Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Bosch WAY32740PL/01 - Wirowanie nierównomierne, wymiana amortyzatorów i sprężyn, kalibracja?

been1 08 Jun 2023 17:42 213 7
    been1
    Level 14  
    Pralka WAY32740PL/01 czasami nie chce wirować. Próbuje rozłożyć pranie po bębnie, ale w końcu kończy nieodwirowane. Wymieniłem amortyzatory i sprężyny, nie przyniosło to poprawy. Czy jest jakiś sposób kalibracji w servis mode? Nic na ten temat nie znalazłem w sieci.
    Proszę o pomoc.
    stanislaw1954
    Level 43  
    A wodę wypuszcza do końca?
    been1
    Level 14  
    Tak, woda jest odpompowana. Wygląda to tak jakby waga była zbyt czuła.
    PCF82
    Level 10  
    Raczej to się samo nie przestawiło. Nie mamy informacji o pasku na silniku. Zdarza się, że poślizg jest odczytywany jako błąd. Kiedyś miałem Whirlpoola siódmy zmysł i tak się działo. Jeśli idzie o czujniki, nie lubią one brudu. Może jest to kwestia kamienia i osadów z proszku. Ale to dotyczy dłużej użytkowanych pralek.
    been1
    Level 14  
    Dzięki za podpowiedzi. Co do paska to wymieniłem wcześniej wraz z łożyskami.
    Pralka ma już kilka lat i może być trochę osadu w środku mimo że jest systematycznie czyszczona.
    Widzę że czujnik wagi jest na zewnątrz przymocowany do tylnej ścianki więc osady nie powinny na niego wpływać.
  • Helpful post
    Piotr2608

Level 41  
    been1 wrote:
    Pralka WAY32740PL/01 czasami nie chce wirować. Próbuje rozłożyć pranie po bębnie, ale w końcu kończy nieodwirowane.

Z pralką jest wszystko w porządku - raczej powinno być wszystko w porządku.
    Pralka ma problem z wirowaniem, gdyż ma za dużo lub za mało wsadu. Jeśli wsad nie zostanie równomiernie
    rozłożony, pralka po podjęciu kilku prób zakończonych fiaskiem, zakończy proces wirowania, bez odwirowania pania.

Nie ma żadnego "resetu", kalibracji i tym podobnych w pralkach grupy BSH.
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Piotr2608 wrote:
    Z pralką jest wszystko w porządku - raczej powinno być wszystko w porządku.

Amen.
    been1
    Level 14  
    No i wszystko jasne. Dzięki wszystkim za pomoc. Miłego weekendu życzę :)