Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Trochę zmieniony klon subwoofera

rosomak19 24 Aug 2023 15:20 1968 4
  • Hej,
    Jakiś czas temu postanowiłem ulepszyć mój stary sub, który zresztą kiedyś tu prezentowałem. Niestety, było to wyliczone jak było i ten bas, to nie było to, czego bym chciał. Pomyślałem, że spróbuję coś poprawić. Siadłem do kompa, trochę pokombinowałem w programie i ni jak, nie mogłem z tego głośnika uzyskać tego, co bym chciał. Zacząłem szukać odpowiedniego głośnika i nawet znalazłem fajny, ale okazało się, że już nie będzie dostępny:/ Zacząłem nawet oglądać i czytać recenzje firmowych subów. W przystępnej cenie i z ogólnie dobrymi opiniami był sub Jamo J12 lub Klipsch R12, to jest to samo. Jednak nie odpowiadał mi BR na tylnej ściance i kolorystyka. Zaświtał pomysł, aby stworzyć klona, bo widziałem głośnik dostępny na znanym portalu. Przyjrzałem się bliżej aukcji i był to serwis, który nie tylko sprzedawał głośnik, ale i panel Jamo i Klipsch do tego suba. Wszystko nowe i ładnie zapakowane, więc się skusiłem. Na początek zobaczyłem wymiary suba i jakiej grubości MDF. Na podstawie tego obliczyłem litraż i tak dobierałem wymiary obudowy, aby zmieścić tunel BR na przedniej ściance. MDF, jaki użyłem, ma grubość 22 mm. Całość oklejona fornirem "orzech czeczot", który zapodkładowałem, a następnie nałożyłem lakier poliuretanowy. Najwięcej trudności sprawił... tunel BR, a w zasadzie brak dostępności takiej średnicy (80 mm). Nigdzie niczego nie mogłem znaleźć, ani u nas, ani u skośnookich, ani rury PVC, ani tuby papierowej. Po długich poszukiwaniach udało się znaleźć rurę plexi o ściance 5 mm, co dawało wewnątrz 80 mm w odcinkach 50 cm. Tunel BR w oryginale ma 30 cm długości. Dodatkowo zrobiłem zaokrąglone wyjście z obu stron, używając odpowiedniego frezu, potem przetarłem papierem wodnym i całość pomalowałem na czarny mat. Do lekkiego wytłumienia j w oryginale użyłem waty tłumiącej. Dodatkowo w panelu sterującym dorobiłem włącznik zasilania, aby całkowicie odcinać prąd. Maskownice zrobiłem z pozostałości MDF-u, a jako nóżki suba posłużyły czarne gumowe odbojniki do drzwi. Ramkę wyfrezowałem dookoła pod kątem 45 stopni, pomalowałem na czarny mat i przykleiłem siatkę do zastosowań audio. Maskownica montowana na 4 kołki. Po kilku odsłuchach, koncertach i przede wszystkim w kinie w ustawieniu LFE, jestem bardzo zadowolony z tego, jak to brzmi. W końcu jest ten bas, na jakim mi zależało.
    Poniżej kilka zdjęć z budowy.

Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera Trochę zmieniony klon subwoofera

Cool? Ranking DIY
    About Author
    rosomak19
    Level 22  
    rosomak19 wrote 877 posts with rating 289, helped 2 times. Live in city Hańsk. Been with us since 2005 year.
    CMS
    Administrator of HydePark
    Kawał kloca, ale... Wygląda pięknie, jednak jedna rzecz mnie kole w oczy (to tylko moja subiektywna opinia). Czemu kołki mocujące maskownicę nie są w narożnikach??? (aż się nie mogłem powstrzymać przed trzema pytajnikami). :) Nie dość, ze dziwnie to wygląda, to jeszcze jest niepraktyczne. Wszak, jak zahaczysz o maskownicę przechodząc obok, to najpewniej właśnie o narożnik, który pociągnięty może się odłamać, lub mogą się połamać kołki na skutek zerwania maskownicy.

Co do dźwięku się nie wypowiem, bo nie słyszałem. Ważne że jako konstruktor jesteś zadowolony.
    rosomak19
    Level 22  
    Wbrew pozorom nie jest aż taki duży jak na 12" przetwornik, a kołki... wstyd się przyznać, ale dopiero zdałem sobie z tego sprawę, co odwaliłem, jak już zrobiłem otwory. Potem stałem i się zastanawiałem, co mnie do tego pchnęło, przecież miały być standardowo XD. Chyba za bardzo się zapatrzyłem na moje kolumny JBL L112, bo tam jest tak samo. Jakby co, kołki na wymię mam, a maskownica fajnie siedzi i nikt tam się plątał nie będzie. A jeszcze najlepsze, panel do Jamo i Klipsch (oba nowe stan fabryczny) to to samo, zgadnijcie, który był tańszy ;) Nie wiedziałem, że napis tyle kosztuje.
    cefaloid
    Level 33  
    rosomak19 wrote:
    Do lekkiego wytłumienia j w oryginale użyłem waty tłumiącej.

A czy próbowałeś bez jakiegokolwiek wygłuszania?
    W subwooferze nie ma fal stojących bo długość fali dla basu liczona jest w metrach. Nie ma też tonów średnich które bez tłumienia mogłyby "wyciekać" kanałem bass reflex gdy ich długość fali jest mniejsza jak średnica kanału...

A i ja osobiście za każdym razem jak zbudowałem subwoofer wg zaleceń producenta głośnika to zawsze okazywało się że gra najlepiej bez jakiegokolwiek wygłuszania... Wygłuszenie zawsze mi co najeyżej zamulalo brzmienie. Zapewne z tego powodu ze ono powiększa efektywny litraż i stawał się on za duży.

W Twoim przypadku zapewne litraż uwzględnia takie wytłumienie więc może być że jest ono potrzebne...

Do do budowy - porządna robita!
    rosomak19
    Level 22  
    Tak robiłem test , bez i jest ten bas taki , nie wiem jak to ująć, ale po prostu słychać tę gołą płytę . Po włożeniu waty ( zamówiłem 5cm grubości ) tak jak mówisz , było to za bardzo zamulone . Popatrzyłem ile stosowane jest w oryginale i gdzie. Postanowiłem przedzielić ją na pół , a może nawet ciut mniej . Wyłożyłem tylko boczne ścianki , i daje to dużą różnicę . Nie ma tego pudełkowatego odgłosu (jak są gołe ścianki) jak pukniesz palcem w membranę głośnika ,ale zarazem nie zamula.