Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zegarek NIXIE jako ozdoba domowego zacisza :)

emil134679 28 Jul 2023 13:49 2700 11
Suntrack
  • Witam forumowiczów,
    przedstawiam ukończony projekt zegarka opartego o lampy IN-1 + INS-1

Projekt zakładał możliwie największą kompaktowość sterującej elektroniki jednocześnie używając jak najbardziej pospolitych elementów.

Zdecydowałem się więc na projekt w technice montażu powierzchniowego, wykorzystanie DS3231 jako zegar czasu rzeczywistego, kod zegarka zawarty jest w ATmega328 obecnym na płytce drukowanej jako zintegrowane Arduino UNO, stąd obecność na pokładzie CH340G i możliwości programowania w każdym momencie przez port USB C pełniący również rolę zasilania.
    Lampami sterują dwa multipleksujące rejestry 74HC595 połączone z tranzystorami MMBTA42 oraz MMBTA92.
    Przetwornica podwyższająca 170 V to gotowy układ zakupiony u naszych przyjaciół ze wschodu.
    Na płytce w ewentualnej potrzebie rozwoju znalazły się 3 wolne porty Arduino możliwe do wykorzystania jako wejścia/wyjścia (przyciski, piszczyk budzika etc.)
    Dwukropek pełni oczywiście rolę sekundnika.
    Zegarek NIXIE jako ozdoba domowego zacisza :) Zegarek NIXIE jako ozdoba domowego zacisza :)
    Kształt płytki drukowanej powstał już z zamysłem wykonania obudowy do zegarka, lecz stolarka jeszcze przede mną. :)

Co o tym myślicie? Ciekawią mnie wasze opinie. :)

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    emil134679
    Level 13  
    emil134679 wrote 155 posts with rating 85. Been with us since 2010 year.
  • Suntrack
    excray
    Level 40  
    Te lampeczki robiące za dwukropki to jakie mają oznaczenia/gdzie je kupiłeś?
  • Suntrack
    vodiczka
    Level 43  
    emil134679 wrote:
    Co o tym myślicie? Ciekawią mnie wasze opinie.

Projekt udany, ale skoro będzie w drewnianej obudowie, to kompaktowość chyba nie była aż tak istotna.
    Osobiście wybrałbym zegar na lampach pionowych, podobny do tego, ale z obudowanym dołem. Link
    madart
    Level 26  
    Taka ładna płytka, że aż szkoda chować. :)
    Jak ustawia się czas? Bo to jedyna niedogodność, gdy mamy wciąż zmianę czasu letni/zimowy. DS3231 ma bardzo małą odchyłkę. Ja mam dwa takie i świecą już 14 rok.
    vodiczka
    Level 43  
    madart wrote:
    Taka ładna płytka, że aż szkoda chować.

Też racja, można zrobić przezroczystą obudowę albo (jeżeli wymiana ciepła pozwoli) zalać przezroczystą żywicą.
    kris8888
    Level 38  
    madart wrote:
    Ja mam dwa takie i świecą już 14 rok

Bez wymiany lamp? Dane techniczne podają, że gwarantowana żywotność dla IN-1 to tylko 1000 h.
    madart
    Level 26  
    Jeden ma LC-516 Link. Zamieniałem parę razy lampy, żeby się katody odtruły i raz dwa tranzystory padły razem z CD4028
    Multipleks ma ten plus, że lampy nie świecą ciągle tylko chyba 1/6 czasu dla 6 lamp i myślę, że to trochę przedłuża żywotność.
    Ten drugi z 2009 to chyba na Z560M raz wymieniona po 9 latach przetwornica z 555 na fabryczną chińską
    emil134679
    Level 13  
    vodiczka wrote:
    emil134679 wrote:
    Co o tym myślicie? Ciekawią mnie wasze opinie

Projekt udany, ale skoro będzie w drewnianej obudowie, to kompaktowość chyba nie była aż tak istotna.
    Osobiście wybrałbym zegar na lampach pionowych, podobny do tego, ale z obudowanym dołem. Link

Była istotna ponieważ obudowa nie ma być ani głęboka ani szeroka, mniej więcej widzę to tak jakbyś okleił dookoła przedstawiony układ zostawiając soczewki lamp na zewnątrz obudowy. Kolega powyżej pokazał coś podobnego i w tym kierunku idę, lecz jeszcze chcę to zmniejszyć.
    Lampy pionowe zupełnie nie w moim guście ale wiadomo gust każdy ma swój ;)

madart wrote:
    Taka ładna płytka, że aż szkoda chować. :)
    Jak ustawia się czas? Bo to jedyna niedogodność, gdy mamy wciąż zmianę czasu letni/zimowy. DS3231 ma bardzo małą odchyłkę. Ja mam dwa takie i świecą już 14 rok.

PCB jak PCB, chińczyk z JBC się spisał ;)
    RTC aktualizuję jeśli jest potrzeba zwyczajnym wgraniem kodu.
    Zegarek ciągle jest w stanie współpracować z Arduino IDE po USB.
    Zgłasza się jako UNO.
    No i kupiłem takie fajne gniazdo USB C z nakrętką do obudowy na krótkim kabelku.
    Zrobię okrągły otworek i montuję. Tym samym gniazdem zasilam cały układ i programuję.

Mam wypuszczone na goldpinach 3 wolne I/O, więc można by dopisać do kodu jakiś "+" "-" i "ok" by ustawiać to ręcznie.
    Do października jeszcze daleko. Podłączyć na 10s zegarek pod komputer to nic strasznego. Takie miałem założenia.

vodiczka wrote:
    madart wrote:
    Taka ładna płytka, że aż szkoda chować

Też racja, można zrobić przezroczystą obudowę albo (jeżeli wymiana ciepła pozwoli) zalać przezroczystą żywicą.

Transparentny byłby fajny, lecz do niczego mi nie będzie pasował na biurku.
    Zalanie nie wchodzi w grę, bo tak jak całość nie grzeje się wcale, tak step-up coś już tam odczuwalnie wydziela. Nie chciałbym z tym ryzykować.
    vodiczka
    Level 43  
    emil134679 wrote:
    Lampy pionowe zupełnie nie w moim guście ale wiadomo gust każdy ma swój

Mój gust wynika zapewne z tego, że najpierw miałem styczność z wyświetlaczami na lampach pionowych i pozostałem im wierny.
    chemik_16
    Level 25  
    Macie jakieś doświadczenia z przetwornicą wysokiego napięcia sterowaną bezpośrednio z uC?
    W swoim czasie chciałem zrobić prostą sterowaną PWM na jednym tranzystorze MOSFET i transformatorze od świetlówek z monitora i nie wiem, czy to nadal ma sens. ;) Przynajmniej sterowanie jasnością byłoby proste.