Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Falownik, autokonsumpcja i test z grzałką 2kW oraz płytą indukcyjną: Analiza wyników

83piotrek 24 May 2023 20:29 1266 40
    83piotrek
    Level 12  
    Witam.
    W piatek założyłem instalację na dachu (pd-zach) 4,8kwp i falownik 4kwp.
    Od razu ja włączyłem- w skrzynce mam licznik 2 kierunkowy i od razu zaczał naliczać energię oddaną.
    We wtorek operator oficjalnie to odebrał(same zdjęcia w sumie).
    Dziwi mnie jednak mizerna autonsumpcja.
    Przez weekend i poniedziałek, włączałem co mogłem wszystko w południe, przy słońcu.
    Co bym nie robił autokonsumpcja na poziomie 10%.
    Dane zbieram z falownika, licznika-energia pobrana i oddana.
    Falownik 3 fazowy.

Z uwagi, iż moja idea ogromnej autokonumpcji upada-dziś zrobiłem test.
    Godz 13:45.
    Falownik 109,5 kwh oddał
    Licznik 8127,8kwh pobrana, 98,3kwh oddana.

Test polegał na włączeniu grzałki 2kwh na 2 godziny(monitorowana licznikiem) i płyty indukcyjnej przez godzine-czyli jakies 1.5kwh bo jeden palnik.
    Godzina 15:45
    Falownik wyprodukował 115,2
    Licznik pobrane 8130, oddane 102kwh

Czyli :
    Falownik wyprodukował 5,7 kwh
    Sprzety pobrały 4,2+1,5kwh(około) 5,7kwh
    Czyli powinno wyjść na 0, ale
    w tym czasie:
    - z sieci pobrałem 2,2 kwh
    - do sieci oddałem 3,7 kwh

Coś ktoś podpowie, czy może takie testy nie mają sensu ??
    Miałem pomysł żeby w południe-jak nie mam odbiorów włączać termę 2kw, ale jeżeli ma to tak wyglądać to jest jakaś paranoja.
    trojan 12
    Level 38  
    To nie paranoja- kolega sprzedaje prąd do sieci i równocześnie ją kupuje.
    Za przesył i tak trzeba zapłacić.
    83piotrek
    Level 12  
    Przecież miało być w teorii tak.
    Produkuje 4kw, zużywam 3,5kwh czyli oddaje 0,5 a pobieram 0.
    Tak mówi teoria.
    k_pec
    Level 19  
    83piotrek wrote:
    Tak mówi teoria.

Jeśli typowy falownik wyprodukowałby 4kWh energii w sumie, oznacza to, że wyprodukowałby po około 1,33kWh na każdej z faz.

I teraz, w zależności jakie było zużycie energii przez odbiorniki na każdej fazie, trzeba by zbilansować wszystko.

Załóżmy, że na 1. fazie byłoby zużycie 2Kwh, a na 2. fazie 1.5kWh, zaś na 3. fazie żadnego zużycia. A falownik wyprodukował w tym czasie 5.0kWh (3 x 1,67kWh).

Więc 1. faza musiałaby dobrać z sieci 0,37kWh (2-1,67), na drugiej fazie byłby eksport 0,17kWh (1,5-1,67), a na trzeciej tylko eksport (0 - 1.67).

Bilansując:

1. faza +0.37kWh
    2. faza -0,17kWh
    3. faza -1.67kWh

Sumarycznie:
    Byłby eksport -1.47kWh
    Mam nadzieje, że dobrze policzyłem.

Puenta: tu wszystko zależy od tego, ile w danym momencie falownik produkuje na każdej z faz, i jaki jest pobór na każdej z faz w tym momencie. 100% autokonsumpcji bieżącej miałbyś wtedy, kiedy ZAWSZE moce generowane na każdej fazie byłaby większe od mocy pobieranych przez odbiorniki na każdej z tych faz. Czujesz teraz bluesa?
    3301
    Level 33  
    83piotrek wrote:
    Tak mówi teoria.

Od kwietnia obowiązuje bilansowanie międzyfazowe godzinowe czego licznik nie uwzględnia i być może z rozliczenia wyjdzie tak jak mówi teoria
    rokbok
    Level 32  
    83piotrek wrote:

To tak nie działa, liczy się dany moment, masz zapotrzebowanie na energię np. 3 kWh, z PV masz np. 1.2 kWh, dobiera Ci z sieci 1.8 kWh i już masz na liczniku pobór, następny czas to np. produkcja z PV 3.5 kWh, zapotrzebowanie np. 2 kWh, z tej produkcji to 2 kWh autokonsumpcja, a oddanie do sieci to 1.5 kWh i na koniec dnia może Ci wyjść np. zapotrzebowanie/zużycie energii tego dnia było np. 16.5 kWh z czego produkcja z PV 25 kWh, pobór z sieci 10.5 kWh, autokonsumpcja 6 kWh, oddanie do sieci 19 kWh.

