Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB

p.kaczmarek2 27 May 2023 13:41 2250 33
  • Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB
    Przedstawię tu bezprzewodową myszkę BW-MO2 Blitzwolf (BLZ400), która charakteryzuje się tym, że pozwala sterować dwoma komputerami w bardzo wygodny sposób - myszka posiada dwa odbiorniki na USB, jeden na USB C a drugi na USB A, a przełączanie pomiędzy nimi realizuje mały przycisk na obudowie. Nie trzeba nic przepinać, nic przełączać, zero przewodów, a sterujemy rzeczywiście dwoma maszynami i to bez ingerencji w ich soft.
    Swego czasu już szukałem podobnego rozwiązania i testowałem różne sposoby na uzyskanie tego typu efektu, przykładowo aplikację Barrier:
    Synergy/Barrier KVM czyli jedna myszka/klawiatura dla kilku komputerów
    Innym razem tworzyłem własną "bezprzewodową wirtualną klawiaturę HID" w oparciu o RN131 i PIC18F45K50:
    Bezprzewodowa wirtualna klawiatura HID dla drugiego komputera na WiFi
    Rozwiązania te miały swoje plusy i minusy, przykładowo jednym kryterium pod którym można oceniać te rozwiązania jest potrzeba instalowania dodatkowego softu na danym komputerze, w przypadku najbardziej wygodnego Barrier jest to niezbędne, a w przypadku rozwiązań "sprzętowych" wcale nie jest to potrzebne... z tego powodu, mimo tego, że aktywnie korzystałem (i korzystam dalej) z Barrier, wciąż kontynuowałem poszukiwania i tak znalazłem myszkę BW-MO2.

Zakup BW-MO2
    Myszkę kupiłem już jakiś czas temu na jednym z chińskich portali w promocji, była do kupienia za jakieś 15$, około 60 zł, chociaż w moim przypadku to mogło być troszkę mniej bo miałem też tam punkty lojalnościowe.
    Kupowałem ją tak dawno, że strona z tą ofertą wygasła, więc jej tutaj nie zacytuję...
    Paczka wysłana została z Czech, chociaż na opakowaniu widnieje Customeritum, Paderewskiego 167, Sulejówek. Nie było problemów z cłem.
    Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB
    Kod produktu to SKUG35840.
    Opakowanie:
    Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB

Myszka BW-MO2
    Co otrzymujemy w zestawie?
    Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB
    Ok, a gdzie jest slot na baterię i nadajniki?
    Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB Jedna myszka do sterowania dwoma komputerami - BW-MO2 Blitzwolf dual USB
    Oba nadajniki są schowane w myszce, uniemożliwia to ich zgubienie.
    Nadajniki są malutkie i poręcznie, nie będą nawet przeszkadzać jeśli laptop ma slot USB po tej stronie co trzymamy dłoń z myszką.
    A teraz konkrety, co ta myszka potrafi:
    - oczywiście posiada lewy, prawy przycisk, kółko (dość wygodne), środkowy przycisk
    - dodatkowy, centralny przycisk (nieco niżej niż kółko), oznaczony DPI, przełącza poziomy czułości myszki
    - dwa boczne przyciski, te po lewej stronie, robią to samo co ALT + strzałka prawo/lewo, czyli w przeglądarce internetowej to następna odwiedzona strona (jak dostępna) lub poprzednia
    - przycisk-guziczek na spodzie przełącza między odbiornikami (albo USB A, albo USB C)
    - przycisk-przełącznik na spodzie to On/Off, chociaż ja z tego nie korzystam a ogniwo w środku ładuję sporadycznie
    Dodatkowo myszka po chwili nieużywania "zasypia" i wtedy poruszenie jej nie poruszy kursorem, należy raz kliknąć, by ją obudzić.

Podsumowanie
    Niby to tylko myszka, a jak dla mnie wręcz niezbędna do warsztatu. Nie dość, że często pracuję na dwóch maszynach, to czasem jeszcze jakieś dodatkowe uruchamiam, a posiadanie jednej myszki mogącej obsłużyć dwie maszyny na raz naprawdę mi to ułatwia. Normalnie musiałbym albo mieć dwie myszki (a jak wiadomo, elektronicy cierpią na brak miejsca na stole), albo przełączać ręcznie odbiornik między laptopem a PC, albo co gorsza, między dwoma PC... nie jest to wygodne, zwłaszcza gdy uruchamia się jednego a na drugim się korzysta z wyszukiwarki (Elektrodowej) by znaleźć rozwiązanie problemu.
    Oczywiście z Barrier też cały czas korzystam, ale to co innego.
    Teraz tylko zostaje mi znaleźć klawiaturę obsługującą dwa odbiorniki i będę mieć pełen komplet, ale to nie jest już takie ważne, zwłaszcza, że jedna z moich maszyn to prawie zawsze laptop, po prostu nie lubię touchpada, nie jest on wygodny do pracy i stąd bierze się potrzeba myszki.
    Czy znacie inne tego typu produkty, myszki bądź klawiatury?
    PS: Taka ciekawostka - jak wysyłałem ten temat, w pokrewnych tematach pojawiło mi się to:
    Jedna klawiatura i jedna myszka do dwóch PC - temat z 2003 roku...

