Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Cynel-Unipress Sp. z o.o. poszerza ofertę o niskotemperaturowe spoiwa lutownicze

(Sponsored) magic9 01 Jun 2023 07:07 3675 17
  • Cynel-Unipress Sp. z o.o. poszerza ofertę o niskotemperaturowe spoiwa lutownicze
    Cynel-Unipress Sp. z o.o. – działający od 1984 roku polski producent spoiw, past, proszków lutowniczych oraz topników i materiałów wspomagających proces lutowania miękkiego - rozszerzył swoją ofertę o bezołowiowe, niskotemperaturowe monolityczne druty lutownicze na bazie stopu Bi57Sn42Ag1.

Możliwość prowadzenia procesu lutowania w znacznie niższych temperaturach (parametry stopu: solidus 137°C / liquidus 142°C) znacznie zwiększa bezpieczeństwo termiczne lutowanych elementów, a w większej skali pozwala na osiągnięcie wymiernych oszczędności wynikających z obniżenia zapotrzebowania na energię elektryczną zużywaną w procesie.

Cynel-Unipress Sp. z o.o. poszerza ofertę o niskotemperaturowe spoiwa lutownicze

Stopy z grupy Sn/Bi i Sn/Bi/Ag są stosowane przede wszystkim w procesach niskotemperaturowego rozpływu tzw. multi-reflow (z użyciem past lutowniczych) oraz klasycznego ręcznego lutowania elementów elektronicznych, wymagających tłumienia odkształceń termicznych.

Druty lutownicze Sn42Bi57Ag1 mogą być stosowane w produktach LED o wysokiej precyzji. Można je również dostosować do lutowania wrażliwych na ciepło elementów produktów elektronicznych, a także do lutowania termicznych zabezpieczeń przeciążeniowych.

Spoiwo Bi57Sn42Ag1 może być używane również do dodatkowych prac (np. serwisowych) na płytkach PCB lutowanych stopami typu SAC.
    W celu zwiększenia szybkości zwilżania spoiwa Bi57Sn42Ag1, zalecamy stosowanie topnika zewnętrznego EVO-TF.

Spoiwa Sn/Bi/Ag, mimo pozornej kruchości charakteryzują się wysoką plastycznością, dobrą zwilżalnością, odpowiednimi właściwościami mechanicznymi oraz niską (w odniesieniu do pozostałych popularnych spoiw lutowniczych typu Sn/Ag/Cu) temperaturą topienia.

Temperatura topnienia:solidus 137°C / liquidus 142°C
    Ciężar właściwy:8,53 g/cm³
    Przewodność elektryczna:4,6 – 5% IACS
    Przewodność cieplna:0,35 W/cm°C
    Współczynnik rozszerzalności cieplnej:14 x 10-6 K-1
    Wytrzymałość na rozciąganie:< 15 MPa przy powolnym odkształcaniu
    >55MPa przy szybkim odkształcaniu w 20⁰C
    Twardość:24 HB
    Zalecany zakres temperatur lutowania:Powyżej 170 °C

Spoiwo dostarczane jest w formie drutu, z którym należy obchodzić się delikatnie podczas odwijania ze szpuli ze względu na jego kruchość. W tym przypadku rzeczą normalną są łączenia drutu na szpuli oraz możliwe pęknięcia podczas rozwijania ze szpuli.

[WSPÓŁPRACA REKLAMOWA]
    About Author
    magic9
    Editor
    Has specialization in: redaktor treści elektroda
    magic9 wrote 835 posts with rating 368, helped 11 times. Live in city Kielce. Been with us since 2010 year.
    RitterX
    Level 39  
    Użycie stopu eutektycznego BiSnAg ułatwia wylutowywanie dużych złącz o sporej pojemności cieplnej i metalowej obudowie - ekranie. Stop mimo, że jest eutektyczny to pod względem wytrzymałości mechanicznej jak i przewodności cieplnej oraz elektrycznej wyraźnie ustępuje stopowi PbSn, SnCuAg. Dlatego ma go być jak najmniej między polem lutowniczym układu a PCB. Ma to przełożenie na grubość blachy szablonu. Pokrywanie pól lutowniczych/zwilżalność stopem BiSnAg jest inna i dlatego lepiej jest użyć topnika dedykowanego temu stopowi lutowniczemu.
    Od strony projektowania PCB może okazać się, że będzie konieczne inne rozłożenie lub zwiększenie termoprzelotek? W przypadku lutowania THT elementów mocy wielkość otworu/przelotki powinna być możliwie mała i lepiej gdy to jest płytka dwustronna z metalizacją otworów. Elementy THT oddają sporo ciepła poprzez wyprowadzenia.
    Warto zerknąć np. do Wikipedii i porównać przewodność cieplną ołowiu, cyny i bizmutu.
    szczepan999
    Level 12  
    Wątpię, by oszczędności na energii elektrycznej pokryły 1% zawartość złota w lutowiu :)
    Staszek_Staszek
    Level 27  
    magic9 wrote:
    Spoiwo dostarczane jest w formie drutu, z którym należy obchodzić się delikatnie podczas odwijania ze szpuli ze względu na jego kruchość

