Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Green Cell 2000VA 1400W UPS - Wentylator non-stop, spadek wskaźnika naładowania baterii

lgorek 06 Jun 2023 10:04 180 4
    lgorek
    Level 11  
    Posiadam zasilacz UPS Green Cell 2000VA 1400W. Od około tygodnia mam problem ponieważ wentylator chodzi non stop. Nawet gdy UPS jest wyłączony a jedynie podłączony do sieci. Wcześniej włączał się wentylator sporadycznie. Dodam że ma już ponad 3 lata, z tego co widzę na wyświetlaczu naładowanie baterii pokazuje się na 2-3 kreski ostatnio nie zauważyłem aby były wszystkie 4. Czy to oznacza że muszę wymienić akumulator/y ? Na początku myślałem że jest to spowodowane wysokim napięciem w sieci, ale dzisiaj jest 230 i dalej to samo.
    kiko80
    Level 27  
    Otwórz i zobacz czy aku nie spuchło czy kondensatory nie są spuchnięte itd
    lgorek
    Level 11  
    Akumulatory tak mi się zdaje że lekko spuchły w środkowej części, ale może taka konstrukcja .
    1. 12,77V (w dotyku ciepły pewnie z 45 °C miał)
    2. 10,33V

Teraz pytanie czy akumulatorów dobiegł kres życia czy coś z ładowaniem UPS ? Są tutaj dwa akumulatory 6FM9 (12V9AH/20HR). Jeżeli wymienić akumulatory to o takiej samej pojemności czy jak się zmieszczą wsadzić o większej pojemności moje mają rozmiar 151x65x95mm. Myślę wymienić je na CSB HRL 1234 WF2, jednak czy powinny być one wcześniej naładowane, czy wyrównane napięcia tylko.
  • Helpful post
    kiko80
    Level 27  
    Kup nowe 12V/9AH nie ważne czy CSB czy SSB czy APC byleby nie najtańsze, wsadź podłącz i uruchom UPS bez podłączania do niego urządzenia niech się naładuje, a potem korzystaj.
    Poprawiłem TONI_2003
    lgorek
    Level 11  
    Akumulatory które były w UPS chciałem naładować przy użyciu ładowarki RC nie było to możliwe, zapewne jakaś cela została uszkodzona.

Dzisiaj dotarły do mnie nowe CSB HRL 1234 W F2 FR. Włożyłem do UPS, po podłączaniu napięcia wentylator włączył się na 10sek. Po tym czasie już jest cicho. Pod koniec pracy do UPS podłączę komputer, obecnie jest uruchomiony i pokazuje naładowanie aku 4/4.