To tak w wielkim skrócie, zauważ że pomimo tego że produkcja z PV była o wiele wyższa niż pobór to na liczniku nie pokaże Ci zero poboru, będzie pobór i oddanie, proces produkcji z PV i poboru z sieci jest rozłożony na cały dzień i efekt stosunku produkcji z PV, autokonsumpcji, poboru i oddania energii do sieci jest widoczny po zakończeniu dnia, albo wybranego do obliczenia danego okresu.
    83piotrek
    Level 12  
    Czyli plan włączania grzałki 1f 2kw w przypadku braku odbioru chyba upada. W tym systemie, bez masy elektroniki pomiarowej plus rzetelnych danych dot bilansowania przy konkretnym liczniku to nie ma sensu. Mogę więcej stracić niż zyskać.
    k_pec
    Level 19  
    83piotrek wrote:
    Czyli plan włączania grzałki 1f 2kw w przypadku braku odbioru chyba upada. W tym systemie, bez masy elektroniki pomiarowej plus rzetelnych danych dot bilansowania przy konkretnym liczniku to nie ma sensu. Mogę więcej stracić niż zyskać.

Optymalne jest urządzenie, które może dobrać moc sztucznego obciążenia dla każdej z faz niezależnie, tak aby żadna z faz nie przekraczała napięcia progowego. (takie coś, przykładowo, podobno tak umie --> Link)

Bo przecież w instalacji trójfazowej nigdy nie wiadomo, ile faz ma chęć przekroczenia napięcia progowego, i ile mocy trzeba, aby wyzerować lub zmniejszyć na nich eksport, a nie wejść z kolei w import, gdyby użyto zbyt dużej wartości stałej grzałki.
    trojan 12
    Level 38  
    Koledzy to jest bardzo proste- magazyn energii (tylko nie na jakiś głupich akumulatorach za tysiące) + dopłaty.
    Na dom przetwornica (nie falownik) z przełącznikiem na brak zasilania.
    Jak na bateriach jest za wysokie napięcie na akumulatorach pracuje falownik, jak spadnie tylko przetwornica na dom.
    Do rozwiązania bez wywrotki elektroniki.
    Reprint
    Level 16  
    Może kolega podać producenta licznika, model i operatora sieci?
    83piotrek
    Level 12  
    Falownik, autokonsumpcja i test z grzałką 2kW oraz płytą indukcyjną: Analiza wyników

A poniżej wykresy z aplikacji.
    gaspaccio
    Level 19  
    Opiszę na swoim przykładzie bo tez mam w Energa od marca.

Energa bilansuje miedzy fazami i w danej godzinie.
    przykład:
    Na jednej fazie wyprodukowałeś w godzinach 12:00-13:00: 1kWh
    W tych samych godzinach odebrać 1kWh. Na zupełnie innych fazach i w innym momencie. Energa zaliczyła Ci to jako auto-konsumpcję a ty zapłacisz 0zł za taka energie.

licznik od 12:00 do 13:00 pokarze 1kWh oddanej i 1kwh pobranej energii, ale i tak bilans masz 0kWh.
    Energa na swojej stornie ma takie narzędzie, które dla PPE generuje raport o godzinowy zużyciu, przeanalizuj.
    sigwa18
    Level 41  
    To samo mam w Tauronie. Co innego pokazuje licznik (całościowy pobór i oddanie ). Co innego aplikacja e-tauron (nie ma godzinowego bilansowania między fazowego). Dopiero zamówienie rozliczania na stornie/koncie lub w aplikacji uwzględnia bilansowanie. Tak samo roczne rozliczenie.
    Marek006
    Level 14  
    Zakończenie programu opustów powinno być również zakończeniem inwestycji prywatnych drobnych inwestorów w PV ponieważ teraz system będzie robił z nich jeleni.

Niestety ludzie są naiwni i niemądrzy (żeby nie powiedzieć dosadniej) i dają się robić w balona a syreni śpiew kolejnych edycji programu Mój Prąd popycha ich do coraz to większych strat.
    Mało tego ludzie nie słuchają rad osób mądrzejszych od siebie.
    Sam będąc instalatorem PV tłumaczę jeleniom, że to im się nie będzie opłacało, że poniosą straty, że już za rok z kawałkiem będą oddawać większość prądu prawie za darmo albo nawet zaczną do niego dopłacać tylko po to żeby wieczorem odkupić go drożej niż kupują go teraz ale to nic nie pomaga.
    Tłumaczę, że jak już muszą pakować się w tą bezsensowną inwestycję to niech przynajmniej układają panele wschód-zachód ale gdzie tam - oni wiedzą lepiej - przecież stawiając na południe więcej prądu będzie.

