Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Openbeken Generic tuya WB2S BK7231T Wtyczka nie może zidentyfikować przekaźnika

baukje 27 May 2023 19:42 609 17
This content has been translated flag-en » flag-pl View the original version here.
    baukje
    Level 5  
    Znałem tylko wersję MCU tuya (v1.0.7) i typ chipa (WB2S BK7231T) i tuya-cloud-cloud urządzenia przy użyciu najbliższego urządzenia dźwiękowego dla tej samej wersji.
    przycisk nadal działał, a miganie diody LED było prawidłowe podczas przechodzenia przez proces migania.
    Kiedy urządzenie wróciło, przycisk i diody LED przestały działać, więc próbowałem użyć profilu z t-cc i nowego narzędzia lekarza GPIO. Mogę znaleźć czerwoną (włączającą się) diodę LED, ale nie mogę znaleźć niczego, co byłoby podłączone do diody wifiLED (zielonej) lub przekaźnika.
    Zapisany json t-cc dał mi 2 przekaźniki i przycisk i diodę wifi.
    Co zrobiłem źle? jak mogę się stąd wyleczyć?

Dodano po 15 [minutach]:

Ok, właśnie zobaczyłem wideo i zdałem sobie sprawę, że miałem wyodrębnić konfigurację z flasha.
    Po wykonaniu tej czynności wszystkie światła i przyciski działają, ale przekaźnik nie. Czy coś spieprzyłem robiąc testy w GPIO Doctor?
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Podaj więcej informacji. Wszystko powinno działać. Czy naprawdę mówisz, że żaden z GPIO nie jest podłączony do przycisku? Sprawdziłeś je wszystkie? Czy możesz opublikować swoją konfigurację tuya, abym mógł sam to sprawdzić?

Jeśli automatyczna ekstrakcja GPIO nie powiedzie się, spróbuj sprawdzić piny jeden po drugim.
    baukje
    Level 5  
    Później postępowałem zgodnie z przewodnikiem, aby odczytać konfigurację z flasha (karta flash) i zaimportować. Wygląda to poprawnie, ponieważ przycisk na urządzeniu ponownie reaguje, dioda Wi-Fi wyglądała jak aktywność Wi-Fi po ponownym włączeniu, a czerwona dioda LED reaguje na naciśnięcie fizycznego przycisku na urządzeniu i przycisku przełączania w interfejsie użytkownika. Przekaźnik w ogóle się nie zmienia.

Którą konfigurację chcesz zobaczyć?
    To jest konfiguracja wyodrębniona z flasha tuya-cloudcutter:
    ClearIO // clear old GPIO/channels
    lfs_format // clear LFS
    StartupCommand ""  // clear STARTUP
    stopDriver *  // kill drivers
    backlog setPinRole 24 Rel; setPinChannel 24 1
    setPinRole 7 WifiLED_n
    backlog setPinRole 8 LED; setPinChannel 8 1
    backlog setPinRole 6 Btn; setPinChannel 6 1
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Przejdź do aplikacji internetowej, zakładki Flash, kliknij „Pobierz konfigurację tuya”, dołącz plik binarny tutaj....
    baukje
    Level 5  
    p.kaczmarek2 wrote:
    spróbuj sprawdzić piny po kolei

czy na stronie lekarza GPIO ma znaczenie, co pokazuje „kanał”?
    Przejrzałem każdy PIN na stronie GPIO Finder (28) i przekaźnik nie reagował na żaden.

Dodano po 5 [minutach]:

p.kaczmarek2 wrote:
    Przejdź do aplikacji internetowej, zakładki Flash, kliknij „Pobierz konfigurację tuya”, dołącz plik binarny tutaj....

Masz na myśli kosz z „Pobierz konfigurację GPIO Tuya z 0x1EE000”?
    To zawiera mój identyfikator ssid i hasło, czy JSON jest z tego wystarczająco wyodrębniony?
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Kanał w tym przypadku nie ma znaczenia. Kliknięcie „SEt Output low” lub „high” powinno kliknąć przekaźnik, jeśli przekaźnik jest na danym GPIO.

Tuya Config zawiera Twój identyfikator SSID i hasło? Jesteś pewny? LUB masz na myśli konfigurację OBK? A może masz rację... czyli sparowałeś urządzenie z Tuyą przed flashowaniem?

Proszę o Tuya Config. Mimo to, jeśli zawiera Twój identyfikator SSID/hasło, możesz je edytować w edytorze szesnastkowym.

