Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polar CZN3002 - nie wyłącza się agregat

ppi 26 Nov 2005 17:08 2195 3
  • #1
    ppi
    Level 10  
    Witam wszystkich.
    Od paru dni mam problem z chłodziarko-zamrażarką Polar CZN3002.
    Objawy są następujące:
    1.Agregat zamrażarki nie wyłącza się (pracuje cały czas), a powinien, bo temperatura spada grubo poniżej zadanej.
    2.Elektronika sygnalizuje, że agregat został wyłączony (kropka na wyświetlaczu LED nie świeci się).
    3.Wydaje się, ze temperatura wskazywana przez wyświetlacz jest poprawna, bo po dłuższej pracy spada nawet do -28C.
    4.Po lekkim klepnięciu sprzętu w okolicach panelu sterującego agregat wyłącza się.
    5.Po kilu cyklach pracy - znowu to samo.
    Na moje oko, to uszkodzenie przekaźnika. W związku z tym mam pytania do Kogoś kto ma z tym sprzętem jakieś doświadczenia:
    1.Czy mam racje z tym przekaźnikiem, czy to może np. tranzystor sterujący?
    2.Czy można bez większych problemów dostać się do sterownika, tak żeby czegoś nie uszkodzić i ewentualnie jak to zrobić?
    3.Czy można bez większych problemów wylutować ten przekaźnik (czy płytka nie jest czymś zabezpieczona np. Lakierem)? Dodam, że mam spore doświadczenie w lutowaniu.
    4.Czy te przekaźniki jest typowy i można to kupić?

    Będę wdzięczny za wszelką pomoc.
    Pozdrawiam,
    Paweł
  • #2
    Jan.dg
    Level 21  
    podejzewam zimne luty w obwodzie sterowania tym przekaznikiem lub na plytce .Patrz tylko przez lupe na lutach jak sa obwódki to popraw a bedzie OK
  • #3
    pośpiech
    Level 12  
    Przekaźniki od sterowania z reguły w tych chłodziarkach są z tyłu w osodnej obudowie są łatwe do wylutowania i do zdobycia jak dobrze pamiętam to chyba jest to przekaźnik RM-11. Po zasygnalizowaniu wyłączenia sprężarki sprawdź napięcie na cewce przekażnika. Jezeli spadło do zera a agregat nadal pracuje to wymień przekaźni
    k i wszystko będzie O.K.
  • #4
    ppi
    Level 10  
    Dziękuję za info. Wymieniłem przekaźnik od zamrażarki. Na razie działa :). Dla potrzebujących mam foto na priv.
    Pozdrawiam,
    Paweł