Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

LAttICE GAL16V8 z Chin: Oryginalność, Doświadczenia Użytkowników i Wartość Zakupu

gregor124 25 May 2023 22:45 237 9
    gregor124
    Level 15  
    Czy kto używał tych układów ? Zastanawiam się czy to oryginały i warto je kupić czy raczej podróbki ?
  • Helpful post
    tzok
    Moderator of Cars
    Używałem, większość działała, ale zdarzały się uszkodzone. Raczej oryginały, ale z całą pewnością nie nowe i nie koniecznie o takiej szybkości jak podaje nadruk. Później kupowałem już nieodnawiane, często z wygrawerowanymi jakimiś dodatkowymi oznaczeniami i wgranym "wsadem", ale te działały bezbłędnie, choć raz trafiła się jakaś ułamana nóżka, raz była jedna sztuka mniej w przesyłce...
    gregor124
    Level 15  
    Czyli można uznać że jeśli nie oryginalne to przynajmniej dobrze podrobione ? A jakiego programatora używałeś.
    gregor124
    Level 15  
    Znalazłem informacje ze w 2004 Lattice zostało ukarane za nielegalny eksport układów programowanych i szkolenie bez zezwoleń obywalii CHRL, wiec to mogą jednak być jednak układy robione w Chinach.
    Ciekawe jak z ich jakością ?
    "The Commerce Department’s Bureau of Industry and Security (BIS) charged that, on six occasions between April 2000 and July 2001, Lattice exported extended temperature range programmable logic devices to China without the required export licenses. The extended temperature range programmable logic devices are military grade semiconductor microchips which have possible dual-use technology implications. BIS also charged that, on five occasions between July 2000 and January 2002, Lattice released related technical data to Chinese nationals in the United States without the required export licenses. BIS further charged that, on one occasion between August 2000 and September 2001, Lattice exported the related technical data to China without the required export licenses.

Lattice failed to obtain export licenses for five Chinese nationals who, during the course of their employment with Lattice, were brought to the United States from China for technical training. Such technical training in the United States requires an export license. The "deemed export" provision of the EAR states that an export license is required for the release of technology to a foreign national in the United States if a license would be required for the release of technology to his/her country of citizenship."
    phanick
    Level 28  
    Zależy od kogo kupisz, a nawet i od miesiąca (czasem może się sprzedawcy trafić gorsza seria od dostawcy, więc jak kupić od kogos niesprawne, to nie nalezy go skreślać od razu).

Ja kiedyś kupiłem 20 sztuk i coś koło 10 było sprawnych, reszta nie - objawy różne: np programator wykrywał zwarcie, układ nie przechodził programowania i weryfikacji (odczyt wsadu) lub nawet - programowanie i weryfikacja sie udało, ale na skutek jakiegoś defektu (wewnętrzne upalenie?) niektóre piny nie funkcjonowaly poprawnie, a coś takiego ciężko wykryć bez dedykowanego testera, który przetestuje potem układ zgodnie z wcześniej zaprogramowanym modelem logicznym.
    waltersalata
    Level 8  
    gregor124 wrote:
    Znalazłem informacje ze w 2004 Lattice zostało ukarane za nielegalny eksport układów programowanych i szkolenie bez zezwoleń obywalii CHRL, wiec to mogą jednak być jednak układy robione w Chinach.
    Ciekawe jak z ich jakością ?

Jak byly eksportowane to nie byly ram robione. To sa uklady z wylutu, poszukaj na youutbe filmikow, siedzi Chinczyk, wklada plytke do garnka z plynna cyna, czeka chwile, wyciaga i patykem wali w plytke aby uklady powypadaly. Potem jest czyszczenie nozek, nowy napis i do klienta w Europie.
    gregor124
    Level 15  
    waltersalata wrote:

Jak byly eksportowane to nie byly ram robione. To sa uklady z wylutu, poszukaj na youutbe filmikow, siedzi Chinczyk, wklada plytke do garnka z plynna cyna, czeka chwile, wyciaga i patykem wali w plytke aby uklady powypadaly. Potem jest czyszczenie nozek, nowy napis i do klienta w Europie.

Tak, a po wylucie wymienia obudowe układu na nową (made in China) ?
    Ta oferta szczególnie mnie rozbawiła :
    "100% New&original GAL16V8D-25LP DIP-20 LATTICE 1pcs/lot"
    Według oficjalnych danych Lattice korzysta z 5 fabryk z czego 3 znajdują się na Tajwanie,1 w Malezji i 1 w Japoni.
    ASE Electronics Malaysia
    ASE Electronics Taiwan (Kaohsiung)
    Amkor Technology Taiwan
    KYEC Taiwan
    Amkor Technology Japan (J-Devices)

LAttICE GAL16V8 z Chin: Oryginalność, Doświadczenia Użytkowników i Wartość Zakupu LAttICE GAL16V8 z Chin: Oryginalność, Doświadczenia Użytkowników i Wartość Zakupu
    Ale mniejsza z tym bardziej interesuje mnie czy te układy spełniają swoją rolę i czy przypadkiem nie umrą np. po kilku miesiącach ciągłej pracy.