Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy

p.kaczmarek2 04 Jun 2023 14:54 2679 7
Optex
  • Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy
    Zastanawialiście się kiedyś jak można zrealizować proste zabezpieczenie podnapięciowe bez użycia półprzewodników? I to z możliwością doboru napięcia z zakresu 112V do 220V? W środku nie ma żadnego mikrokontrolera, żadnych tranzystorów, a mimo wszystko się da - i to w bardzo prosty elektromagnetyczny/mechaniczny sposób. Dziś zaglądamy do wnętrza przekaźnika podnapięciowego REp-80, czyli kolejnego starego sprzętu który udało mi się znaleźć na złomie.
    Najpierw fotki z zewnątrz - całość jest zabezpieczona przed pyłem i wilgocią, ale stan uszczelki pozostawia wiele do życzenia. Nic dziwnego, przecież ten egzemplarz pochodzi ze złomu. Z tyłu dostępne są terminale śrubowe do których podłączamy zasilanie i to co chcemy przełączać. Warto zwrócić uwagę też na to, że również samo pokrętło od nastawiania napięcia jest za obudową.
    Odkręcamy śrubkę, by dostać się do środka.
    Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy
    Na przednim panelu, oprócz regulacji napięcia załączenia/odłączenia, są też informacje o modelu urządzenia, o jego budowie, np widzimy że mamy tu dwa styki (jeden na 1E do 1G, a drugi na 2F do 2H - oznaczenia są widoczne z tyłu), które na przemian się otwierają/zamykają w zależności od tego czy jest obecne co najmniej wymagane napięcie. Jest też wskaźnik który początkowo wziąłem za wskaźnik obecności napięcia, ale kolega @Gizmoń uświadomił mi, że to jest wskaźnik pokazujący, że nastąpił zanik napięcia (ten wskaźnik nie resetuje się sam, trzeba go ręcznie zresetować, dzięki czemu nawet po fakcie wiemy, że był problem).
    Zaglądamy do środka:
    Całość zrealizowana jest w oparciu o dużą cewkę, która po prostu stanowi tu elektromagnes, tak jak w zwykłym przekaźniku. Widzimy też styki, zarówno tą parę która normalnie otwarta, jak i tą normalnie zamkniętą:
    Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy
    Elektromagnes powoduje obrót mechanizmu, który rozwiera bądź zwiera styki, poniżej zdjęcia styku w jednym i drugim stanie:
    Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy
    Filmik:

Drugi styk:

No i razem:

Niestety filmik nie ujmuje działania wskaźnika napięcia (tego "220V ind" z przodu), ale widać na nim ramię które powinno go załączać.
    Teraz zostaje pytanie jak działa nastawienie napięcia progu:
    Pokrętło od napięcia podłączone jest do sprężyny skrętnej, którą my możemy ścieśniać bądź poluźniać, na skutek czego elektromagnes "czujnika" musi wykonać większą bądź mniejszą pracę by zewrzeć/otworzyć styki. Czyli potrzebuje większego napięcia. Rozwiązanie w pełni mechaniczne - nie wiem, na ile precyzyjne.
    Tu można by już zakończyć, ale jeszcze dla zabawy zdemontujemy całość do końca. Elementy ograniczające ruch wału:
    Demontaż styków:
    Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy
    Zdejmujemy front:
    Wspomniana już sprężyna:
    Części:
    Demontaż wału:
    Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy Zabezpieczenie podnapięciowe REp-80 Made In Poland, przekaźnik podnapięciowy
    To jeszcze uwolnijmy cewkę:
    Na cewce podane są informacje jakim drutem i ile zwojów nawinięto. Swoją drogą, nie jestem teraz pewien, czemu tu są dwa uzwojenia? Uwzględnione jest to też na schemacie podłączenia, ale jakie jest tego zastosowanie? Może ktoś z czytających wie?

Podsumowanie
    Podobno piękno tkwi w prostocie, więc mam nadzieję, że chociaż kilku osobom spodobało się wnętrze tego przekaźnika podnapięciowego tak bardzo jak mi.
    Sam na drodze swojej edukacji się z tego typu elektromechanicznymi rozwiązaniami nie spotkałem, więc porównywanie ich z tym co znam z mikrokontrolerów jest dla mnie co najmniej ciekawe.
    Zastanawiam się, jak to było z ich rzetelnością i z kwestią zmęczenia materiału, czy np. ta sprężyna nie była słabym punktem? Chociaż chyba dużo to ona nie pracowała..

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Optex
    gallus [pl]
    Level 31  
    Mam takie w starej tablicy rozdzielczej z lat ~'70 i do teraz działają, więc chyba ich trwałość była całkiem dobra ;)
  • Optex
    ADB-6
    Level 33  
    To taki rodzaj ustroju pomiarowego mierników wychyłowych.
    Z drugiej strony popatrzcie... Amstrong już był na księżycu, a u nas ciągle bida i przyziemienie.
    Gizmoń
    Level 28  
    p.kaczmarek2 wrote:
    Jest też wskaźnik obecności napięcia ("220V ind.").

220V ind. to nie jest aby informacja, że urządzenie ma być zasilane z sieci 220V i stanowi obciążenie indukcyjne? A ta czerwona blaszka to jest wskaźnik, owszem, ale zadziałania przekaźnika. Gdy napięcie siądzie, to ona opada i pozwala łatwo dostrzec co się stało i gdzie. Podnosi się ją ręcznie. Jeżeli po sesji zdjęciowej przekaźnik został poskładany do kupy a nie posortowany na surowce, to warto jeszcze uzupełnić filmiki o ten szczegół.

p.kaczmarek2 wrote:
    Swoją drogą, nie jestem teraz pewien, czemu tu są dwa uzwojenia? Uwzględnione jest to też na schemacie podłączenia, ale jakie jest tego zastosowanie? Może ktoś z czytających wie?

To też jest na schemacie, można je łączyć równolegle i mieć skalę ×1 albo szeregowo i mieć skalę napięć ×2.
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Wygląda na to, że masz rację, @Gizmoń . Dzięki za uświadomienie mi tego ze wskaźnikiem i uzwojeniami. Jeśli chodzi o wskaźnik, to jak zobaczyłem "ind" to mi się automatycznie skojarzyło z "indicator" co widziałem w notach katalogowych czasówek i stąd błędna interpretacja.
    Spoiler:

To z tym ręcznym podnoszeniem też bardzo pomysłowe i sprytne. Dzięki temu już nawet po fakcie wiemy, że był zanik napięcia.
    sq3evp
    Level 33  
    Widziałem w boju takie przekaźniki - bardzo powtarzalne wyniki testów były, potem pojawiły się sterowniki realizowane na procesorach i386 - to już była inna praca.
    Te nowe miały backupowe zasilanie sterownika w rozdzielnicy i można było sporo zrobić. Tutaj było prosto, ale skutecznie.
    AdamC
    Level 28  
    p.kaczmarek2 wrote:
    np widzimy że mamy tu dwa styczniki (jeden na 1E do 1G, a drugi na 2F do 2H - oznaczenia są widoczne z tyłu), które na przemian się otwierają/zamykają w zależności od tego czy jest obecne co najmniej wymagane napięcie.

Jeżeli mówimy o przekaźniku to bardziej właściwe będzie określenie styki NO 1E 1G i NC 2F 2H zamiast styczniki.
    Czasy świetności tego sprzętu to lata 1960 -1980 do jeszcze 1990.