No cóż - będą się musieli uczyć rozumu na własnej skórze i portfelu.

A dla wszystkich amatorów kwaśnych jabłek podstawowa rada - planuj na off-grida, ewentualnie hybryda z magazynem energii tak żebyś mógł oddać do sieci w godzinach szczytu, myśl o miksie PV z małym (takim 3-metry średnicy) wiatraczkiem jak masz dobre ku temu warunki lokalizacyjne i traktuj przedsięwzięcie hobbystycznie nie licząc że cokolwiek zarobisz. Jak nie stracisz to już będzie bardzo dobrze. No i nie bierz na to nigdy kredytu.

Jak chcesz coś ugrać to kto wie czy najlepiej nie będzie zainwestować w sam magazyn bez żadnych zdolności produkcyjnych i ładować go nocą jak jest tanio albo słonecznego dnia w południe jak będzie prawie za darmo a sprzedawać w godzinach szczytu gdy drogo. Może jakiś tam zysk z tego wyjdzie.

Pozdrawiam
    83piotrek
    Level 12  
    >>20595070

Z infolinii nic się nie dowiesz, dzwonilem do Energa operator i Energa obrót. Co się dowiedziałem, w sumie nic?
    1. licznik który posiadam jest algebraiczny
    2. mam bilansowanie godzinowo/dobowe, jakie nikt nie wie??
    3. aplikacja energa24, nic mi nie pokazuje. Mam tylko dane z odczytu fizycznego, w dniu uruchomienia instalacji? zadnych danych dziennych
    4. licznik podobno jest z odczytem zdalnym, ale świeci czerwona dioda, czyli wg instrukcji odczyt zdalny jest nieaktywny

Pytanie: jak oni mogą bilansować godzinowo(powinni wektorowo) jak licznik jest algebraiczny i dodatkowo wyglada ze nie wysyła danych na bieżąco ? Jak oni ściągną godinowe dane z licznika ??
    sigwa18
    Level 41  
    Normalnie działa to zdalnie przez sieć. Algebraicznie masz to co na wyświetlaczu. U mnie w turonie dane godzinowe za poprzedni dzień pojawiają się między 9-10 rano. Licznik nie musi wysyłać na bieżąco. Wystarczy że ma pamięć (pytanie ile) i wyśle dane za cały okres (nie wiadomo jaki czy to 1h czy 1 dzień). Liczniki mają wbudowany port IRDA. Pytanie czy da się i mają urządzenia do ręcznego ściągania danych. Jak pisałem wcześniej w Tauronie da się ściągnąć rozliczenie. Za zadany przez siebie okres. Można sobie go skonwertować do Excela i stosując prostą formułę. Dokonać bilansowania godzinowego i w zależności od systemu rozliczenia (Net billing czy Net metering) obliczyć aktualny stan zużycia , produkcji czy jesteś na + czy -.
    msr99
    Level 18  
    Marek006 wrote:
    Zakończenie programu opustów powinno być również zakończeniem inwestycji prywatnych drobnych inwestorów w PV ponieważ teraz system będzie robił z nich jeleni.

pozwolę sobie nie zgodzić sie
    program prosument, będzie jeszcze ( na chwile obecna ) ~14 lat - bo na tyle czasu ci którzy zdążyły do 31 marca zeszłego roku założyć będą mieli 80%/70% magazynu w sieci.

dopiero od kwietnia są niekorzystne zasady ( dla tych co instalują, nie dla OSD )

Quote:
    Sam będąc instalatorem PV tłumaczę jeleniom, że to im się nie będzie opłacało, że poniosą straty, że już za rok z kawałkiem będą oddawać większość prądu prawie za darmo albo nawet zaczną do niego dopłacać tylko po to żeby wieczorem odkupić go drożej niż kupują go teraz ale to nic nie pomaga.

ale to jest wynik poczęci zmian w systemie rozliczania ( uważam ze jest wręcz beznadziejny )
    wprowadzenia tez w/w bilansowania międzyfazowego

Quote:

Tłumaczę, że jak już muszą pakować się w tą bezsensowną inwestycję to niech przynajmniej układają panele wschód-zachód ale gdzie tam - oni wiedzą lepiej - przecież stawiając na południe więcej prądu będzie.

No cóż - będą się musieli uczyć rozumu na własnej skórze i portfelu.

przede wszystkim nie każdy ma możliwość E-W

przed założeniem paneli ~2020 płaciłem za miesiąc 500/800 ..różnie
    po założeniu równo 26.30 - dopiero jak wprowadzili "tarcze" zwiększyły się opłaty stale.
    moj ostatni rachunek za kwiecień 2023 35.30

jak to mi się nie opłaca ?
    a prąd "tani już był" - będzie tylko rosło. atomówka może będzie stać za 10 lat..

