatorami z przodu. Choć przyznaję, że mnie też irytują te widoczne otwory montażowe. Nie byłem jednak w stanie wykonać otworów nieprzelotowych. 5mm grubości, to jednak nie wiele, a i stosowanie blachy pośredniej, też w sumie niewiele by zmieniło. Ale być może niebawem zostaną one zamaskowane, bo mam pewien pomysł i zobaczymy co z tego wyjdzie.
    bsw
    Level 20  
    tytka wrote:
    To ktoś jeszcze to pamięta? To chyba już ponad dziesięć lat minęło. Zestaw jest cały czas użytkowany i sprawny

Czy ktoś pamięta? To ja pozwolę sobie wrzucić więcej Twoich projektów wieżowych. Widać w nich pewien progress:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18681462#18681462
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2091599.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3531876.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=18693694#18693694