Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zakup i porównanie mierników satelitarnych: Signal ST-5150/R10842 vs Spacetronik STC-23 Combo

andrzejlisek 04 Jun 2023 12:14 291 2
    andrzejlisek
    Level 29  
    Właśnie zamówiłem i dostałem miernik Signal ST-5150 / R10842 (to są chyba dwa oznaczenia jednego i tego samego modelu).

Póki co, używam go ostrożnie, bo możliwe, że będę chciał oddać korzystając z ustawowego praw do zwrotu.

Chciałem wcześnie kupić Spacetronik STC-23 Combo, tzn, ten również mam, ale okazał się uszkodzony, kontaktowałem się ze sprzedawcą, poinformowałem o tym fakcie i napisał, ze może wymienić jako reklamacja, ale również mogę skorzystać z prawa do zwrotu bez podania powodu.

Co do miernika STC-23 to nie mogłem nic sprawdzić z powyższego powodu, a jak kupowałem, to ciężko było mi podjąć decyzję, który z dwóch wymienionych mierników. Teoretycznie, on ma widmo, ale nie wiadomo, czy tylko dla naziemne, czy dla satelity również.

Miernik ST-5150 ma prawie wszystko, co się może przydać. Prawie, bo można przyczepić się dwóch rzeczy:
    1. Parametr BER pokazuje prawdopodobnie po przetworzeniu przez Viterbi, czyli parametr nic nie warty.
    2. Brak funkcji widma sygnału.

Pytania są następujące:
    1. Czy bez pomiaru BER przed Viterbi też się obejdzie. Czy wystarczy posiłkować sie parametrami C/N i MER przy ustawianiu anteny satelitarnej i naziemnej?
    2. Czy miernik STC-23 pokazuje widmo tylko dla naziemnej, czy dla satelity również może pokazać widmo sygnału?
    3. Czy STC-23 pokazuje BER przed czy po Viterbi?
    4. Czy to prawda, że STC-23 dla DVB-T pokazuje MER, a dla DVB-S już nie pokazuje MER?
    5. Czy w praktyce widmo sygnału jest potrzebne?

Czy w budżecie do 800zł to lepiej zostać przy którymś z tych dwóch mierników (i którym, choć wydaje się, że lepiej ST-5150), czy rozważyć jeszcze inny i jaki? Najlepiej taki, którego opakowania nie trzeba niszczyć, żeby kupić na próbę i ewentualnie oddać.

Interesują mnie wyłącznie urządzenia uniwersalne, czyli pomiar wszystkich typów DVB w jednym, a przynajmniej pomiar naziemnej i satelitarnej.

Kiedyś miałem PCM-1200, który mi się popsuł, ale wydaje mi się, ze to była lekka wtopa, bo PCM-1200 w ogóle nie pokazuje MER, za to on ma widmo i BER. Teraz znacznie ten model podrożał, więc sens ponownego kupna tego samego wydaje się być wątpliwy, ale mieści się w budżecie.
    andrzejlisek
    Level 29  
    Znalazłem jeszcze innego "kandydata": GTMedai V8 Finder Pro. Obejrzałem dwa filmy i wydaje się, że najlepszy wybór to będzie oddać oba mierniki, które mam i kupić V8 Finder Pro, bo:
    1. Jest wykres widma dla wszystkich trzech rodzajów DVB
    2. Pokazuj parametry PWR, MER, C/N, Post-BER dla DVB-T/T2, nie wiadomo, jak dla DVB-S/S2/S2X (czyli to samo, co R10842)
    3. Jest wbudowany tuner

Zauważyłem, ze na znanym portalu jest duży rozrzut cen od 250 do ponad 600, przy czym we wszystkich kraj wysyłki to "Chiny". Czy ma to znaczenie, z której oferty skorzystam, czy wziąć najtańszą i będzie dokładnie to samo, co z najdroższej? Czy w ogóle V8 Finder Pro warto rozważać jako zamiast dwóch wyżej opisanych? Boję się, ze przy wysyłce z Chin nie obowiązuje 14 dni do zwrotu i można zaliczyć wtopę.

Nie mam nic do Chin, ale wydaje się, ze jak coś dobrego jest sprzedawane bardzo tanie, to może być jakiś problem, którego nie widać ani w opisie, ani nawet w recenzjach użytkowników (bo nie wiadomo, skąd i za ile został kupiony opisywany miernik).
    andrzejlisek
    Level 29  
    Dostałem paczkę GTMeda V8 Finder Pro od polskiego sprzedawcy, gdzie ewentualny zwrot nie będzie problemem i dla mnie temat jest zakończony, zostaję przy tym GTMeda V8 Finder Pro.

Jak na bardzo budżetowy miernik*, ma w sobie wszystko, co się przyda przy ustawianiu anten TV/SAT:
    1. Pomiar MER, C/N, PWR. Dla satelity i DVB-T2 jest pre-BER, a dla DVB-T jest post-BER. Wymienione parametry są dla obu rodzajów telewizji. Kablowej nie mam jak przetestować, ale też nie potrzebuję.
    2. Widmo sygnału dla wszystkich trzech rodzajów sygnału, dla naziemnej/kablowej wolno maluje, a dla satelity maluje bardzo szybko.
    3. Wskazanie siły i jakości dla kilku kanałów w pętli, zarówno naziemna, jak i satelita.
    4. Wbudowany tuner.

STC-23 oddałem z powodu niesprawności, ST-5150 oddałem, bo nie przyda się.

*) Możliwe, że niektórzy uważają, że jest to bardziej wskaźnik niż miernik, ale ja nie zamierzam kłócić się o nazwy. Skupiam się na tym, czy urządzenie odpowiada potrzebom.