Quote:

A dla wszystkich amatorów kwaśnych jabłek podstawowa rada - planuj na off-grida, ewentualnie hybryda z magazynem energii tak żebyś mógł oddać do sieci w godzinach szczytu, myśl o miksie PV z małym (takim 3-metry średnicy) wiatraczkiem jak masz dobre ku temu warunki lokalizacyjne i traktuj przedsięwzięcie hobbystycznie nie licząc że cokolwiek zarobisz. Jak nie stracisz to już będzie bardzo dobrze. No i nie bierz na to nigdy kredytu.

praktycznie do każdej instalacji da się dołożyć magazyn.
    wiatrak w Polsce ? pas nad morzem i góry - pewnie jakieś 10% terenu

tutaj większość nie chce zarobić, a raczej moim zdaniem nie tracić kasy na drogim ( i będzie coraz droższy )

Quote:
    Jak chcesz coś ugrać to kto wie czy najlepiej nie będzie zainwestować w sam magazyn bez żadnych zdolności produkcyjnych i ładować go nocą jak jest tanio albo słonecznego dnia w południe jak będzie prawie za darmo a sprzedawać w godzinach szczytu gdy drogo. Może jakiś tam zysk z tego wyjdzie.

Pozdrawiam

kupowac z sieci tanio i sprzedawać drożej na magazynie ? w życiu się nie zblinasuje
    magazyn jest po to aby lądować panelami baterie i minimalizować zużycie gdy panele nie dzialaja, a nie próbować handlować z OSD..
    michalPV
    Level 20  
    Marek006 wrote:

Wyjaśnij mi jak będą tracić skoro NADWYŻKĘ produkcji będą oddawać? Nawet jeśli nadwyżkę oddadzą za 10gr a wieczorem kupią za 1zł to są 10gr do przodu.
    Mam off-grida i moja nadwyżka produkcji NIC mi nie daje.
    Jedynie się zgodzę z tym wschód-zachód.
    Też wszystkim o tym mówię ale już znam dwa domy, gdzie planują zakładać PV on-grid: jedni na gruncie - mają możliwości na wszystkie strony świata rozłożyć ale nie, chcą dać wszystko na południe.
    Drudzy mają możliwość wschód zachód na wysokim dachu, ale nie, chcą dać na niskim dachu wszystko na południe :/
    sigwa18
    Level 41  
    Pytanie czy taka inwestycja się zwróci nim coś w niej padnie lub pojawi się lepsza technologia.
    Marek006
    Level 14  
    msr99 wrote:

program prosument, będzie jeszcze ( na chwile obecna ) ~14 lat - bo na tyle czasu ci którzy zdążyły do 31 marca zeszłego roku założyć będą mieli 80%/70% magazynu w sieci.

No własnie - i dlatego nowi inwestorzy czyli ci na net-billingu to jelenie, którzy robieni są w konia.
    Osobiście jestem na net meteringu i w moim przypadku inwestycja ma sens.
    Tłumaczę potencjalnym nowym inwestorom, że ich pomysł ekonomicznie nie ma sensu a oni i tak się upierają, że instalację chcą mieć.
    Przynajmniej nie będą mieli do mnie pretensji jak za rok z kawałkiem dostaną za prąd 10gr/kWh, parę godzin później odkupią go po 1,5 PLN/kWh a zimą będą kupować pewnie po 2 PLN/kWh tak jak i wszyscy inni bo z PV dostaną w grudniu albo styczniu ze 100kWh na miesiąc jak dobrze pójdzie.

Quote:
    ale to jest wynik poczęci zmian w systemie rozliczania ( uważam ze jest wręcz beznadziejny )
    wprowadzenia tez w/w bilansowania międzyfazowego

Realia polityczne i społeczne muszą być wzięte pod uwagę przy planowaniu inwestycji.
    Nowy system rozliczeń to po prostu robienie ludzi w konia. Dopiero za rok zorientują się w co się wpakowali.

Quote:
    moj ostatni rachunek za kwiecień 2023 35.30

Ja tez jestem na net-meteringu ale wpychanie PV nowym inwestorom bez ostrzegania ich co ich czeka jest moim zdaniem nieuczciwe.

Quote:
    praktycznie do każdej instalacji da się dołożyć magazyn.
    wiatrak w Polsce ? pas nad morzem i góry - pewnie jakieś 10% terenu

Instalacja złożona z samego magazynu, jeżeli tylko będzie prawnie możliwa, powinna być dla nowych inwestorów najbardziej opłacalna.
    Naładują w południe w cenie przesyłu + 10gr/kWh a zużyją wieczorem jak będzie po 1,5 PLN.
    Część mogą nawet odsprzedać.

