Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Słaba jakość internetu przy pełnym zasięgu (antena zewnętrzna + router)

hmodrzew 02 Jun 2023 08:30 444 5
    hmodrzew
    Level 2  
    Witam

Mam problem od jakiegoś czasu, przeprowadziłem się na działkę dosłownie kilometr pod Warszawą, bardzo blisko lotniska. Słaby tu był Internet więc postanowiłem kupić antenę zewnętrzną z routerem żeby móc normalnie korzystać z pc. Padło na: Router ZTE WF830 NET BOX 3.0 4G LTE ULTRA NETBOX.
    Przez pierwsze 2-3 tygodnie nie było problemów przy graniu (Dota 2 i Fifa 23 i właściwie nic poza tym). Od 3 dni mam taki problem że wyrzuca mnie z każdej gry w Fifie po kilku minutach (gra wyświetla że połączenie słabe i tak dalej), W Docie podobnie, potrafi mi zawiesić grę i wyrzucić do menu kilka razy podczas godzinnej gry. Próbowałem podłączać się przez kabel, przez 2,4 i 5ghz ale problem pozostaje ten sam, przy czym na 2,4ghz wszystko chodzi wolniej, router cały czas pokazuje zasięg na 4 paski. Robiłem test prędkości Internetu od razu po tym jak mnie wyrzuca z gier i wychodzi mi 20-30ms, 16-20 download i 10-16 upload w zależności od strony testującej.
    Internet mobilny 150gb kupiłem w Mobile Vikings, korzystają oni z sieci Play a najbliższa antena znajduje się 1,6km od mojego domku. Antena zewnętrzna jest ustawiona w stronę bts na wysokości koło 3m i raczej nie ma na swojej drodze żadnych przeszkód, może kilka koron drzew gdzieś dalej.
    Myślałem że może ktoś mi się podłączy l do sieci ale w ustawieniach routera nic nie widzę, też za bardzo się na tym nie znam. Hasło do wifi i do panelu administracyjnego zmieniałem na własne. Może ma ktoś jakiś pomysł o co może chodzić?
    JacekCz
    Level 40  
    Siła sygnału to jedno, i to pokazuje wskaźnik.

A ilość chętnych to drugie, i tego nie pokazuje. To jest słabość technologii radiowych w transmisji dwustronnej, pasmem się dzieli miedzy wszystkich

To norrmalne zjawisko.
    hmodrzew
    Level 2  
    Ok ale żeby na działkach ROD o 8 rano była siec zapchana? I to w czwartek albo środę? 2 tygodnie temu nawet w weekend byłem w stanie normalnie używać Internetu obecnie od 3 dni nie da się w nic zagrać.
    matek451
    Level 43  
    Lokalizacja, z której stacji bazowej Play korzystasz, pokaż screena z zakładki Ustawienia-Sieć-LTE na WF830, z reguły pokazuje 2 agregowane pasma LTE, parametry sygnału i dane BTS-A. Masz dostęp do konta smartadmin na WF830? Oferta Mobile Vikings 150GB bardzo słaba i mega droga.
    JacekCz
    Level 40  
    hmodrzew wrote:
    Ok ale żeby na działkach ROD o 8 rano była siec zapchana?

A masz BTS na środku działek ? Nie. BTS kryje znacznie większy obszar.

hmodrzew wrote:
    nie da się w nic zagrać.

Gry są tylko dodatkiem do prawdziwego życia, łopatę, grabki, poruszaj się.
    hmodrzew
    Level 2  
    JacekCz wrote:
    Siła sygnału to jedno, i to pokazuje wskaźnik.

A ilość chętnych to drugie, i tego nie pokazuje. To jest słabość technologii radiowych w transmisji dwustronnej, pasmem się dzieli miedzy wszystkich

To norrmalne zjawisko.

Słaba jakość internetu przy pełnym zasięgu (antena zewnętrzna + router) Słaba jakość internetu przy pełnym zasięgu (antena zewnętrzna + router)

Pokazuje mi że poza mną nikogo tu nie ma, czy może to być wina samego routera?

Dodano po 2 [minuty]:

JacekCz wrote:
    hmodrzew wrote:
    Ok ale żeby na działkach ROD o 8 rano była siec zapchana?

A masz BTS na środku działek ? Nie. BTS kryje znacznie większy obszar.

hmodrzew wrote:
    nie da się w nic zagrać.

Gry są tylko dodatkiem do prawdziwego życia, łopatę, grabki, poruszaj się.

O czym Ty do mnie mówisz, nie pytam Cię o poradę życiowa tylko jak się uporać z urywającym Internetem, takie komentarze to zostaw dla swojej babci.

Dodano po 32 [minuty]:

Zmieniłem kanał w sieci 5ghz z automatycznie wybieranej na 40 i na razie śmiga bez problemów, możliwe że przy jakimkolwiek obciążeniu przerzucało mnie z jednej do drugiej sieci i jednocześnie urywało sygnał na chwile. Dam znać w ciągu dnia czy to faktycznie pomogło i może komuś się przyda to rozwiązanie.