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    ppc
    Level 17  
    Logitech ma podobne rozwiązania, jedną mysz można przełączać między trzema komputerami. Ja mam Logitech MX Anywhere 3 i jestem mega zadowolony, mysz działa na każdej powierzchni.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    @ppc ile zapłaciłeś za wspomniany model Logitecha? Z tego co widzę w sieci, to jest zupełnie inna półka cenowa niż to, co ja znalazłem w Chinach, a jak na razie działa bez zarzutów.
    Nargo
    Level 21  
    ppc wrote:
    Logitech ma podobne rozwiązania, jedną mysz można przełączać między trzema komputerami. Ja mam Logitech MX Anywhere 3 i jestem mega zadowolony, mysz działa na każdej powierzchni.

Mysz Logitech MX Master + klawiatura Logitech K375s
    Mysz i klawiatura możne pracować przez odbiornik logitecha jak i przez połączenie Bluetooth. Wygoda w pisaniu wiadomości na telefonie :D

EDIT:
    Mysz ok 300zł
    Klawiatura ok. 180zł
    jakieś 2-3 lata temu

EDIT2
    Mysz ładowana raz na miesiąc lub dwa
    klawiatura od nowości na jednych paluszkach.
    khoam
    Level 42  
    ppc wrote:
    Logitech MX Anywhere 3

Tylko, że to jest Bluetooth, USB Radio i USB kabel. Dla mnie bardziej interesująca będzie opcja z dwoma USB Radio, jak ta opisana w artykule.
    ppc
    Level 17  
    khoam wrote:
    ppc wrote:
    Logitech MX Anywhere 3

Tylko, że to jest Bluetooth, USB Radio i USB kabel. Dla mnie bardziej interesująca będzie opcja z dwoma USB Radio, jak ta opisana w artykule.

Możesz sobie dokupić dodatkowy unifying receiver, będziesz miał wtedy 2 radia. Oczywiście, to podnosi koszt tego rozwiązania.

@p.kaczmarek2
    Nie pamiętam, chyba coś koło 60$, jakaś promocja wtedy była w bestbuyu. Zgadzam się, że inna półka cenowa, z drugiej strony mysz się kupuje raz na kilka lat i to + klawiatura to moje główne narzędzia pracy, więc czemu nie.
    Mateusz_konstruktor
    Level 33  
    khoam wrote:
    Dla mnie bardziej interesująca będzie opcja z dwoma USB Radio

Jaka jest różnica, które rozwiązanie ma przewagę i pod jakim względem?
    khoam
    Level 42  
    Mateusz_konstruktor wrote:
    Jaka jest różnica, które rozwiązanie ma przewagę i pod jakim względem?

W moim przekonaniu rozwiązanie na USB radio jest "lżejsze" tzn. sterownik mniej zabiera zasobów systemu i mysz taka jest "widziana", jakby była podłączona po kablu. Oczywiście, to jest moja subiektywna opinia. Pracuję pod linuksem i z myszkami po bluetooth miałem czasem problemy, a te po radio działały zawsze bez zarzutu. Poza tym transmisja po bluetooth szybciej wyczerpuje baterię/akumulator - tak to wynikało z moich doświadczeń.
    piotrkol7
    Level 39  
    Ja do czegoś takiego używam KVM z portalu na literę A za 40 złotych.
    Obsługuje dwa komputery i 4 urządzenia wejściowe, to podłączyłem klawiaturę, myszkę i 2 gniazda USB w podstawie monitorów.
    Jedno wejście podłączone do peceta, drugie do monitora z USB C - w ten sposób mam dwie (trzy) pieczenie na jednym ogniu, bo 1 kablem mam jednocześnie podłączone ładowanie, obraz i urządzenia wejściowe do Macbooka czy komputera służbowego. Przełączanie 1 przyciskiem w zasięgu ręki pod blatem biurka, a tak jak wyżej napisałem, rozwiązanie dużo, dużo tańsze niż zakup jakiejkolwiek stacji dokującej...
    CodeBoy
    Level 31  
    Ja nauczony doświadczeniem kupuje tylko myszki Logitecha, mam jeszcze stara MX z 2008 roku i niedawno ok 4 lata temu kupiłem MX Master 2s , teraz choruje na 3, ale niestety 2 nie chce sie popsuć.
    Problem tanich myszek jest taki że są tanie i g warte. Logitech to Logitech, kosztuje ale działa. Ich uniwersalny nadajnik tez daje sobie spokojnie radę. MX Master 2s ładuje raz na miesiąc zależnie od ilości używania. Tak samo kupiłem klawiaturę Microsoftu z 8 lat temu z podświetleniem, ale tylko 1 kolor, wiec ostatnio kupiłem mimo że MS działa, Corasaira, no bo już mnie czerwony w MS męczył, tutaj mam RGB.