Quote:
    tutaj większość nie chce zarobić, a raczej moim zdaniem nie tracić kasy na drogim ( i będzie coraz droższy )

W okolicach południa w słoneczny dzień będzie już w 2-4 lata prawie za darmo a wieczorem ludzie będą uważać, żeby pralki niechcący nie włączyć.
    Statystycznie podrożeje - ale nie w taki sposób jak wielu myśli.

Dodano po 14 [minuty]:

michalPV wrote:
    Marek006 wrote:

Wyjaśnij mi jak będą tracić skoro NADWYŻKĘ produkcji będą oddawać? Nawet jeśli nadwyżkę oddadzą za 10gr a wieczorem kupią za 1zł to są 10gr do przodu.

No i zakładając że tak pohandlują na 5 MWh rocznie to może za 50-70 lat inwestycja im się zwróci - o ile wcześniej nie padnie co praktycznie jest pewne.

Quote:
    Mam off-grida i moja nadwyżka produkcji NIC mi nie daje.

Zawsze jakieś drogie hobby można mieć...
    Ale kto wie? z magazynem sprowadzonym z Alibaby prosto z Chin (bo nie z lokalną ofertą za 2-3 tysie/kWh) może nawet wyjdziesz na swoje jak nic przedwcześnie się nie zepsuje.
    michalPV
    Level 20  
    Marek006 wrote:
    No własnie - i dlatego nowi inwestorzy czyli ci na net-billingu to jelenie, którzy robieni są w konia.

Marek006 wrote:
    Nowy system rozliczeń to po prostu robienie ludzi w konia. Dopiero za rok zorientują się w co się wpakowali.

Marek006 wrote:
    jak za rok z kawałkiem dostaną za prąd 10gr/kWh, parę godzin później odkupią go po 1,5 PLN/kWh a zimą będą kupować pewnie po 2 PLN/kWh

Marek006 wrote:
    W okolicach południa w słoneczny dzień będzie już w 2-4 lata prawie za darmo

Ty jakiś wizjoner jesteś? Czy z rządu i już wiadomo jakie będą ceny?
    Ceny prądu miały poszybować do min. 1,7zł/kWh a po ile mamy prąd dla gospodarstw domowych?
    Ja już od paru lat słyszę o długotrwałych blackoutach czy to w lato, czy to w zimę i co? A rocznie mam średnio 2, max.3 przerwy kilkugodzinne w dostawie prądu. A ostatni rok od założenia PV (off-grid) zdarzyło się to 1 (jeden) raz

Nie odpowiedziałeś mi na pytanie:
    michalPV wrote:
    Wyjaśnij mi jak będą tracić skoro NADWYŻKĘ produkcji będą oddawać?

o ile oczywiście założą panele by maksymalizować autokonsumpcję a nie, że będą na maksa produkować z południowych wtedy kiedy mają najmniejsze zużycie bo nie ma ich w domu.

Net-billing jest spoko o ile odpowiednio się rozłoży panele by produkowały od świtu do zmierzchu. A jak do tego dojdzie nawet mały magazyn energii ja np. wykorzystuje jakieś 0,5kWh/dziennie z aku ale jakbym miał do dyspozycji 2kWh/dziennie w aku to miałbym jakieś pół roku prąd z paneli (poza dniami totalnie deszczowymi)

A mam tylko panele 800Wp wschód i 800Wp zachód, i na południe 1600Wp panele tylko dla grzałki do cwu. Obecnie w dzień słoneczny mam zasilanie od 7 rano (teoretycznie mogłoby być wcześniej ale jest drzewo) do 19ej (i tu też teoretycznie mogłoby być dłużej gdyby nie dach sąsiada)

Marek006 wrote:
    Zawsze jakieś drogie hobby można mieć...

Może i hobby ale przynoszące zyski. A przede wszystkim mam gdzieś regulacje za ile będzie oddawany prąd i czy nie zmienią zasad rozliczania produkcji prądu z PV dla tych, którzy mają net-mettering (tak, wiem, że jeszcze 14 lat mają być te zasady: ale kasa z OFE też miała być na starość)
    kmarkot
    Level 20  
    W ubiegłym roku miałem instalację 1,7kW na południowy zachód.
    Autokonsumpcję miałem 40%
    Zasilało dom w którym normalny sprzęt AGD+akwarium i oczko wodne (pompa 50W 24h)
    Im mniejsza instalacja fotowoltaiczna tym większa auto konsumpcja.
    A jak da się panele wschód zachód to wyszło by jeszcze lepiej
    Jeżeli ktoś zapyta czy warto ? odpowiem warto małą instalację, lecz wszystko zależy od profilu zużycia.

