Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Latarka jako drugie życie zepsutej żarówki ledowej

Mateusz_konstruktor 24 Aug 2023 18:10 3036 2
Suntrack
  • Latarka jako drugie życie zepsutej żarówki ledowej
    Witam serdecznie na prezentacji mego projektu ukończonego już ponad dwa lata temu: latarki zbudowanej z zepsutej żarówki ledowej.
    Uzyskałem czas świecenia wynoszący 1,5-2 godzin i moc wystarczającą na potrzeby radzenia sobie w przypadkach braków prądu czy wyjść do piwnicy.
    Geneza powstania.
    Podczas kolejnych wymian uszkodzonych żarówek ledowych pomyślałem o próbie ponownego wykorzystania tej części elementów składowych, które nie uległy uszkodzeniu i mogą być niezłą bazą do budowy nowego urządzenia. Spośród wielu pomysłów wybrałem przenośne źródło światła zwane potocznie latarką.
    Strona techniczna.
    Oto wygląd standardowej matrycy diod LED stosowanej w żarówkach.
    Latarka jako drugie życie zepsutej żarówki ledowej
    Zazwyczaj uszkodzeniu ulegają jedna bądź kilka diod na dziesięć lub więcej sztuk, a zważywszy na gotową ubudowę wraz z kloszem mamy nieco ułatwione zadanie.
    Wybrałem egzemplarz posiadający największą wydajność i zarazem sporo utrudnień a o czym dowiedziałem się dopiero w trakcie budowy. Otóż, prócz diod definitywnie uszkodzonych, spora ilość świeciła z obniżoną jasnością a co było widać dopiero po zdjęciu klosza. W efekcie końcowym zdatna do wykorzystania okazała się nawet nie jedna trzecia. Jednocześnie musiałem zmienić sposób połączenia diod z szeregowego na równoległe, wykonałem to przecinając ścieżki i dolutowując stosowne przewody.
    Całość mierzy 15cm wysokości, wielkość użytej obudowy pozwala na trzymanie latarki w dłoni.
    Wyłącznik celowo umiejscowiony jest na froncie, a zapobiega to przypadkowemu wyłączaniu podczas użytkowania.
    Latarka jako drugie życie zepsutej żarówki ledowej Latarka jako drugie życie zepsutej żarówki ledowej

Do budowy użyłem także inne elementy pochodzące z elektrośmieci idących do utylizacji: akumulatorka litowo-jonowego pozyskanego z baterii laptopa, jednego rezystora małej mocy, przełącznika i przewodów z zepsutej lampki a do tego śrubek służących ostatecznie umocowaniu płytki oraz korpusu.
    Nowe podzespoły to: moduł ładowarki akumulatorka, moduł przetwornicy napięcia stałego, obudowa i skrawek laminatu płytki drukowanej.
    Latarka jako drugie życie zepsutej żarówki ledowej Latarka jako drugie życie zepsutej żarówki ledowej

Ograniczenie prądu zrealizowałem poprzez układ rezystora szeregowego, a ustawienie napięcia wyjściowego przetwornicy na możliwie najbardziej zbliżone do napięcia przewodzenia diod LED pozwoliło wykonać zasilanie o pomijalnie niskim współczynniku strat.
    Wartość prądu diod LED uzyskałem poprzez odczyt ograniczenia prądu wynikającego z wartości rezystorów konfiguracyjnych znajdujących się na oryginalnej płytce żarówki, a następnie obniżyłem jeszcze tę wartość o około 15% uzyskawszy należyty poziom temperatury diod LED w trakcie godzinnego świecenia.
    Ładowanie odbywa się z użyciem standardowej ładowarki stosowanej w smartfonach czy tabletach, poprzez złącze microUSB.

Stawiając na solidność i bezpieczeństwo, zdecydowałem się na klasyczny wyłącznik odłączający akumulatorek od reszty układu oraz bezpiecznik na wejściu zasilania.
    Akumulatorek jest przylutowany do dość grubych drutów i dodatkowo zastosowałem do jego montażu opaski zaciskowe, a co widać na wcześniejszych zdjęciach.

Czwartek 24. sierpnia 2023. roku Mateusz_konstruktor

Cool? Ranking DIY
    About Author
    Mateusz_konstruktor
    Level 33  
    Zajmuję się konstruowaniem oraz naprawami urządzeń: elektronicznych, elektrotechnicznych i elektrycznych.
    Has specialization in: Własne konstrukcje, naprawy, ekonomia, prawo
    Mateusz_konstruktor wrote 2409 posts with rating 564, helped 142 times. Live in city Łódź. Been with us since 2022 year.
  • Suntrack
    gulson
    System Administrator
    E8600 wrote:
    https://www.ednchina.com/news/a12012.html

Tak, to też nasz portal, widać ekipie z Chin się bardzo spodobało, skoro to przetłumaczyli.
    Czyli w końcu Polacy przewodzą w elektronice! :)
    Gratuluję autorowi konstrukcji, napisz do mnie po małym upominek ;)