Przedstawię tu bezprzewodową myszkę BW-MO2 Blitzwolf (BLZ400), która charakteryzuje się tym, że pozwala sterować dwoma komputerami w bardzo wygodny sposób - myszka posiada dwa odbiorniki na USB, jeden na USB C a drugi na USB A, a przełączanie pomiędzy nimi realizuje mały przycisk na obudowie. Nie trzeba nic przepinać, nic przełączać, zero przewodów, a sterujemy rzeczywiście dwoma maszynami i to bez ingerencji w ich soft.
Swego czasu już szukałem podobnego rozwiązania i testowałem różne sposoby na uzyskanie tego typu efektu, przykładowo aplikację Barrier:
Synergy/Barrier KVM czyli jedna myszka/klawiatura dla kilku komputerów
Innym razem tworzyłem własną "bezprzewodową wirtualną klawiaturę HID" w oparciu o RN131 i PIC18F45K50:
Bezprzewodowa wirtualna klawiatura HID dla drugiego komputera na WiFi
Rozwiązania te miały swoje plusy i minusy, przykładowo jednym kryterium pod którym można oceniać te rozwiązania jest potrzeba instalowania dodatkowego softu na danym komputerze, w przypadku najbardziej wygodnego Barrier jest to niezbędne, a w przypadku rozwiązań "sprzętowych" wcale nie jest to potrzebne... z tego powodu, mimo tego, że aktywnie korzystałem (i korzystam dalej) z Barrier, wciąż kontynuowałem poszukiwania i tak znalazłem myszkę BW-MO2.
Zakup BW-MO2
Myszkę kupiłem już jakiś czas temu na jednym z chińskich portali w promocji, była do kupienia za jakieś 15$, około 60 zł, chociaż w moim przypadku to mogło być troszkę mniej bo miałem też tam punkty lojalnościowe.
Kupowałem ją tak dawno, że strona z tą ofertą wygasła, więc jej tutaj nie zacytuję...
Paczka wysłana została z Czech, chociaż na opakowaniu widnieje Customeritum, Paderewskiego 167, Sulejówek. Nie było problemów z cłem.

Kod produktu to SKUG35840.
Opakowanie:

Myszka BW-MO2
Co otrzymujemy w zestawie?

Ok, a gdzie jest slot na baterię i nadajniki?

Oba nadajniki są schowane w myszce, uniemożliwia to ich zgubienie.

Nadajniki są malutkie i poręcznie, nie będą nawet przeszkadzać jeśli laptop ma slot USB po tej stronie co trzymamy dłoń z myszką.

A teraz konkrety, co ta myszka potrafi:
- oczywiście posiada lewy, prawy przycisk, kółko (dość wygodne), środkowy przycisk
- dodatkowy, centralny przycisk (nieco niżej niż kółko), oznaczony DPI, przełącza poziomy czułości myszki
- dwa boczne przyciski, te po lewej stronie, robią to samo co ALT + strzałka prawo/lewo, czyli w przeglądarce internetowej to następna odwiedzona strona (jak dostępna) lub poprzednia
- przycisk-guziczek na spodzie przełącza między odbiornikami (albo USB A, albo USB C)
- przycisk-przełącznik na spodzie to On/Off, chociaż ja z tego nie korzystam a ogniwo w środku ładuję sporadycznie
Dodatkowo myszka po chwili nieużywania "zasypia" i wtedy poruszenie jej nie poruszy kursorem, należy raz kliknąć, by ją obudzić.
Podsumowanie
Niby to tylko myszka, a jak dla mnie wręcz niezbędna do warsztatu. Nie dość, że często pracuję na dwóch maszynach, to czasem jeszcze jakieś dodatkowe uruchamiam, a posiadanie jednej myszki mogącej obsłużyć dwie maszyny na raz naprawdę mi to ułatwia. Normalnie musiałbym albo mieć dwie myszki (a jak wiadomo, elektronicy cierpią na brak miejsca na stole), albo przełączać ręcznie odbiornik między laptopem a PC, albo co gorsza, między dwoma PC... nie jest to wygodne, zwłaszcza gdy uruchamia się jednego a na drugim się korzysta z wyszukiwarki (Elektrodowej) by znaleźć rozwiązanie problemu.
Oczywiście z Barrier też cały czas korzystam, ale to co innego.
Teraz tylko zostaje mi znaleźć klawiaturę obsługującą dwa odbiorniki i będę mieć pełen komplet, ale to nie jest już takie ważne, zwłaszcza, że jedna z moich maszyn to prawie zawsze laptop, po prostu nie lubię touchpada, nie jest on wygodny do pracy i stąd bierze się potrzeba myszki.
Czy znacie inne tego typu produkty, myszki bądź klawiatury?
PS: Taka ciekawostka - jak wysyłałem ten temat, w pokrewnych tematach pojawiło mi się to:
Jedna klawiatura i jedna myszka do dwóch PC - temat z 2003 roku...
Cool? Ranking DIY