Lub po prostu przeciągnij go nad flasherem:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    i skopiuj JSON stąd:
    wklej go do swojego posta, użyj znacznika składni.
    baukje
    Level 5  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Tuya Config zawiera Twój identyfikator SSID i hasło? Jesteś pewny? LUB masz na myśli konfigurację OBK? A może masz rację... czyli sparowałeś urządzenie z Tuyą przed flashowaniem?

Proszę o Tuya Config. Mimo to, jeśli zawiera Twój identyfikator SSID/hasło, możesz je edytować w edytorze szesnastkowym.

Tak, podłączyłem go do aplikacji tuya, aby uzyskać informacje o wersji, powinienem był rozłączyć i wyczyścić przed flashowaniem, ale byłem zbyt podekscytowany :)

{
    	"rl1_lv":"1",
    	"netled_lv":"0",
    	"bt_type":"0",
    	"bt1_pin":"6",
    	"mxcl_led_m":"0",
    	"led1_pin":"8",
    	"rand_dpid":"43",
    	"net_trig":"4",
    	"led_dp":"40",
    	"jv":"1.0.9",
    	"lock_dp":"41",
    	"nety_led-Bgw_wsm{nc_tp":"4",
    	"ssid":"base64ofSSID",
    	"passwd":"base64ofPW",
    	"md":"2",
    	"random":"0",
    	"wfb64":"1",
    	"stat":"2",
    	"token":"AAAAAA",
    	"region":"AA",
    	"reg_key":"null }uyaeu.com",
    	"ai_sp":"null",
    	"mq_psk":"m2.tuyaeu.com",
    	"time_z":"+00",
    	"s_tim{uuid":"ECEHVRXeVaB2",
    	"psk_key":"null",
    	"auth_key":"43NKd0Qylu3UeSiI",
    	"ap_ssid":"A",
    	"ap_passwd":"null",
    	"country_code":"null",
    	"prod_tes":"1",
    	"netled_pin":"7",
    	"total_stat":"2",
    	"rl_type":"0",
    	"bt1_lv":"0",
    	"reset_t":"3",
    	"ch_flag1":"1",
    	"inch_dp":"44",
    	"module":"WB2S",
    	"ch_cddpid1":"9",
    	"init_conf":"38",
    	"led1_lv":"0",
    	"cyc_dpid":"42",
    	"ch_num":"1",
    	"reuse_led_m":"0",
    	"rl1_pin":"24",
    	"netn_led":"0",
    	"ch_dpid1":"1",
    	"crc":"112",
    	"}vAgw_dit":"false }",
    	"reg_ke{lastFetchTime":"0",
    	"cnt":"0}mljb....cGF0b3J....M=",
    	"t{nc_tp":"4",
    	"t4jbCgw_aioken":"AAAAAA"
    }

[/kod]
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Hmm, nie byłem nawet pewien, czy SSID/PASS są przechowywane w tej konfiguracji, dziękuję za udowodnienie, że rzeczywiście tam są! Dobrze wiedzieć.

Ok, więc rl1_pin wygląda jak P24...
    Naprawdę tak to wygląda.
    Czy jesteś w 100% pewien, że nie kliknie, jeśli ustawisz P24 na REL i przełączysz go z GUI?
    Czy to działało z Tuyą?

Pierwszy raz spotykam się z tak dziwnym przypadkiem.

Zgadywałbym, że to urządzenie używa sterownika przekaźnika mostkowego, ale wygląda jak normalny przekaźnik.
    baukje
    Level 5  
    Do tej pory nigdy niczego do niego nie podłączałem, ale przekaźnik klikał w aplikacji tuya i po naciśnięciu fizycznego przycisku. Na początku nie chciał się sparować i nie był w stanie powiedzieć, jaka to wersja, aż nagle po upływie limitu czasu parowania, ale lampka parowania pozostała włączona, ponownie uruchomiłem aplikację tuya i była tam.
    Czy istnieje wersja esp ekstraktu konfiguracji z oprogramowania układowego? Jak wspomniano w innym poście, mam identyczną wtyczkę, ale z TYWE2S. Wyobrażam sobie, że konfiguracja GPIO byłaby taka sama.
    Sprawdziłem bezpiecznik i przekaźnik jest taki jak na zdjęciu

Kiedy wykonałem cięcie tuya-cloudcutter, wybrałem „1.0.7 - BK7231T / oem_bk7231s_rnd_switch”, który był najbliższy 1.0.7, jaki mogłem znaleźć. Użyłem tego samego, kiedy zrobiłem flashowanie tuya-cloudcutter. Nie mam możliwości podłączenia się do rzeczy po jej odcięciu, więc nie wiem, czy przekaźnik działał w tym momencie, ale przycisk i diody zachowywały się poprawnie.

