Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Poprowadzenie kabla WLZ ze skrzynki PGE do 4 lokali w szeregowcu: zasady, wymogi i grubość przewodu

Lukiluk89 24 May 2023 16:11 513 8
    Lukiluk89
    Level 2  
    Cześć,

Mam pytanko o poprawność zgodnie z przepisami kabla ze skrzynki PGE do poszczególnych lokali oraz o grubość jego.
    Patrząc na obrazek z lewej jest skrzynka PGE z podziałem na liczniki poszczególnych lokali (4 lokale). Wszystkie kable ze skrzynki wchodzą w działkę 1 lokalu, a następnie wchodzi na budynek i leci do każdego z nich (pod styropianem, bez peszla - czysty kabel) na części miedzy garażem a lokalami (lokale nad garażem) - tak jak narysowane są kolory kabli pofalowane (sorki za arcydzieło).
    Czy to jest zgodnie z przepisami ? Czy nie powinny kable iść w granicy działki i później bezpośrednio do lokali w ziemi ?
    Jeśli tak to prosiłbym i jakieś przepisy/normy itd.
    A także prosiłbym o info czy kabel 6mm² x 4 żyły (6x4) jest OK ? czy nie powinien iść 10mm² ? 11 kW jest brane z PGE per lokal.
    A także o normy do tego.
    KonradGatek
    Level 28  
    Lukiluk89 wrote:
    o poprawność zgodnie z przepisami kabla ze skrzynki PGE do poszczególnych lokali

A co było w projekcie elektrycznym?
    Lukiluk89 wrote:

Są w projekcie elektrycznym.
    Lukiluk89 wrote:
    jest OK ? czy nie powinien iść 10mm2

Twoje pytanie jest bardzo dziwne, ponieważ inwestorzy domków zawsze się elektryka pytają, czy nie dało by się taniej.
    Lukiluk89
    Level 2  
    Developer mówi, że nie ma projektu elektycznego - nie wymagany.

Ja wiem, że inwestor chce taniej... ale jak mówią normy/przepisy? :)

Dzwoniłem nawet do PGE to powiedzieli, że we wniosku itd nie ma żadnych informacji jaki kabel ma być zastosowany - ale nie chcieli pokazać tych dokumentów.
    KonradGatek
    Level 28  
    Lukiluk89 wrote:
    Developer mówi, że nie ma projektu elektycznego - nie wymagany.

I prawidłowo. W budowlance robimy tylko to, co wymaga od nas prawo. A jak nie wymaga, to nie robimy, ponieważ szkoda pieniędzy.
    Lukiluk89 wrote:
    ale jak mówią normy/przepisy?

Jest to napisane w niewymaganym projekcie. Tylko że go nie ma, bo miało być taniej.
    Lukiluk89 wrote:
    to powiedzieli, że we wniosku itd nie ma żadnych informacji jaki kabel ma być zastosowany

Prawidłowo! Dlaczego elektrownia miałaby Ci zaglądać do domu co masz wykonać i jak?
    Lukiluk89 wrote:
    Ja wiem, że inwestor chce taniej...

Inwestor chce, to inwestor ma.
    Lukiluk89
    Level 2  
    No dobra, Karol, ale jak mówią przepisy ?
    Ja kupiłem mieszkanie w szeregowcu - już gotowe.

Interesują mnie przepisy, które mówią że ma być tak czy inaczej.
    3301
    Level 33  
    Lukiluk89 wrote:
    Cześć,

Mam pytanko o poprawność zgodnie z przepisami kabla ze skrzynki PGE do poszczególnych lokali oraz o grubość jego.
    Patrząc na obrazek z lewej jest skrzynka PGE z podziałem na liczniki poszczególnych lokali (4 lokale). Wszystkie kable ze skrzynki wchodzą w działkę 1 lokalu, a następnie wchodzi na budynek i leci do każdego z nich (pod styropianem, bez peszla - czysty kabel) na części miedzy garażem a lokalami (lokale nad garażem) - tak jak narysowane są kolory kabli pofalowane (sorki za arcydzieło).
    Czy to jest zgodnie z przepisami ? Czy nie powinny kable iść w granicy działki i później bezpośrednio do lokali w ziemi ?
    A także prosiłbym o info czy kabel 6mm² x 4 żyły (6x4) jest OK ? czy nie powinien iść 10mm² ? 11 kW jest brane z PGE per lokal.
    A także o normy do tego.

Jeśli zasilanie jest zrealizowane kablem 4 żyłowym a sieć pracuje w układzie TN- to jedna z żył jest żyłą PEN, i tu jest wymagany minimalny przekrój: dla Al. 16mm2 a dla Cu 10mm², 6mm² nie spełnia takiej normy.
    KonradGatek
    Level 28  
    Lukiluk89 wrote:
    No dobra, Karol, ale jak mówią przepisy ?

Proszę:
    Dz. U. 1994 Nr 89 poz. 414 U S T AWA z dnia 7 lipca 1994 r.
    Art. 20. 1. Do podstawowych obowiązków projektanta należy:
    1) opracowanie projektu budowlanego w sposób zgodny z wymaganiami ustawy, ustaleniami określonymi w decyzjach administracyjnych dotyczących zamierzenia budowlanego, obowiązującymi przepisami oraz zasadami wiedzy technicznej;

A także tu:
    https://www.ksiegarniatechniczna.com.pl/poradnik-inzyniera-elektryka-komplet-3-tomow.html

Lukiluk89 wrote:
    Interesują mnie przepisy, które mówią że ma być tak czy inaczej.

Są w projekcie. Tylko, że szkoda pieniędzy na projektanta i na jego parę kresek, skoro jest nieobowiązkowy. Tym bardziej, że to takie proste.
    3301 wrote:
    Jeśli zasilanie jest zrealizowane kablem 4 żyłowym a sieć pracuje w układzie TN-

A jeśli nie, to co?
    3301 wrote:
    6mm² nie spełnia takiej normy.

Której normy? który punkt? Autor chce konkretne normy.
    3301
    Level 33  
    KonradGatek wrote:

3301 wrote:
    Jeśli zasilanie jest zrealizowane kablem 4 żyłowym a sieć pracuje w układzie TN-

A jeśli nie, to co?
    3301 wrote:
    6mm² nie spełnia takiej normy.

Której normy? który punkt? Autor chce konkretne normy.

--Jeśli zasilanie 3x400V jest zrealizowane kablem nie 4 a 5 żyłowym a sieć pracuje w układzie TN-C, TN-C-S to PEN mamy już wcześniej rozdzielony na PE i N i tu w zakresie do 50mm² przekroje powinny być takie jak żyły robocze wynikłe z obliczenia dla danego obciązenia

--norma to PN 60364-5-54 dotyczy przewodu PEN, której to fragment brzmi następująco:

Przewód PEN powinien mieć przekrój nie mniejszy niż 10 mm² dla żył miedzianych i 16 mm² dla żył aluminiowych.
    Tomek.K.
    Level 22  
    Nikt od licznika nie nakazuje ułożenia przewodu/kabla o przekroju żyły 10 mm² pod warunkiem, że rozdział na PE i N jest wykonany przed licznikiem tak jak np. w budownictwie wielorodzinnym. Może uziom budynku łączy się z w miejscu rozdziału w okolicach licznika. Sprawdź, czy na pewno masz 4 żyły, a nie 5. Poza tym ktoś na zlecenie dewelopera powinien wykonać pomiary i się pod tym podpisać.