Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
Optex
    arteko
    Level 24  
    O monitoring w sklepie poprosił mnie znajomy. Ma to być jak najtaniej, chodzi o to aby kamera rejestrowała a zapis odbywał się na VHS w magnetowidzie. Włączanie magnetowidu albo detektor ruchu albo zdalne. Może ktoś z kolegów poda mi linki lub info w jaki sposób najlepiej sie do tego zabrać tzn. jakie urządzenia i gdzie można kupić i jak to tchnicznie rozwiązać?, a może poprostu jest inny tani sposób?
  • Optex
    Tommy82
    Level 41  
    Myslalem kiedys na czyms takim bo tez mam zamiar cos podobnego zmajstrowac i wymyslilem cos takiego:
    Zwykly magnetowid bedzie nagrywac obraz z kamery (wypozazonej w wyjscie na np chinch tak by sie za bardzo nie pier.. z podpieciem do magnetowidu)
    Kamerka sobie dziala 24/dobe (ale nie ciagle) tylko periodycznie jest obraz nagrywany co jakis czas jest wlaczany i wylaczny magnetowid.
    Do tego czujki ruchu ktore spowoduja wlaczenie niezaleznie od tego czy wlasnei nagrywa czy nie.
    A sterowanie chcialem rozwiazac z pomoca kompa
    i lpt czyli ja wyjsciu z lpt np uln2803 ktory bedzie sterowal przekaznikami podpietymi pod przyciski magnetowidu
    czestotliwosc wlaczan i wyazan bedzie ustawiane w programie czujki chcialem podpiac pod "klawiature" bo coma chcialem sobie zostawic do podpiecia komory aby komp wysylal sms w peztpadku zadzialania czujki lub skonczenia tasmy. Do tego chcialem jeszcze zamontowac jakiegos wyja podpietego do kompa oraz aktywacje i dezaktywacje za pomoca pilota (uklad z np centralnego zamka ).
    Jak juz sie kiedys za to wezme to moze jeszcze bedzie mozliwosc aktywacji lub dezaktywacji za pomoca sms

Acha trozwazalem tez mozliwosc sterowania zamiast przekaznikami w magnetowidzie bezinwazyjnie tzn za pomoca jakiegos ukladziku pod lpt z dioda z pilota wtedy wykozystana byla by tylko jedna linia bo komputer a w zasadzie program symulowal by dzialanie pilota
  • Optex
    andreuss
    Level 19  
    Najprosciej by bylo kamerke podlaczyc do magnetowidu z funkcja LP (Longplay), wtedy mozna by rejestrowac do 8 godzin, (na kasecie VHS 4h) i codziennie lub co drugi dzien kasowac ja.
    wowerman
    Level 23  
    Myśle,ze nagrywanie long play będzie najtańsze używając jakiegos starego magnetowidu po dobrym serwisie pasków,czyszczeniu,itd.Ale jak to z kasetami bywa ludzie zapominają właczać rec,albo zmienic tasmy i wtedy nie ma nagarania z dnia poprzedniego.Według mnie sterownaie kompem odpada,"zawiasy myślowe" bezwłaność i opóznienia sterowania.Co będzie jesli magnetowid nie chwyci funkcji raz i .......
    Komputer trzeba tez miec jakiś,pobiera prąd,to tylko pozorna oszczędność.Magnetowidy poklatkowe tanieją,to najleszpsze bo nie trzeba pilnować często kaset, małe koszty exploatacji.
    Tommy82
    Level 41  
    Co do samego casu reakcji to pomyslem na rozwiazanie tego problemu jest nie zatrzymywanie magnetowidu a jego pauzowanie tak by oszczedic mechanike.
    jesli chodzi o opuznienia ze strony kompa beda wrecz niezuwazalne.
    a co do niwzalaczenia madnetowidu to mozna monitorowac diody podpinajac je pod "klawiature" tj wykuzystujac standardowa pytke wyciagnieta z klawiatury
    wowerman
    Level 23  
    E kolego tommy.N apauzie to głowica będzie obracać się non stop,to nie jest dobre,po za tym nowsze magnetowidy napauzie i tak zdejma opasanie bębna z głowicami,będdzie kaszanka.To moje zdanie,nie wiem jak koledzy.
  • Helpful post
    DarekK.
    Level 16  
    Witam, jeśli naj taniej i najprościej a zarazem niezawodnie to tylko karta104( allegro) za około 180 zł. Karta w kompie 1,7 Mhz masz nagrywanie detekcyjne i program może pracować w tle. Sprawdzone i działa.
    RafalRadom
    Level 18  
    Jeśli chcesz to zrobić na zwykłym magnetowidzie, to jest jeszcze jeden sposób na wł/wył. Należy zastosować czujkę PIR i przez jakiś prosty układ opóźniający (tak aby po zaprzestaniu działania czujki magnetowid działał jeszcze przez jakiś czas) wysterować REC i STOP w magnetowidzie. Sam tak kiedyś zrobiłem i działało. Tyle ,że w moim przypadku chodziło konkretnie o złapanie złodzieja w sklepie i miało być to rozwiązanie tymczasowe, a tu jeśli to ma chodzić non stop, to raczej wątpię aby długo taki magnetowid podziałał. W przypadku pauzy, to głowica długo nie wytrzyma chodząc na taśmie cały czas, a i taśmom nic dobrego nie wróżę.
    Nie lepiej przeznaczyć do tego komputer i jakąś tanią kartę do monitorowania? Jest ich cała masa i w różnych cenach.
    Pozdrawiam