Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterowanie przekaźnikiem za pomocą przycisku i Arduino Nano oraz WeMos D1 Mini

blazrech 04 Aug 2023 22:01 2433 15
  • Witam. Chciałem się podzielić moim projektem który pozwala na obsługę przekaźnika i włączenie go na 5min za pomocą przycisku chwilowego. Oraz sterowanie z aplikacji włączaniem i wyłączaniem przekaźnika na WeMos D1 Mini. Konfigurację aplikacji daję w załączniku.
    Elementy potrzebne do budowy projektu,
    2 x przekaźniki (lub dowolna ilość)
    Arduino Nano (lub inna płytka)
    Przewody prototypowe
    Zasilacz 5V
    Poniżej przedstawiam projekt co do czego podłączyć oraz opis
    5V - VCC
    GND - GND
    D3 - IN1
    D4 - IN2
    D2 - PRZYCISK
    GND - PRZYCISK
    Poniżej przedstawię trzy kody.
    KOD 1 Pierwszy pozwala na odpalenie przekaźników na 7min (kub na dowolny czas)
    Code: arduino
    Log in, to see the code

KOD 2 Drugi kod pozwala na włączanie i wyłączanie przekaźników po wciśnięciu przycisku
    Log in, to see the code

KOD 3 Ten kod jest połączeniem obu tych kodów.
    Log in, to see the code

Teraz dugą część czyli opiszę sterowanie po przez WeMos D1 Mini za pomocą aplikacji Blynk lot na smarfon.
    Części potrzebne do budowy projektu.
    WeMos D1 Mini
    Przekaźniki
    Zasilacz 5V
    Przewody połączeniowe
    Schemat podłączenia oraz opis
    G - GND
    5V - VCC
    D1 - IN1
    D2 - IN2
    Schemat
    Kod 1 Pozwala na wyłączanie i wyłączanie przekaźników z poziomu aplikacji
    Log in, to see the code

Kod 2 Pozwala na włączanie i wyłączanie oraz na włączenie i automatyczne wyłączenie po zaprogramowanym czasie.
    Log in, to see the code

Jeżeli ktoś ma jakieś pytanie śmiało pisać.

Cool? Ranking DIY
    Do you have a problem with Arduino? Ask question. Visit our forum Arduino.
    About Author
    blazrech
    Level 3  
    Hej. Jestem Błażej. Mam 16lat i moim hobby jest programowanie i tworzenie prototypów z Arduino.
    Has specialization in: DYI, smart home
    blazrech wrote 20 posts with rating 7. Live in city GRUDZIĄDZ. Been with us since 2023 year.
    VIGOR_PICTURES
    Level 20  
    Co ma na celu osobne załączanie masy i VCC w urządzeniu?
    Nie da się obsługi przycisku zrobić za pomocą jakiegoś bardziej eleganckiego kodu?
    Plusik za chęci i brak użycia delay();
    blazrech
    Level 3  
    Hej. Na pewno się da ale ja pisałem kod na tyle ile się nauczyłem z pomocą internetu. A załączaniu osobnym chodzi o kwestę bezpieczeństwa oraz jakbym podłączył Leda czy coś podobnego to mógł by led lekko świecić. wyłączyć a tak to się wyłączy automatyczne. Dlatego można to zastosować np na włączenie Leda. A Zastosowanie jest uniwersalne.
    Nargo
    Level 21  
    VIGOR_PICTURES wrote:
    Co ma na celu osobne załączanie masy i VCC w urządzeniu?

NP:
    W przypadku "dzieci" zwiększone bezpieczeństwo.
    W przypadku lampek choinkowych LED zgaszenie, po rozłączeniu tylko N bywa, że lekko się świeca zielone diody.
    I przykładów można mnożyć.

EDIT:
    Osobiście do takich zastosowań używam przekaźników czasowych.
    Podejrzewam, że blazrech się uczy i oczekuje od nas zachęty i porady a nie krytyki i uwag.
    zdziwiony
    Level 26  
    Dodaj do tego jeszcze programowanie czasu i trybów pracy w arduino, a nie z poziomu kodu.
    zdziwiony
    Level 26  
    Nie znam się na arduino i akurat w tym Ci nie pomogę. Zmieniać czas można na przykład. 1. Wyświetlacz plus przyciski. 2. Rozmaitego typu przełączniki na przykład dip switche. 3. Potencjometry i co tam sobie jeszcze można wymyślić w tym i aplikacje na telefon.
    blazrech
    Level 3  
    Powiem ci tak sterowanie przez aplikację to mogę na za chwilę zrobić kod ,ale sterowanie przyciskami to masz od tego przekaźniki czasowe to gra nie warta świeczki. Jeden minus przekaźników czasowych jest to ,że w takiej płytce jest tylko jeden przekaźnik a nie dwa(chyba że znajdziesz taką płytę z dwoma czasowymi na aliexpress cz gdzieś tam) Dlatego też zrobiłem ten projekt.
    zdziwiony
    Level 26  
    No to zrób poprzez aplikację. Może komuś się przyda taki gotowiec.
    VIGOR_PICTURES
    Level 20  
    Nargo wrote:
    Podejrzewam, że blazrech się uczy i oczekuje od nas zachęty i porady, a nie krytyki i uwag.

Ej, krytyka jest spoko. Elektroda słynie z tego 🤣.
    Co do porad: podejście na zasadzie "powiedz mi jak" to najgorsze możliwe podejście podczas styczności z elektroniką i programowaniem.
    Zastanawiam się przez to, na ile ten kod jest napisany i zrozumiany przez autora, a na ile to zlepek znalezionych rzeczy w internecie. Jeśli autor rozumie, co robi każda użyta w programie linijka kodu, to super!
    Rozumiem że nikt nie był alfą i omegą od początku nauki danej umiejętności (niech rzuci kamieniem ten co nie użył delay() przy pierwszych programach na Arduino!).
    Autorze, nie zrażaj się takimi zrzędami jak ja!
    Poczytaj jak realizowane są przerwania (Interrupt -ISR) i jak używać Timerów. Są to dwie rzeczy, które powinny być od samego początku pokazywane młodym adeptom programowania.
    jarekgol
    Level 33  
    Do czego w KOD3 masz debounceDelay?
    Czy jak w KOD2 przytrzymasz przycisk ponad 1s to masz generator?
    jarekgol
    Level 33  
    Czy jak trzymasz przycisk to przekaźniki klikają cyklicznie?
    Co do debounceDelay wygląda na zadeklarowane, nie użete (albo ja i ctr+F nie możemy znaleźć).
    maras52
    Level 14  
    Ten temat to jakaś farsa ? Jutro ktoś wrzuci blinka z zmienioną nazwą zmiennych i zostanie poklepany po plecach za "Kawał dobrej roboty"... z poradnika.

Moderated By tmf:

Proszę pisać poprawnie posty, bez zbędnych spacji i linii.
    Poza tym to DIY Początkujący - więc z natury są tu projekty bardzo proste.