Nie ma nic odkrywczego w tym miniprojekcie, ale może komuś się przyda.
Pewnego dnia postanowiłem zrobić animowane oświetlenie schodów (stopni).
Podświetlanie stopni sekwencyjnie w górę albo w dół zależnie od kierunku wejścia na schody. Ale nie o tym tutaj jest mowa.
O ile układ sterujący podświetleniem działał prawidłowo, opracowania wymagały układy wyzwalające na dole i u góry biegu schodów.
Na początek najtańsze rozwiązanie, czyli czujniki PIR. Od razu powiem, że PIR w takim układzie to jakieś nieporozumienie. Bardzo wolny czas reakcji (1 - 2 sekundy) i nieprzewidywalna strefa zadziałania. Przez dwie sekundy można pokonać nawet trzy stopnie. Nijak tego nie mogłem ustawić, tym bardziej, że około 1 m od schodów przebiega domowy szlak komunikacyjny.
Następnym pomysłem była bariera IR. Rewelacyjna szybkość reakcji. O ile pamiętam około 3 ms od przerwania wiązki. Wadą tego rozwiązania (przynajmniej w moim przypadku) było umieszczenie nadajnika i odbiornika po przeciwległych stronach wejścia na schody.
I w końcu znalazłem rozwiązanie, które jest kompromisem czasu zadziałania i dość precyzyjnego ustawienia wykrycia obiektu. Laserowy czujnik odbiciowy. Moduł wykonuje około 50 pomiarów na sekundę. Jest to wystarczające do szybkiego uruchomienia układu sterującego oświetleniem.
Opis układu:
Moduł lasera VL53L1x w tym przypadku pracuje w trybie "short" (nota katalogowa) z maksymalnym zasięgiem 135 cm i komunikuje się z ESP03 za pomocą magistrali I2C. Ten drugi odbiera dane o zmierzonej odległości i na ich podstawie wysyła stan niski lub wysoki na wyjście. ESP w trybie AP (konfiguracja) służy do ustawienia w czasie rzeczywistym odległości zadziałania, co ułatwia kalibrację po zamontowaniu układu w miejscu docelowym. Układ oczywiście można rozbudować o dodatkowe funkcje. Tutaj wersja podstawowa.
Przebieg na wyjściu GPIO01 VL53L1x. Niski stan informuje o zakończonym pomiarze.

Menu konfiguracji:

Schemat i kod źródłowy programu.

Cool? Ranking DIY