Mam znajomych co kupują tańsze akcesoria i w sumie ciągle kupują, bo po 2 latach już jest coś popsute.

Blitzwolf to ogólnie dobra firma jeśli idzie o kable mam takie ju ż kilka lat i ładowarki USB - podobnie, ale co do myszek to poczekam na opinie po kilku miesiącach latach.
    piotrkol7
    Level 39  
    khoam wrote:
    W moim przekonaniu rozwiązanie na USB radio jest "lżejsze"

Do transmisji przez Bluetooth dochodzi latencja (input lag), która bywa istotna np. w grach. Nie mam pojęcia jak to wygląda w przypadku myszek radiowych, choć zdaje mi się, że opóźnienia będą tu ciut mniejsze.
    khoam
    Level 42  
    piotrkol7 wrote:
    Ja do czegoś takiego używam KVM

Tu pojawia się problem dodatkowych kabli USB, dla których akurat nie mam specjalnie miejsca.
    ppc
    Level 17  
    Się uczepiliście tego Blueetootha, produkty Logitecha działają też po "standardowym" radiu. Nie wymaga to dodatkowych sterowników i działa wszędzie (w biosie też).
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Dzisiaj zdałem sobie sprawę z tego, że jeszcze warto jest jeszcze kilka słów dodać, odnośnie tego:
    p.kaczmarek2 wrote:

Swego czasu już szukałem podobnego rozwiązania i testowałem różne sposoby na uzyskanie tego typu efektu, przykładowo aplikację Barrier:
    Synergy/Barrier KVM czyli jedna myszka/klawiatura dla kilku komputerów

Dużą przewagą tej myszki (i ogólnie rozwiązań "sprzętowych") jest to, że nie spowalnia ich duże obciążenie maszyny-serwera. Akurat teraz odpaliłem Barrier na jednej maszynie, która jest dość obciążona (100% procesora, wszystkie rdzenie, RAMu zresztą też 20GB zajęte):
    I kursor od Barrier na maszynie-kliencie rusza się tak:

Dla jasności - poruszam nim płynnie, to lag jest tak duży, że skacze...
    W ten oto sposób mamy kolejne kryterium, gdzie rozwiązanie z tematu ma przewagę nad Barrier/Synergy.
    piotr_go
    DIY electronics designer
    ppc wrote:
    Możesz sobie dokupić dodatkowy unifying receiver, będziesz miał wtedy 2 radia. Oczywiście, to podnosi koszt tego rozwiązania.

Nie da się* sparować z dwoma odbiornikami (* bez modyfikacji FW odbiornika ;)).
    khoam
    Level 42  
    Nargo wrote:
    Logitech MX Master możesz sparować z trzema odbiornikami, w dowolnej konfiguracji:

A jak zrobić, aby w danym momencie tylko jeden z tych odbiorników odbierał transmisję z myszki? Pozostałe odbiorniki są też uruchomione i nasłuchują.
    piotr_go
    DIY electronics designer
    Pisałem o sprzęcie unifying. Odbiorniki mają zablokowany odczyt konfiguracji (klucze szyfrujące itp.) przez USB.
    Jak się ktoś uprze, to można zmodyfikować FW (kilka bajtów do modyfikacji), wtedy można skopiować odbiornik na inny.
    Nargo
    Level 21  
    piotr_go wrote:
    Pisałem o sprzęcie unifying. Odbiorniki mają zablokowany odczyt konfiguracji (klucze szyfrujące itp.) przez USB.
    Jak się ktoś uprze, to można zmodyfikować FW (kilka bajtów do modyfikacji), wtedy można skopiować odbiornik na inny.