Dodano po 23 [minutach]:

kolejną dziwną rzeczą jest to, że czerwona dioda LED zapala się, gdy przełącznik jest wyłączony i gaśnie, gdy przełącznik jest włączony.
    Nie zauważyłem przed flashowaniem.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Zachowanie diody LED nie stanowi problemu, zmień rolę diody LED na LED_n, aby ją odwrócić.

Następnie spróbuj uruchomić komendę PowerSave 1 (z Execute Command lub z Web App->Log console) i sprawdź, czy przekaźnik znów działa (na P24).

Jeśli chcesz zawsze uruchamiać PowerSave 1 podczas uruchamiania, wprowadź go w „Krótkie polecenie uruchamiania” i uruchom ponownie
    baukje
    Level 5  
    Domyślam się, że PowerSave było domyślnie 0, ponieważ nie było o tym wspomniane w dzienniku konsoli, dopóki nie użyłem tego polecenia, teraz POWERSAVE pojawia się na końcu każdej linii, ale nie zmienia stanu przekaźnika. Wypróbowałem też inne darmowe piny „PWM”. Czy warto w ogóle próbować pinów oznaczonych jako N/A w GPIOfinderze?
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    N/A oznacza, że nie ma dodatkowej funkcji, ale nadal jest ważnym pinem.
    Twoje urządzenie jest oparte na WB2S (widzę to w JSON), więc powinieneś wypróbować wszystkie piny WB2S:
    Wszystkie te na dole zdjęcia (paski testowe z tyłu modułu nie są używane w produkcji).

Ale powiedziałbym, że jest prawie niemożliwe, aby P24 nie działał dla ciebie, widać wyraźnie w konfiguracji Tuya, że rl1_pin to P24. Może jest jakiś problem sprzętowy?
    baukje
    Level 5  
    Tak, myślę, że to problem sprzętowy, być może trzeba będzie wylutować styki wtyczki, wyjąć płytkę drukowaną i może przetestować.
    Ta sama wtyczka była wymieniona na tasmocie przed zmianą chipa (dwukrotnie), w jaki sposób 18 pinów GPIO odnosi się do 28 wymienionych w interfejsie openbeken? Zastanawiałem się tylko, czy dało to jakieś wskazówki, ale mógł mieć inny projekt
    {"NAME":"UltraBrite Smart Plug","GPIO":[1,1,1,1,288,289,1,1,224,32,1,1,1,1],"FLAG":0,"BASE":18}
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Aby to porównać, musiałbyś sprawdzić pinouty TYWE2S i WB2S.

Btw, dla pewności - ustawiasz przycisk i przekaźnik na ten sam kanał, prawda? Jeśli ustawisz przycisk fizyczny na kanał 1 i przekaźnik na kanał 2, przycisk nie przełączy przekaźnika.
    baukje
    Level 5  
    Wygląda na to, że TYWE2S i WB2S są pinami takie same, tylko inaczej oznaczone.
    Ta wtyczka wygląda tak samo jak wtyczka Tesco Calex, która również wykorzystuje te same 6, 7, 8 i 24 piny.
    https://www.elektroda.com/rtvforum/topic3925190.html
    Naprawdę wygląda to na problem sprzętowy, który powinien powodować przełączanie przekaźnika na pinie 24.

Dzięki za wszelką pomoc i odpowiedzi, openbeken_app to świetny zestaw narzędzi. Chciałbym tylko móc powiedzieć to samo o moim sprzęcie :)

Dodano po 15 [minutach]:

btw jakiś pomysł co to jest wlutowane pod przekaźnik?

Dodano po 4 [minutach]:

Aha i tak, przycisk i przekaźnik to ten sam kanał

Dodano po 3 [godzinach] 46 [minutach]:

Próbowałem wylutować ogromne plamy lutu, utrzymując płytkę drukowaną mocno przyspawaną do uformowanej obudowy. Moje żelazko rozgrzewa się tylko do 450C i nawet nie zmiękczyło lutu.
    Przecięcie obudowy to jedyna opcja, aby dostać się do pinów, ale nie jest to opcja, aby spróbować przetestować przekaźnik, więc po prostu wkręcę się w TYWE2S i przynajmniej na razie zrezygnuję z bekena ...