Może lepszym rozwiązaniem byłoby stosowanie takiego spoiwa w formie taśm?
    Mam spoiwo o t.t. ok. 138 °C ale ono jest z ołowiem i kadmem. Ja sobie zrobiłem blaszkę którą pociąłem na wąskie paski i tak to używam.
    Moje spoiwo kruche nie jest, ale chociaż jest plastyczne, nie jest ciągliwe. Nie potrafię zrobić na biurku drutu o średnicy 1 mm.
    Blaszkę o grubościach np. 0,3 albo 0,5 mm łatwo mi pociąć na paski o szerokości 1-3 mm.
    Miałem zamiar zrobić "kanapki" z topnikiem ale nie jest to konieczne w praktyce.
    Spoiwo w formie taśmy nie pękałoby przy zginaniu.
    MichalMwp
    Level 11  
    RitterX wrote:
    Użycie stopu eutektycznego BiSnAg ułatwia wylutowywanie dużych złącz o sporej pojemności cieplnej i metalowej obudowie - ekranie

Od dawna stosuję tę metodę używając stopu najpierw Lichtenberga a teraz stopu Wooda. Nakładam go wprost na pola z cyną bezołowiową i chwilę czekam aż metale wymieszają się. Dzięki temu udaje się wylutować np gniazda USB gorącym powietrzem o temperaturze 260 st bez uszkodzenia złącza i laminatu.
    Stopem Lichtenberga lepiej mi się pracowało (łatwiej mieszał się ze spoiwem bezołowiowym) ale obecnie są trudności z jego nabyciem.

Dodano po 4 [minuty]:

szczepan999 wrote:
    Wątpię, by oszczędności na energii elektrycznej pokryły 1% zawartość złota w lutowiu :)

Ag to srebro :)
    Staszek_Staszek
    Level 27  
    MichalMwp wrote:
    Stopem Lichtenberga lepiej mi się pracowało (łatwiej mieszał się ze spoiwem bezołowiowym) ale obecnie są trudności z jego nabyciem.

Ja chciałem sobie zrobić stop Lichtenberga albo Newtona ale sprzedawca coś pokręcił i otrzymałem zamiast bizmutu kilo stopu Wooda.
    Czystą cynę kupiłem bez przygód natomiast z czystym ołowiem nie wyszło. Sprzedawca zwrócił pieniądze bez słowa wyjaśnienia.
    Przypadkowy ołów może zawierać jakieś dodatki, najczęściej antymon.
    szczepan999
    Level 12  
    Fakt, srebro. A pomyśleć że kiedyś miałem piątkę z chemii :)
    RitterX
    Level 39  
    szczepan999 wrote:
    Fakt, srebro. A pomyśleć że kiedyś miałem piątkę z chemii

Nie bądź taki skromny :) . W stopach lutowniczych bardzo niechętnie ale czasami dodaje się, w niewielkich ilościach rzędu 1% i mniej, Au czyli złoto, które poprawia zwilżalność a tym samym także wytrzymałość mechaniczną połączenia. To najbardziej kowalny metal.

