Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik Sofar 50KTL-X G3 generuje moc bierną pojemnościową gdy nie działa

mcbarlo 22 May 2023 09:12 270 4
Automation24
    mcbarlo
    Level 11  
    Dostrzegłem dość zagadkową dla mnie sytuację. Otóż jestem prawie pewien, że mój falownik generuje moc bierną pojemnościową kiedy jest wyłączony. W instalacji są tylko 3 urządzenia: wspomniany falownik, router do Internetu i licznik DTSU666. Licznik i router po prostu wyłączyłem na noc co nie spowodowało żadnych zmian.

Mocy biernej nie ma bardzo dużo, około 0.1 kVArh. Jednak z 50 zł miesięcznie się uzbiera na fakturze. W załączniku dodaje wykres z systemu Tauronu.

Chciałbym zapytać czy to możliwe, że faktycznie falownik powoduje generowanie mocy biernej kiedy jest wyłączony? Ewentualnie jak zdiagnozować źródło?

Czy można coś z tym zrobić żeby to miało ekonomiczne uzasadnienie? Kompensatory jakie znalazłem były bardzo drogie.
  • Automation24
    sigwa18
    Level 42  
    Czasem ustawia się tak falownik by generował moc pojemnościową gdy moc jest bliska max lub napięcie w sieci jest już bliskie limitu (Tauron np wydał instrukcję jak radzić sobie w przypadku za wysokiego napięcia w sieci) . Pytanie jak ustawiony jest falownik? Oraz czy wyłączenie tej opcji nie będzie powodowało wyłączenia awaryjne falownika z powodu za wysokiego napięcie w sieci.
  • Automation24
    mcbarlo
    Level 11  
    Opcja ta nie ma na to wpływu, bo problem pojawia się kiedy falownik nie działa - w nocy. Zresztą czy jest ona aktywna czy nie moc bierna nie pojawia się na liczniku Tauronu mimo, że na wykresach falownika występuje. Także zgaduje, że falownik sam ją kompensuje lub zachodzi tam jeszcze inna magia. ;)
    mipix
    Level 37  
    Tak to możliwe. Jeśli chcesz się upewnić, to odłącz inwerter na noc i sprawdź wskazania licznika.
    Jeśli faktycznie inwerter jest źródłem problemów, to możesz to zautomatyzować. Stycznik i wyłącznik zmierzchowy powinny sobie z tym poradzić.
    sigwa18
    Level 42  
    Problem może być jeszcze inny. Większość małych urządzeń ma zasilacze impulsowe które z natury sieć widzi jako obciążenia pojemnościowe. I może być tak że falownik podczas produkcji kompensuje sobie tą moc (w myśl zasady pierwsze autokonsumpcja) a gdy nie pracuje tak moc bierna wychodzi niejako poza licznik (przez niego ) i jest rejestrowana. Jeśli odłączenie falownika na noc nie nic nie zmieni to taki właśnie jest u ciebie przypadek. Wiele firm boryka się właśnie z tym problem że podczas pracy zakładu maja pobór w mocy biernej indukcyjnej (silniki indukcyjne , transformatory zasilające). A podczas postoju (weekend /noc) pobór mocy biernej pojemnościowej (szafy sterownicze , zasilacze impulsowe lamp ,sprzętu biurowego ,AGD).