Ja też piszę o unifying
    https://www.logitech.com/pl-pl/products/mice/unifying-receiver-usb.910-005236.html
    piotr_go
    DIY electronics designer
    Nie do końca.
    Piszesz o nowszym sprzęcie kompatybilnym wstecz z bluetooth/unifying. Sam unifying nie ma takich funkcji.
    Dodatkowo LT jest na tyle wredny, że potrafią pakować do sprzętu układy z pamięcią OTP. Kilka parowań i produkt do kosza.
    dawid123123123
    Level 8  
    ciekawe ale nie mam ani jednego pomysłu gdzie coś takiego można byłoby wykorzystać
    piotrkol7
    Level 39  
    Bardzo proste:
    piotrkol7 wrote:
    Jedno wejście podłączone do peceta
    piotrkol7 wrote:
    do Macbooka czy komputera służbowego

Są osoby, które pracują jednocześnie na 2 lub i więcej komputerach czy ogólnie urządzeniach (nawet teoretycznie jakieś SMART TV można by taką myszą obsłużyć ;) ).
    Nargo
    Level 21  
    Nie wiem co oznacza kilka parowań.
    Mysz i klawiatura już "gadała" z około 10 telefonów/Raspberry i dwa odbiorniki na stałe zaprogramowane.
    Teraz się zastanawiam co znaczy nowszy?
    Klawiatura zakup 2020-08-21
    Mysz z roku 2017

piotrkol7 wrote:
    (nawet teoretycznie jakieś SMART TV można by taką myszą obsłużyć ;) ).

Praktycznie również.
    piotr_go
    DIY electronics designer
    Nargo wrote:
    Nie wiem co oznacza kilka parowań.

Do niektórego sprzętu odbiornik możesz zaprogramować tylko kilka razy. Pamięć OTP się zapełnia i qpa.
    Prawdopodobnie dotyczy to też zmiany ustawień (np. działanie klawiszy Fx).
    MarekS6
    Level 16  
    Akurat cała moje rodzina, leci na myszkach Logitecha ze względu na bezawaryjność (no może co parę lat muszę przelutować nowe switche gdyż się zużywają) i każdy kogo znam i przeszedł z tanich myszek na te Logitecha, o innych już słyszeć nie chce.

Sam kupiłem już z, 5 myszek mx anywhere i wszystkie działają lata już bez zarzutu. W tych pierwszych modelach zmieniałem już po jednym razie switche, a w tych nowszych tj Anywhere 2 jeszcze nic.

I ten model MX Anywhere 2 ma od dołu przełącznik kanałów i tak jak już tu ktoś wspomniał - można na każdym kanale zaprogramować albo odbiornik Anything albo połączenie po BT.

Mi jedynie w tych myszkach brakuje jakiejś podkładki indukcyjnej z ładowaniem w trakcie używania ale póki co rzadko ją ładuje więc tragedii nie ma :)
    Jawi_P
    Level 35  
    khoam wrote:
    W moim przekonaniu rozwiązanie na USB radio jest "lżejsze" tzn. sterownik mniej zabiera zasobów systemu i mysz taka jest "widziana", jakby była podłączona po kablu

21 wiek, kilka rdzeni, co najmniej klika GB ram, itd. a my poruszamy kwestię obciążenia komputera myszką?
    Druga sprawa, czy to po USB, czy po BT to i tak sterownik jest potrzebny, przecież tylko fizyczne medium się zmienia, które nota bene obsługiwane jest przez sam sprzętowy interfejs.
    khoam wrote:
    Poza tym transmisja po bluetooth szybciej wyczerpuje baterię/akumulator - tak to wynikało z moich doświadczeń.

Możliwe, że coś w tym jest. Aczkolwiek, mam w domu myszek kilka. 3 szt po BT (niestety takie same modele każdy w cenie 25pln :) ), wytrzymują około miesiąca na jednym R6. W sumie dobre tanie myszki do biura, grać gram, ale w żadne strzelanki etc. Wytrzymują około miesiąca i pracują po 8 godzin dziennie.
    Mam myszki po radiu 4Tech i Logitecha, jakaś tania, wytrzymują tyle samo na baterii, też około miesiąca.
    khoam
    Level 42  
    Jawi_P wrote:
    Mam myszki po radiu 4Tech i Logitecha, jakaś tania, wytrzymują tyle samo na baterii, też około miesiąca.

W mojej, "staruszce" Logitech M325 wymieniałem bateryjkę kilka dni temu. Nie pamiętam, kiedy wcześniej to robiłem, a pracuje po 8-12 godzin dziennie. Najwyraźniej postęp technologiczny niekoniecznie oznacza mniejsze zużycie baterii w tym przypadku.
    khoam
    Level 42  
    Mateusz_konstruktor wrote:
    Może różni się mocą nadajnika i zasięgiem?

Może, ale po co mi zasięg większy niż kilkadziesiąt centymetrów.