Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania

ramsak 29 May 2023 15:19 489 1
This content has been translated flag-en » flag-pl View the original version here.
    ramsak
    Level 1  
    nkuehnel86 wrote:
    @p.kaczmarek2 Dziękuję bardzo za ten tutorial/poradnik. A także za ten projekt dziury i wkład.
    Udało mi się sflashować urządzenie Aubess w oparciu o kilka różnych samouczków i kilka filmów na Youtube za pomocą „OpenBK7231N_QIO_1.14.119.bin”.
    Nie mogłem znaleźć tego urządzenia w waszej bazie danych (albo byłem za głupi), więc musiałem metodą prób i błędów dokonać małego pomiaru.
    Urządzenie nosi nazwę „AUBESS Tuya WiFi MiNi Smart Switch With Energy Monitor 16A 2-kierunkowy zegar sterujący Bezprzewodowy przełącznik czasowy”
    Ma więc MCU BK7231N (CB2S) i BL0942 jako układ scalony licznika energii.
    Doszedłem do wniosku, że dioda LED na płycie znajduje się na pinie 8, pin ToggleChangeOnToggle jest na pinie 24 (tak sądzę), a przekaźnik jest na pinie 26.
    Nie mogłem przetestować ToggleChangeOnToggle na PIN 24, założyłem to, ponieważ „S2” (patrz zdjęcie) jest na PIN 24.
    Nie udało mi się (jeszcze) znaleźć kodu PIN przycisku i S1.

Miałem mały problem z kalibracją. Kiedy ustawiłem „VoltageSet 225” lub „CurrentSet 0,138”, zdarzyło mi się, że urządzenie nie było już osiągalne i rozłączyło się z moją siecią Wi-Fi. Domyślam się, że są jakieś problemy z analizą polecenia w backendie.
    Spróbowałem więc kilka razy i wyświetlił mi się komunikat „Nie znaleziono polecenia”, ale w końcu zadziałało.

Używam ioBroker zamiast Hass, ale, co zaskakujące, w jakiś sposób zadziałało ze strukturą Hass MQTT, z tą różnicą, że muszę ręcznie dodać „ustawiony” punkt danych w ścieżce obiektu ioB MQTT dla przekaźnika.

Mam więc nadzieję, że pomoże to komuś innemu. Nie mogę się doczekać, aby poznać PIN przycisku i PIN S1.

Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania Problemy ze stykami RX/TX na przełączniku aubess z monitorowaniem zasilania

Próbuję włączyć ten do ESPhome LT, ale mam problemy z monitorowaniem energii i pinem przycisku. Co wymyśliłem do tej pory:

switch:
      - platform: gpio
        name: ${name}_switch
        pin: D24
        id: switch_1
    #    restore_mode: restore_default_off

name: ${name}_relay
        pin: D26
        id: relay_1

name: ${name}_button
        pin: D23
        id: button_1

uart:
      id: uart_bus
      tx_pin: P11
      rx_pin: P10
      baud_rate: 4800
      stop_bits: 1

sensor:
      - platform: bl0942
        uart_id: uart_bus
        voltage:
          name: '${name} Voltage'
        current:
          name: '${name} Current'
        power:
          name: '${name} Power'
          filters:
            multiply: -1
        energy:
          name: '${name} Energy'
        frequency:
          name: "${name} Frequency"
          accuracy_decimals: 2

update_interval: 60s

Ale mam problemy z właściwymi pinami, szczególnie w przypadku przełączania, TX i RX do monitorowania mocy
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Witam, podzieliłem temat, wygląda to na osobne pytanie i tak naprawdę nie jest związane z LSPA9. Jeśli chodzi o samo pytanie, sugerowałbym fizyczne otwarcie urządzenia w celu sprawdzenia GPIO. Aparat od tego, nie wiem, Nie polecam używania tego oprogramowania . W OpenBeken możesz po prostu uzyskaj bezpośredni dostęp do konfiguracji Tuya aby uzyskać 100% niezawodną konfigurację, tak jak w naszym poradniku .
    Sprawdziłem twoje indeksy pinów, P10 i P11, i również wydają się być w porządku… więc nie wiem, z jakim problemem się borykasz. Wiele razy flashowałem tego rodzaju urządzenie OBK i nie miał problemów, OBK jest zoptymalizowany do działania na nim, zwłaszcza jeśli włączysz funkcję oszczędzania energii (w przeciwnym razie nakładki urządzenia mogą się szybko zużywać).