Obserwacja kiedy produkujemy kiedy tą energię powinniśmy zużywać , w tym celu polecam MEW -01
    Dla bardziej zaawansowanych można zrobić wyświetlacz bezprzewodowy dzięki Home Asistant załączać odbiorniki np giazdkami sterowanymi po wifi lub zigbee....
    Sprzęt AGD też ma sterowanie czasowe ,wystarczy mała zmiana przyzwyczajeń.😀
    sigwa18
    Level 41  
    Co do cen to już ustalane są na podstawie średnich rynkowych. Wystaczy wejsć na pse.pl i zobaczy jak cena MWh zmienia się w ciągu doby. To chcą wprowadzić aby cena była nie średnia a godzinowa jak na ogólnym rynku mocy.
    msr99
    Level 18  
    michalPV wrote:
    Ceny prądu miały poszybować do min. 1,7zł/kWh a po ile mamy prąd dla gospodarstw domowych?
    Ja już od paru lat słyszę o długotrwałych blackoutach czy to w lato, czy to w zimę i co? A rocznie mam średnio 2, max.3 przerwy kilkugodzinne w dostawie prądu. A ostatni rok od założenia PV (off-grid) zdarzyło się to 1 (jeden) raz

ceny prądu BĘDĄ rosły:
    - uwolnienie cen prądu w 2024 ( https://www.cire.pl/artykuly/serwis-informacy...wolnienie-cen--pradu-dla-gospodarstw-domowych )
    - wzrost cen za uprawnienia CO2 ( już mamy najdroższy prąd z TEGO powodu - elektrownie węglowe )
    - koniec tarczy ( zamrożenia cen prądu / limity ) - będzie po wyborach zapewne

w 2024 cena za 1kWh pewnie będzie w okolicy 1zl ( bez opłat stałych i VAT ) wg mnie

blackout
    PSE już wyłączało farmy PV aby system nie padł

a 2.
    przyczyny wprowadzenia takich warunków a nie innych w net-billing:
    abys nic nie wrzucał do sieci. czyli E-W, magazyny energii w mój prąd.. no i coraz niższe stawki za kupno prądu
    na maj ( kwiecień 506, maj, prognoza ~370 )
    tylko ze dla potencjalnych kupujących nie będzie to znaczyło ze jak w net-metering są w stanie płacić tylko opłaty sieciowe, a ZMNIEJSZA sobie rachunek..

oczywiście czekają nas stawki godzinowe ( przyszły rok ) a zapewne w końcu ujemne stawki za prąd ( płaca za pobór prądu, a ty będziesz PLACIL za wrzucenie prądu do sieci co oznacza ze lepiej wyłączyć falownik jeśli masz przewymiarowana instalacje )
    Marek006
    Level 14  
    michalPV wrote:

Nie trzeba być wizjonerem żeby przewidzieć wschód Słońca jutro, albo powiedzmy 25/03/2025 rano.

Podobnie z OZE - zawalenie sieci masowymi mocami OZE takimi jak PV i wiatr doprowadzi do prawie darmowego prądu jak dobrze świeci i wieje, a z czasem może i do ujemnych cen, natomiast likwidacja generatorów konwencjonalnych spowoduje bardzo znaczny wzrost cen prądu jak nie świeci ani nie wieje.

Co do różnych socjalistycznych szwindli ze sztucznymi cenami to będą trwały tak długo aż się kasa władzy nie skończy albo do czasu gdy ktoś w Brukseli nie walnie pięścią w stół.

Quote:

Jak cywilizacja ma trwać to długotrwałych blackoutów na szeroką skalę nie będzie.

Quote:
    Nie odpowiedziałeś mi na pytanie: Wyjaśnij mi jak będą tracić skoro NADWYŻKĘ produkcji będą oddawać?
    o ile oczywiście założą panele by maksymalizować autokonsumpcję a nie, że będą na maksa produkować z południowych wtedy kiedy mają najmniejsze zużycie bo nie ma ich w domu.

Po co ładować ładować akumulatory z PV w południe jak niedługo ich ładowanie z sieci w południe będzie tańsze - uwzględniając amortyzację twojej instalacji PV.

Obecnie ruszyły projekty obsiania tysięcy hektarów panelami i zawalenia całego wybrzeża wiatrakami.
    I ty chcesz z tym konkurować?

Quote:
    Net-billing jest spoko o ile odpowiednio się rozłoży panele by produkowały od świtu do zmierzchu. A jak do tego dojdzie nawet mały magazyn energii ja np. wykorzystuje jakieś 0,5kWh/dziennie z aku ale jakbym miał do dyspozycji 2kWh/dziennie w aku to miałbym jakieś pół roku prąd z paneli (poza dniami totalnie deszczowymi)

Myślisz że tysiące hektarów komercyjnego PV nie będzie produkować od świtu do zmierzchu?
    Uważasz projektantów takich wielkoskalowych farm za durni?
    Myślisz że oni płacą porównywalne ceny za kW paneli do ciebie a nie 2-3 razy mniej jak zamawiają na projekt 10MW?
    itd...

