Dzisiaj stary Mac Mini otrzyma nowe życie - zamienię mu dysk HDD na SSD a potem pokażę jak można zaktualizować go aż do Mac OS X Monterey. Wbrew pozorom nie będzie to takie łatwe. Nie obejdzie się bez kombinacji z WiFi, zmian daty w konsoli i pobierania aktualizacji z linków (gdyż na Appstore są już schowane). Zatem bez zbędnej zwłoki, zaczynamy.
Wymiana dysku na SSD
Do środka miałem wsadzić wielki, jednoterabajtowy dysk SSD od Adata. Nie wiem, czy nie lepiej byłoby dać Samsunga, ale wybór SSD i tak zostawiam czytelnikowi. Tu liczy się proces:

Bohaterem tematu jest model A1347, czyli z 2014 roku. Poniżej oznaczenie:

Mimo posiadania całych 8GB RAM, sprzęt ten działa bardzo wolno i działał wolno też już lata temu. Trzeba coś z tym zrobić!
Zaczynamy od podważenia czarnej pokrywy:

Odsłaniamy w ten sposób śrubki:

Śrubki te wymagają specjalnego śrubokręta. Nie jest to wbrew pozorom zwykły torx. Jest to torx z "dziurką w środku", czyli TORX T6 H:

Zwykł torx 'bez dziurki' tu sobie nie poradzi!
Odkręcamy i ściągamy pokrywę:

Odłączamy antenkę od modułu WiFi:

Odkręcamy wentylator, odpinamy jego złącze:

Po zdjęciu:

Odkręcamy tasiemkę od dysku:

Odkręcamy długą śrubę trzymającą całość konstrukcji:

Cd:

Aby wysunąć płytę główną wkładam w otwór śrubokręt i z czuciem napieram:

Odpinamy zasilacz:

Oto uwolniona płyta główna:

Ale dysk jeszcze został w środku obudowy:

Odkręcamy mocowania obudowy.
Wyciągamy zasilacz; w tym celu najpierw wyciągamy zawleczkę, zaznaczyłem ją na zdjęciu. Bardzo niewygodnie mi się to demontuje. Potem złącze tego od zasilacza trzeba tak jakby obrócić. Nie podoba mi się ta konstrukcja.

Dopiero wtedy można wymontować kieszeń z dyskiem:

Odkręcamy ostatnie torxy by dostać się do samego dysku:

Przełączamy tasiemkę na nowy dysk i umieszczamy go w kieszeni:

Po tej operacji można wszystko złożyć w całość, ale to dopiero początek zabawy...
Instalacja systemu i formatowanie dysku
W tryb Recovery wchodzimy trzymając przyciski Command i R przy zrestartowaniu Maca. Nie potrzeba żadnego bootowalnego nośnika.
Jeśli tego nie zrobimy, to otrzymamy ikonkę ze znakiem zapytania:

Jeśli natomiast wejdziemy w Recovery, to niby można wybrać sieć WiFi i rozpocząć proces odzyskiwania...

Na etapie wyboru OS X Utilities należy najpierw wejść w Disk Utility i tam sformatować dysk. Inaczej nie dostaniemy tej możliwości jak wybierzemy instalację systemu i trzeba będzie przerywać i restartować od nowa.
No więc, sprawdzamy, czy widziany jest dysk:

Formatujemy go na GUID:

Dopiero po sformatowaiu można instalować system:

A więc, tak jak wcześniej, ale na ekranie Utilities wybieramy Reinstal OS X. Zainstaluje to nam wersje El Capitan:

Jeśli przy Select Disk nie mamy widocznych dysków, to znaczy, że pominęliśmy krok formatowania dysku który opisałem powyżej:

Jeśli natomiast sformatowaliśmy dysk, to będzie on widoczny do wybrania:

Instalujemy, i po chwili...

Otrzymujemy błąd:
OS X could not be installed on this computer.
No packages were eligible for install. Contact the software manufacturer for assistance. Quit the installer to restart your computer and try again.
No cóż, nie wiem jak to interpretować, Apple nie chce abyśmy korzystali ze starego Mac?
Naprawiamy OS X could not be installed on this computer.
Błąd ten można pominąć wyłączając całkiem sieć (WiFi, najlepiej cały router, jeśli już podaliśmy hasło), odłączając przewód Ethernet i wpisując starsza datę, najlepiej tuż po zakupie Maca.
Upewniamy się, czy nie ma WiFi:

Otwieramy terminal:

Komendą date ustawiamy czas:

Dokumentacja komendy:
https://ss64.com/osx/date.html
Restartujemy system...
Tym razem instalacja przejdzie bez problemów:

Można już wybrać kraj, język:

W przypadku klawiatury musiałem wybrać Polish Pro (pod magic keyboard), bo zwykła miała zamienione Z i Y.
Można podłączyć się do sieci, skopiować dane:

Dużo jest do przeklikania, pozwolenia na lokalizację, itd:

Potem tworzymy konto użytkownika:

Wybieramy strefę czasową:

Na koniec jeszcze prośba o zgodę na zbieranie danych w celach diagnostycznych:

Gotowe:

System się uruchamia:

Aktualizacja Captain do Monterey
To jednak nie koniec przygody. Jeszcze będą małe komplikacje.
Chciałoby się zrobić normalnie upgrade do Monterey, ale nie w moim przypadku nie mogłem znaleźć nigdzie takiej opcji.
Co więcej, wyszukiwanie w AppStore pod tym hasłem nie przynosiło rezultatów.
Rozwiązanie okazał się być dopiero link z dokumentacji Apple:
https://support.apple.com/en-us/HT211683
Na powyższej stronie dostępna jest lista aktualizacji:

Dopiero stamtąd link do Monterey działał:

Po pobieraniu rozpoczęła się instalacja:

Cały proces zajmie troszkę czasu.

Finalne szlify:

No i proszę - Monterey na Mac Mini 2014 w 2023 roku:

Podsumowanie
Proces był bardzo trudny. Nie rozumiem, czemu:
1. Całość urządzenia jest tak ekstremalnie, niewygodnie złożona, jeszcze z tym dyskiem na samym dnie. Niektóre sprzęty mają zapewniony łatwy dostęp do dysku, ale nie Mac. I jeszcze te security torxy...
2. Czemu muszę osobno formatować dysk i nie ma tej opcji z poziomu instalacji OSX (po prostu byłoby to wygodniejsze)
3. Czemu muszę zmieniać datę by w ogóle odpalić system na tym Macu? Przecież to jest wręcz jawne blokowanie korzystania z nieco starszego, ale w pełni sprawnego sprzętu... i jeszcze te wyłączanie sieci, też niezbędne, by Mac się nie zorientował, że chcę go oszukać.
4. Czemu opcja aktualizacji do Monterey była aż tak schowana, czy ja coś przeoczyłem, czy z jakiego powodu wyszukiwanie tego na Appstore nie dawało wyników?
Mimo wszystko - udało się. Co więcej, teraz ten Mac chodzi autentycznie szybciej niż tu po zakupie! Cały proces naprawdę nadał mu drugie życie, a jego pamięć RAM i procesor najwyraźniej wciąż nadążają za dzisiejszymi potrzebami stron i podstawowych aplikacji.
A jakie Wy macie doświadczenia ze sprzętami Apple? Zapraszam do dyskusji.
Cool? Ranking DIY