Dzisiaj przedstawię wnętrze Sonoff NSPanel, czyli dotykowego ekranu o dodatkowych dwóch przyciskach, w sieci reklamowanego jako termostat ale w praktyce zdolnego do kontrolowania dowolnego systemu znajdującego się w domu. W tym temacie skupię się na prezentacji jego wnętrza, a w drugiej części pokażę jak można mu zmienić firmware i podłączyć go do Home Assistant.
Sonoff NSPanel kupiłem za 200 zł, znalazłem go pod hasłem "SONOFF Panele Sterownik Termostat włącznik 2CH":

Specyfikacja:

Sprzedawca zachwala produkt i oprogramowanie producenta, ale nawet w komentarzach panuje zgoda, że lepiej zmienić wsad na Tasmotę, wtedy panel naprawdę "dostaje skrzydeł":

Specyfikacja bezpośrednio od Sonoff:

Zobaczmy zatem, co otrzymujemy w praktyce:

W zestawie są śrubki do mocowania:

Instrukcja:

Oto i sam panel:

Po uruchomieniu, jak to termostat, panel wyświetla nieco podstawowych informacji, ale my wyświetlaniem zajmiemy się dopiero po wgraniu Tasmoty w drugiej części z tej serii:

Wnętrze Sonoff NSPanel
Tym razem samo podważnie frontu nie starczy. Trzeba też odkręcić śrubki:

Wszystko jest dobrze zabezpieczone:

Po odkręceniu:

W środku przede wszystkim widzimy ESP32-D0WD-V3 znajdujący się bezpośrednio na PCB, antenka WiFi też jest w postaci ścieżek:

W pobliżu ESP jest pamięć Flash oraz buzzer:

Mamy tu dwie kości:
- AP MEMORY 1604M-3SQR
- 25VQ32BTIG
Pierwsza to pamięć PSRAM:

Druga to Flash, na firmware, 32M bitów, czyli 4MB.
Tuż obok jest złącze do programowania (jest nawet IO0 wyprowadzone, nie będzie z tym problemów) no i złącze do kontrolera wyświetlacza:

Mamy tu, wg. informacji z sieci:
- kontroler wyświetlacza - ARM
- kontroler dotyku - CST340
Sam wyświetlacz to Nextion Discovery 3.5” NX4832F035:
https://nextion.tech/datasheets/nx4832f035/

Zostało jeszcze wspomnieć o zasilaniu:

Mamy tu nie jeden, lecz dwa LDO o napięciu wyjścia 3.3V: 6211A 2209/33
Na drugiej stronie PCB nie dzieje się wiele, ale są dwa przyciski mechaniczne, które moim zdaniem są plusem, nie lubię dotykowych:

No i złącze od drugiej płytki:

Po wyjęciu płytki widać też termistor NTC służący do pomiaru temperatury:

Wg. danych Sonoff to MF52A R = 10K±1% B = 3950K±1%
W sieci znalazłem również opis GPIO, prosto od Sonoffa:

Została jeszcze bardziej typowa część materiału - płytka z zasilaczem i przekaźnikami.
Widzę, że w roli zasilacza jest LP3669:

Przykładowe aplikacje:

Widok całości:

Nie jest źle, są jakieś filtry, warystor, jest charakterystyczny kondensator Y łączący stronę pierwotną i wtórną (tu jest przetwornica flyback, a nie nieizolowany buck jak czasami).
Przekaźniki są na 5V, W11-1A2STLE-H:

Spód PCB:

Podsumowanie
To była tylko rozgrzewka. Tutaj pokazałem wnętrze Sonoff NSPanel. W drugim temacie z tej serii pokaże zmianę jego firmware i tym razem będzie to podwójna zmiana, gdyż będziemy "flashować" zarówno ESP32, jak i sam MCU kontrolujacy wyświetlacz. Wgramy Tasmotę i otworzymy sobie furtkę niemalże nieskończonych możliwości wyświetlania ekranów z HA...
Czy ktoś z czytelników korzysta z tego typu paneli dotykowych? Czy widzicie dla nich jakieś potencjalne zastosowania? W drugiej części postaram się pokazać, co można z takim panelem zrobić.
Po więcej informacji zapraszam na stronę Kickstarter tego produktu:
https://www.kickstarter.com/projects/sonoffnspanel/sonoff-nspanel-smart-scene-wall-switch?ref=4dli2n
Cool? Ranking DIY