Quote:
    Może i hobby ale przynoszące zyski. A przede wszystkim mam gdzieś regulacje za ile będzie oddawany prąd i czy nie zmienią zasad rozliczania produkcji prądu z PV dla tych, którzy mają net-mettering (tak, wiem, że jeszcze 14 lat mają być te zasady: ale kasa z OFE też miała być na starość)

Co do zmian zasad w trakcie trwania umowy - w dziadowskim państwie takim jak nasze wszystko jest możliwe.
    Z tym że net-meteringowcy czyli stara gwardia może stracić z jakimś tam prawdopodobieństwem a jelenie nałapane w net-billing stracą prawie na pewno.

Co do zysków to obawiam się, że zbliża się prawdziwa bonanza dla firm specjalizujących się w demontażu i utylizacji źle przemyślanych net-billingowych instalacji prosumenckich i w naprawach podziurawionych dachów.
    michalPV
    Level 20  
    Marek006 wrote:
    Nie trzeba być wizjonerem żeby przewidzieć wschód Słońca jutro, albo powiedzmy 25/03/2025 rano.

To akurat jest niezaprzeczalny fakt a nie prognozy dot.OZE
    Marek006 wrote:
    Po co ładować ładować akumulatory z PV w południe jak niedługo ich ładowanie z sieci w południe będzie tańsze - uwzględniając amortyzację twojej instalacji PV.

Jejku, Ty tak na serio?
    Po to by nie wpychać produkcji do sieci za niskie stawki i korzystać z tego prądu wieczorem a nie z sieci i płacić wysokie stawki.
    Dalej unikasz odpowiedzi dlaczego net-mettering będzie statny wobec off-grida.
    Może Ci wyjaśnie łopatologicznie:
    Mam off-grida, panele mi dają 500W, niestety potrzebuje prądu w aku by zasilić pralkę (na 500W nie ruszy) ale go nie ma bo jest np.8 rano. Efekt: 500W panele mogłyby dostarczać ale muszę właczyć pralkę z sieci i panele nie produkują prawie nic.
    Mam on-grid w net-metering, panele dają mi 500W ale pralka na tym nie pociągnie a więc weźmie sobie brakującą część z sieci AC. Efekt: panele produkują mi 500W a z sieci dobiera tylko brakującą część.
    Kumasz?
    Marek006 wrote:
    Myślisz że tysiące hektarów komercyjnego PV nie będzie produkować od świtu do zmierzchu?

A co mnie to obchodzi skoro przez pół roku moje 8 paneli dostarczałoby mi prąd (gdybym miał większą pojemność aku)
    Marek006
    Level 14  
    michalPV wrote:
    To akurat jest niezaprzeczalny fakt a nie prognozy dot.OZE

To raczej prawie niezaprzeczalna prognoza a nie fakt.
    Prawie bo przed 25/03/2025 albo nawet dziś wieczorem może np dojść do przemiany fazowej próżni (quantum vacuum phase transition) i wschodu Słońca jednak nie będzie ale prawdopodobieństwo tego scenariusza jest znikomo niskie.
    Nie ma czegoś takiego jak fakt w odniesieniu do przyszłości.

Quote:
    Jejku, Ty tak na serio?
    Po to by nie wpychać produkcji do sieci za niskie stawki i korzystać z tego prądu wieczorem a nie z sieci i płacić wysokie stawki.
    Może Ci wyjaśnie łopatologicznie:
    Mam off-grida, panele mi dają 500W, niestety potrzebuje prądu w aku by zasilić pralkę (na 500W nie ruszy) ale go nie ma bo jest np.8 rano. Efekt: 500W panele mogłyby dostarczać ale muszę właczyć pralkę z sieci i panele nie produkują prawie nic.
    Mam on-grid w net-metering, panele dają mi 500W ale pralka na tym nie pociągnie a więc weźmie sobie brakującą część z sieci AC. Efekt: panele produkują mi 500W a z sieci dobiera tylko brakującą część.
    Kumasz?

Po co upierać się żeby nie wpychać gdzieś tam produkcji jak w warunkach net billingu taka mikroprodukcja niedługo nie będzie ani opłacalna ani potrzebna?
    Wystarczy sam aku ładowany z sieci około słonecznego południa albo w nocy jak mocno wieje i prąd jest bardzo tani a rozładowywany w godzinach szczytu jak jest drogi i potrzebny.
    Z pewnością powstaną apki będące na łączu z giełdą energii elektrycznej uruchamiające ładowanie aku w czasie gdy prąd nie kosztuje prawie nic bo jest go nadmiar i przechodzące na konsumpcję jak ceny wzrosną.
    Takie boty giełdowe.
    Taka sytuacja z dużym prawdopodobieństwem będzie miała miejsce już za 2-4 lata i twoja instalacja PV stanie sie kosztownym i niepotrzebnym zbytkiem.
    michalPV
    Level 20  
    Marek006 wrote:
    To raczej prawie niezaprzeczalna prognoza a nie fakt

Racja. Co nie zmienia sensu mojej wypowiedzi

Marek006 wrote:
    Wystarczy sam aku ładowany z sieci około słonecznego południa albo w nocy jak mocno wieje i prąd jest bardzo tani a rozładowywany w godzinach szczytu jak jest drogi i potrzebny.