Wracając do BiSnAg, znacznie gorsza przewodność cieplna ma duże znaczenie w przypadku dużych układów BGA gdzie środkowy kwadrat, obszar kulek jest zwykle masą sygnałową a jednocześnie ciepłowodem dla struktury kryształu do laminatu PCB. Dlatego zasugeruję by raczej nie przekulkowywać tym stopem tego typu układów a jak już to potem nie dziwić się skutkom tego procesowego ułatwienia. Lutowanie struktur np. laserowych o większych mocach także wymaga poważnego przemyślenia.
    Staszek_Staszek
    Level 27  
    Quote:
    ...Trwałość zmęczeniową Sn-58Bi, Sn-35Bi-0,3Ag i Sn-35Bi-1,0Ag badali Zhang i in. [34]. Wyniki wykazały, że trwałość zmęczeniowa lutu Sn-35Bi z 0,5% wag. i 1,0% wag. Ag wzrosła odpowiednio o 13,75% i 20% w porównaniu z lutem Sn-58Bi. W tym samym czasie niektórzy badacze badali również wpływ dodatku Ag na trwałość zmęczeniową cieplną lutu Sn-58Bi. Wszystkie złącza lutowane, w tym połączenia lutowane Sn-58Bi, Sn-37Pb i Sn-58Bi-2Ag, miały profil temperaturowy wynoszący −20°C↔100°C z godziną na cykl i czasem przebywania 10 min w niskich i wysokie temperatury. Sn-37Pb przetrwał dłużej niż Sn-58Bi. Trwałość zmęczeniowa lutu Sn-58Bi z dodatkiem 2% wag. Ag wzrosła krytycznie i była na początku dłuższa niż trwałość zmęczeniowa lutów Sn-58Bi i Sn-37Pb [95]. Jednak wraz ze wzrostem odkształcenia cyklicznego żywotność zmęczeniowa tych połączeń lutowniczych uległa zmniejszeniu...

Tłum. Google.
    https://www.hindawi.com/journals/amse/2016/9265195/
    Tam jest więcej o właściwościach stopu.
    Ciekawe jak wyceni Cynel to spoiwo. Widziałem podobne poniżej 2 zł za gram.
    szeryf3
    Level 27  
    Quote:
    z którym należy obchodzić się delikatnie podczas odwijania ze szpuli ze względu na jego kruchość. W tym przypadku rzeczą normalną są łączenia drutu na szpuli oraz możliwe pęknięcia podczas rozwijania ze szpuli.

Ten fragment opisu mnie zniechęcił do tego produktu.
    Co prawda zaglądałem na stronę producenta.
    Staszek_Staszek
    Level 27  
    Mój stop nie pęka i daje się walcować. Ale ja kadm dodawałem i możliwe że ołów.
    Pamiętam tylko że jakiś stary patent znalazłem i tam był skład podany.
    No ale teraz producenci boją się użyć ołowiu.
    Możliwe że taki jest produkowany i używany jak ktoś sobie zamówi.
    RitterX
    Level 39  
    TechEkspert wrote:
    Przeglądam zastosowania różnych spoiw i mam pytanie: czym jest lutowanie selektywne?

W najprostszej wersji to np. reballing BGA np. GPU lub pamięci karty graficznej. W bardziej zaawansowanej, przemysłowej wersji np. masz płytkę z elementami SMD po obu stronach i musisz dolutować THT ale nie możesz zrobić tego na fali bo elementy na spodniej stronie tego nie przetrwają. Automat do lutowania selektywnego podjeżdża do wstępnie podgrzanej płytki od spodniej jej strony i zalutowuje selektywnie, w jednym miejscu końcówki w otworach THT za pomocą czegoś, co do złudzenia przypomina fontannę czekolady. Z centralnie położonej, w podgrzewanej głowicy, dyszy/rurki wydobywa się płynny stop lutowniczy i dzięki różnicy temperatur oraz lepkości zalutowuje końcówki w otworze. Nadmiar spoiwa przelewa się i ścieka do rantu wokół dyszy, wewnątrz głowicy lutowniczej do lutowania selektywnego - fontanna czekolady :) .
    Lutowaniem selektywnym będzie też użycie robota z lutownicą i automatem podającym drut, spoiwo do wlutowania np. grzebienia ze złączem.
    collinsmichaelusa
    Level 1  
    >>20601821
    Dobre informacje, jestem bardzo zainteresowany
    Bartek3g
    Level 3  
    Wszystko ładnie i pięknie, tylko podstawowe pytanie: kiedy i gdzie mogą być dostępne do kupienia to spoiwo i topnik ;)