Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wnętrze kopiarki breloków UNIQUE 125kHz

TechEkspert 03 Jun 2023 17:13 2916 6
Automation24
  • Wnętrze kopiarki breloków UNIQUE 125kHz
    W materiale zobaczycie wnętrze kopiarki tagów UNIQUE, która ułatwiła korzystanie z przestrzeni po przeprowadzce firmy. Część budynku jest oddzielona drzwiami wyposażonymi w elektrozaczepy i czytniki breloków/kart. Problem w tym, że z przekazanych tagów działają tylko trzy, każde wejście ma inny rodzaj czytnika z czego jeden ma nawet zasilacz buforowy, reszta zasilona jest wtyczkowymi zasilaczami podłączonymi w pobliżu przejść, z firmą która to serwisowała nie ma kontaktu.

Oczywiście wymienimy ten "system" na skomunikowane czytniki MIFARE, jednak wszystko po kolei. Aby ułatwić sobie funkcjonowanie trzeba "rozmnożyć" posiadane tagi UNIQUE. Posłużyła do tego kopiarka, odczytująca do pamięci stały ciąg 64 bitów z przyłożonego tagu i zapisująca ciąg 8 bajtów na breloczki T5577 lub EM4305. Tym sposobem za "100 zł" mamy swobodę poruszania się, bez nadmiernej inwestycji w prowizorkę, która przeznaczona jest do demontażu.

Poniżej wnętrze kopiarki, w której znajduje się głównie pusta przestrzeń :) koszyk dwóch baterii AAA, cewka/antena do komunikacji UNIQUE oraz niewielka płytka drukowana. Główny układ sterujący posiada oznaczenie F300.

Tranzystor Q1 steruje buzerem bez generatora, tranzystory Q2 i Q3 sterują prądem cewki. U1 podczas odczytu wytwarza sygnał sterujący trafiający przez R8 na tranzystory.

Na cewce sygnał wygląda tak:

Detekcja trwa 10ms.

Po drugiej stronie PCB nie występują elementy SMD.

Urządzenie dobrze spełniło swoją rolę i nie będziemy tracili środków na sprawdzanie jak zmienić ustawienia istniejących czytników, szczególnie że każdy jest innego typu a część kart nie działała. Jest to dobre rozwiązanie pozwalające na zmniejszenie pilności wymiany systemu kontroli dostępu.

Podczas poszukiwania kopiarki dość mocno zastanowiłem się nad bezpieczeństwem takich rozwiązań, gdyż w wyszukiwarce pojawiły się wielosystemowe kopiarki dla tagów, pracujące z częstotliwościami 125 kHz, 250 kHz, 500 kHz, 375 kHz, 625 khz, 750 kHz, 875 kHz, 1000 kHz, ale także takie, które ponoć duplikują karty Mifare HID. Niektóre posiadają dołączone oprogramowanie, które ponoć dekoduje zeskanowane karty (cokolwiek to miałoby oznaczać). Trudno przewidzieć, czy dołączone oprogramowanie mało znanego wydawcy nie posiada błędów lub "ukrytych funkcji".

Cool? Ranking DIY
    About Author
    TechEkspert
    Editor
    W moich materiałach znajdziecie testy i prezentacje sprzętu elektronicznego, modułów, sprzętu pomiarowego, eksperymenty. Interesuje mnie elektronika cyfrowa, cyfrowe przetwarzanie sygnałów, transmisje cyfrowe przewodowe i bezprzewodowe, kryptografia, IT a szczególnie LAN/WAN i systemy przechowywania i przetwarzania danych.
    Has specialization in: mikrokontrolery, rozwiązania it
    TechEkspert wrote 4908 posts with rating 3970, helped 12 times. Been with us since 2014 year.
  • Automation24
    prosiak_wej
    Level 38  
    Znalazłem taką kopiarkę za 10 zł z woreczkiem breloków. Jak się okazało, nie jest kompatybilna (breloki też) z systemem KD, który mamy w firmie. Natomiast do kopiowania Mifare używam kart i breloków kupionych na Allegro i aplikacji Mifare Classic Tool na telefonie CAT S61. W ten sposób poza główną kartą mam również kartę zapasową w samochodzie oraz brelok przy kluczach :)
  • Automation24
    TechEkspert
    Editor
    Breloczki są wielokrotnie programowalne i kosztują około 3 zł.
    Natomiast pierwotnie breloczki i karty UNIQUE miały fabrycznie nadany numer tak jak "pastylki dallas" DS1990A.

Ciekawe dlaczego zaprogramowane breloki nie działały, może inna częstotliwość pracy?
    prosiak_wej
    Level 38  
    Moje tagi (karty i breloczki) są wielokrotnego zapisu, można kasować, nadawać własne numery.
    nukedclxx
    Level 1  
    Ja mam gdzieś podobne urządzenie i można wybrać kilka różnych częstotliwości, jednak karty, które się używa u mnie w pracy, nie reagują, praktycznie żaden inny czytnik oprócz tych w firmie, nawet flipper, który umie dużo, nie reaguje. Jakie są jeszcze rozwiązania i na jakiej częstotliwości pracują? Niestety, samych czytników w internecie też nie mogę znaleźć, żeby dojść po nazwie producenta. I zdaje mi się, autor zrobił błąd, 125 kHz raczej.
    TechEkspert
    Editor
    Zmieniłem w tytule na 125 kHz, z ciekawości można sprawdzić swoje KD, których tagi nie da się odczytać. Wykorzystując oscyloskop i cewkę zbliżoną do czytnika można ustalić na jakiej częstotliwości pracuje nasz system. Można by też wykorzystać częstotliwościomierz, jednak sygnał z cewki przyłożonej do czytnika może być zbyt słaby bez dodatkowego wzmacniacza.