Ty tak na serio? Uważasz, że ceny prądu POBIERANEGO z sieci będą zmienne w zależności od godziny? wooooooowww
    Polska pionierem świata powiadasz?

Marek006 wrote:
    twoja instalacja PV stanie sie kosztownym i niepotrzebnym zbytkiem.

Moja instalacja to off-grid i to co wyprodukuje i co zużyje to moje

michalPV wrote:
    Marek006
    Level 14  
    michalPV wrote:

Ty tak na serio? Uważasz, że ceny prądu POBIERANEGO z sieci będą zmienne w zależności od godziny? wooooooowww
    Polska pionierem świata powiadasz?

Polska nie będzie żadnym pionierem tylko taki ma być zreformowany rynek energii elektrycznej w UE i nasze patałachy z tego czy innego rządu tu nie podskoczą.
    Zastanawiałeś się skąd ta epidemia liczników smart?
    Trzeba będzie zliczać co kilka minut - chyba domyślasz się po co.
    Zmiany rozpoczną się od prosumentów ale szybko obejmą wszystkich.
    NB. Prosumentami będą również ci z jednym panelem PV i magazynem na 40 kWh a być może i sam magazyn wystarczy. No i oczywiście rośnie nam grupa prosumentów wirtualnych z udziałami w wiatrakach i farmach PV.
    Jeżeli UE będzie upierać się na grę w zielone to tak to MUSI się skończyć bo w godzinach szczytu będą kłopoty ze zbilansowaniem mocy, szczególnie w mało wietrzne dni poza okresem letnim.

PS. A o taryfach G12xx to nie słyszałeś? To taka przygrywka do tego co się szykuje.

Quote:
    Moja instalacja to off-grid i to co wyprodukuje i co zużyje to moje

Policz ile na nią wydałeś i ile prądu wyprodukuje - i jak ten prąd zużyjesz - zanim ją zutylizujesz - ale off-gridy mogą stać się lepszą propozycją od beznadziejnego net-billingu

Quote:
    Dalej unikasz odpowiedzi dlaczego net-mettering będzie str?atny wobec off-grida.

A gdzie ja tak napisałem?
    Net-metering jest najlepszy - sam to widzę bo mam na nim 10 kW i do tego gruntową pompę ciepła i po domu można zimą w t-shircie i majtkach chodzić jak sąsiedzi trzęsą się z zimna bo pellet i prąd drogi a jeszcze mi 2 MWh zostały do wypalenia na wiwat.
    No i dotacje razem na 30-parę tysi dali.
    Net-metering to samograj, zbilansowany pełny off-grid to wyzwanie dla geeków-hobbystów klasy B (ci klasy A budują roboty, drony i AI a ci z A+++ zabrali się za statki kosmiczne na Marsa) a net-billing to polowanie na jelenie.
    Już w lipcu przyszłego roku rozpocznie się rzeź niewiniątek.
    michalPV
    Level 20  
    Marek006 wrote:
    A gdzie ja tak napisałem?
    Net-metering jest najlepszy

Kurde, ja się ciągle z tym mylę, grrr
    Cały czas mi chodzi o aktualny system, czyli net-billing.

Możesz zatem odpowiedzieć w świetle tego co już napisałem dlaczego net-billing jest gorszy od off-grida?
    michalPV wrote:
    Mam on-grid w net-mettering (tu mój blad w nazewnictwie i chodzi o net-billing) panele dają mi 500W ale pralka na tym nie pociągnie a więc weźmie sobie brakującą część z sieci AC. Efekt: panele produkują mi 500W a z sieci dobiera tylko brakującą część.

Marek006 wrote:
    a net-billing to polowanie na jelenie.

Pytam się od początku DLACZEGO tak uważasz.
    Ja twierdzę, że jeśli panele się ustawi na południe to owszem - lipa, ale jeśli się rozłoży na maksymalizacje autokonsumpcji to jest to lepsze od off-grida.

Marek006 wrote:
    Policz ile na nią wydałeś i ile prądu wyprodukuje - i jak ten prąd zużyjesz - zanim ją zutylizujesz

Nie robiłem jej z myślą o zwrocie bo to praktycznie nie realne (zważywszy na żywotność komponentów)
    Zrobiłem ją by zmniejszyć rachunki za prąd bez wiązania się w jakieś umowy i zależności od dostawcy prądu.