Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Czy istnieją domofony bezprzewodowe z obsługą furtki?

lukas198820 26 May 2023 07:47 330 11
    lukas198820
    Level 15  
    Witam
    Ostatnio pewna osoba upiera się bym jej zakupił domofon bezprzewodowy z obsługą furtki.
    Nie chce, by jej ciągnąć kable, bo ma kostkę położona itp.

Moje pytanie brzmi czy warto, ja osobiście odradzam, ale jestem też ciekaw waszego zdania oraz pojawia się pytanie, czy domofony bezprzewodowe obsługują rygiel. Jesli tak to w jaki sposób?

Poniżej wysyłam zdjęcie domofonu bezprzewodowego który potencjalny klient chciałby mieć zamontowany.

Czy istnieją domofony bezprzewodowe z obsługą furtki?
  • Helpful post
    austriackimalarz
    Level 21  
    lukas198820 wrote:
    Nie chce, by jej ciągnąć kable, bo ma kostkę położona itp.

Moje pytanie brzmi czy warto, ja osobiście odradzam, ale jestem też ciekaw waszego zdania oraz pojawia się pytanie, czy domofony bezprzewodowe obsługują rygiel. Jesli tak to w jaki sposób?

To musisz ją zmartwić. Ten model ma urządzenie zewnętrzne zasilane akumulatorowo (i ładowane przez USB), komunikacja z kasetą zewnętrzną radiowa, a sama kaseta zewnętrzna jest na 12V DC po kablu.
  • Helpful post
    CYRUS2
    Level 43  
    austriackimalarz wrote:
    komunikacja z kasetą zewnętrzną radiowa, a sama kaseta zewnętrzna jest na 12V DC po kablu.
    Niekoniecznie po kablu.
    Po wewnętrznej stronie słupka kasety może zamontować aku 12V 3-7ah.
  • Helpful post
    austriackimalarz
    Level 21  
    Jesteś pewien? Bo specyfikacja nie podaje nawet widełek napięciowych także w oełni naładowany akumulator mógłby uszkodzić domofon, a w miarę rozładowywania nie wiadomo kiedy przestanie poprawnie działać. Do tego dochodzi zabezpieczenie akumulatora przed zbyt głębokim rozładowaniem.
  • Helpful post
    CYRUS2
    Level 43  
    Wolisz -brak domofonu i bieganie do futrki.
    Musi wymieniać aku co jakiś czas na nałądowany.
    Ale domofon z elektrozaczepem ma.
    Kaseta pobiera zaledwie 110uA.
  • Helpful post
    austriackimalarz
    Level 21  
    CYRUS2 wrote:
    Wolisz -brak domofonu i bieganie do futrki.

To pytanie do mnie?
    Ja nie mam ani domofonu, ani nie biegam do furtki. Po prostu można ją otworzyć z obu stron przy użyciu klamki.
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    Ma tam jakąś bramę z której można pobrać zasilanie?
    Eura to najtańsze co jest i długo nie podziała.
    lukas198820
    Level 15  
    Już odpowiadam.
    Z tego co widziałem bo już byłem na miejscu wczoraj, to jakieś 3m dalej jest automat FAAC 740.Akurat nie montowany przeze mnie więc nie wiem co w środku jest.
    sosarek

Level 43  
    Czyli jakieś zasilanie sieciowe jest...
    lukas198820
    Level 15  
    A jak z obciążeniem centralki?
    Mam rozumieć że jedyną opcją jest wpięcie się w obwód fotokomórek by chyba tam jest 12V.
    Bawił ktoś się z was w taki domofon z elektrozaczepem w domofonie bezprzewodowym?
  • Helpful post
    sosarek

Level 43  
    W żaden obwód fotokomórek - masz 230V więc zasilacz o odpowiedniej wydajności.
    lukas198820
    Level 15  
    Ok a jak z zasięgiem takiego domofonu?