Dodano po 48 [minutach]:

p.kaczmarek2 wrote:
    N/A oznacza, że nie ma dodatkowej funkcji, ale nadal jest ważnym pinem.
    Twoje urządzenie jest oparte na WB2S (widzę to w JSON), więc powinieneś wypróbować wszystkie piny WB2S:
    Wszystkie te na dole zdjęcia (paski testowe z tyłu modułu nie są używane w produkcji).

Ale powiedziałbym, że jest prawie niemożliwe, aby P24 nie działał dla ciebie, widać wyraźnie w konfiguracji Tuya, że rl1_pin to P24. Może jest jakiś problem sprzętowy?

Właśnie znalazłem inny z MAC D4:A6:51 (Tuya Smart Inc.)
    Więc czy powinienem potwierdzić wersję MCU, parując z aplikacją Tuya, czy po prostu przejść od razu do flashowania? A jaką wersję wybrać w takim razie z narzędzia do flashowania?
    Myślałem, że kupiłem więcej niż 2, kiedy były sprzedawane tanio :D
    baukje
    Level 5  
    Wyciąłem otwór w dolnej części TYWE2S, ale skończyło się na tym, że użyłem otworu tylko do przejrzenia, podczas gdy włożyłem kilka wygiętych pinów, aby nawiązać kontakt z 3v3, GND, TX i RX. To te same 4 piny na WB2S, więc spróbuję też odczytać flash na tym.

WB2S nie ma IO0 do masy, czy jest inny pin, który muszę uziemić, aby odczytać flash WB2S?
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Nie wiem co jest pod przekaźnikiem. Trochę ciężko zgadnąć po tym zdjęciu. Może to dioda zabezpieczająca przed wolnym kołem lub tranzystor.

Podczas flashowania zawsze wybieraj poprawnie platformę BK7231T lub BK7231N i pobierz najnowszą wersję OBK. Nasze narzędzie, BK7231GUIFlashTool, może automatycznie pobrać OBK z github, więc nie ma ryzyka, że otrzymasz niewłaściwy plik. Tylko upewnij się, że dobrze wybrałeś T lub N.

WB2S wymaga tylko połączeń RX/TX, 3,3 V i GND do flashowania. Nie ma IO0. Bootloader jest aktywny przez krótką chwilę po wykonaniu cyklu zasilania (wyłączenie i włączenie). Proszę zajrzeć na naszą stronę flashera:
    https://github.com/openshwprojects/BK7231GUIFlashTool
    Oraz nasze poradniki flashowania:
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLzbXEc2ebpH0CZDbczAXT94BuSGrd_GoM
    Zawsze zaleca się wykonanie pełnej kopii zapasowej oprogramowania układowego. Możemy z tego wyodrębnić konfigurację GPIO.
    baukje
    Level 5  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Nie wiem co jest pod przekaźnikiem. Trochę ciężko zgadnąć po tym zdjęciu. Może to dioda zabezpieczająca przed wolnym kołem lub tranzystor.

To coś wygląda jak metalowy pręt, może tylko połączenie „zmostkowane”? Jest tak samo we wszystkich wersjach tej wtyczki, niektóre mają bardziej oczywiste plamy czerwieni. Chciałem tylko sprawdzić, czy mogłem coś uszkodzić, próbując otworzyć obudowę.

Podczas flashowania TYWE2S i zasilania tylko z portu USB nacisnąłem przycisk, aby sprawdzić, czy uziemi IO0, ale jednocześnie zauważyłem, że przekaźnik nie kliknął. Diody LED zareagowały jak zwykle. Zastanawiałem się tylko, czy w jakiś sposób przekaźnik na tym niedziałającym WB2S w jakiś sposób nie otrzymuje wystarczającej mocy do aktywacji. Czy są jakieś inne konfigurowalne ustawienia, które mogą mieć wpływ na moc?

Zobaczę, czy uda mi się uzyskać zrzut z nowego nieskonfigurowanego WB2S.

Dodano po 21 [minutach]:

Potrzebny CEN zwarty do masy lub wyłączony/włączony lub nie odczytałby flasha, trzeba zrobić jakiś przełącznik na 3v3...