Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L)

p.kaczmarek2 10 Sep 2023 07:42 1263 1
Renex
  • [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L)
    Zapraszam na krótka prezentację wnętrza kolejnego ściemniacza światła, tym razem natynkowego, przeznaczonego do pracy z napięciem sieciowym. Tym razem przedstawiany produkt nie posiada sterowania ani przez WiFi, ani radiowego, więc nie umieszczam go w dziale Smart Home, tylko w zwykłych "Wnętrzach urządzeń". Dodatkowo prezentowany tu ściemniacz nie wymaga przewodu neutralnego, więc można zastosować go nawet wtedy, gdy N nie jest dostępne w puszce. Ale po kolei...

Zakup SK-A801T
    Na wymianę kilku włączników na dotykowe ściemniacze SK-A801T pokusił się jeden z moich znajomych. Nie będę tu oceniał jego decyzji, skorzystam tylko z okazji do zrobienia szybkiej analizy wnętrza takiego gadżetu. Sam pojedynczy SK-A801T został kupiony w polskim sklepie wysyłkowym:
    [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L)
    Cena 70 zł to moim zdaniem dość dużo, jak na taki ściemniacz. Przecież za tyle to ja sam kupowałem ściemniacze, ale takie już ze sterowaniem przez WiFi, które zasadniczo stanowiły ten sam układ ale wzbogacony o moduł WiFi (można było sterować je dotykowo i zdalnie). Zobaczmy jednak, co w opisie umieścił sprzedawca:
    Współpracuje tylko z żarówkami, które można ściemniać, ale to raczej wiadomo. Wg opisu zawartość zestawu zdaje się nie zawierać kondensatora, który trzeba wpiąć równolegle z lampą aby całość działała. Reszta w porządku. Zobaczmy, co rzeczywiście dostajemy:
    [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L) [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L) [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L)
    A jednak kondensator, zwany też "adapterem" jest:
    Czyli ok.
    Sam włącznik i jego oznaczenia:
    [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L) [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L)
    Chyba nie mam już tutaj co komentować. Włącznik działa tak, że trzymamy przycisk dotykowy i on stopniowo zmienia poziomy jasności.

Wnętrze SK-A801T
    Teraz najciekawsze, czyli zaglądamy do środka. Ściągamy frontowy panel:
    Widać złącze do programowania. Ciekawe jakie MCU tam jest, zobaczmy:
    O proszę, ale niespodzianka! To PIC16F690! Swego czasu trochę PICów programowałem, nawet pisałem tutorial pod PIC18F2550:
    Tutorial PIC18F2550 + SDCC - Część 1 - Konfiguracja
    Obok widać też złącze programowania ICSP. Pewnie PICKIT3 by dał radę to zaprogramować, może nawet stary PICKIT2 (ze zaktualizowanym Devices.dat...)
    Wyprowadzenia PIC16F690:
    PIC16F690 pracuje na napięciu 2.0-5.5V, oferuje rozmiar Flash 4096 słów, 256 bajtów SRAM i 256 bajtów EEPROM. Ma 18 pinów IO, 12 10-bitowych A/D, 2 komparatory, dwa timery 8 bitowe i jeden 16 bitowy.
    Patrzymy na drugie PCB i mamy drugą niespodziankę - drugi PIC16F690:
    Widać też dwa transoptory 817 i LDO AMS117 3.3V:
    [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L) [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L)
    Na drugiej PCB widać też miejsca na 3 osobne ściemniacze (ten produkt jest dostępny w wersji pojedynczej, podwójnej i potrójnej) oraz elementy które rozpoznaje jako wykrywanie narastającego zbocza fazy (transoptor). Działanie takiego ściemniacza omawiałem już w:
    Włącznik/ściemniacz WF-DS01 SmartLife/Tuya WiFi do puszki - schemat
    Wyjmijmy płytkę (należy odkręcić śrubki):
    Układ zrealizowany jest jak zwykle na triaku, tutaj jest popularny BTA16-600:
    Triakiem musi coś sterować, więc z drugiej strony radiatora jest MOC3023:
    Kondensatory są chińskie, jakiś Chongx:
    Nie wiem, czym jest ten element ST1, który jest od spodu przymocowany do radiatora:
    [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L) [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L) [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L) [PIC16F690] Ściemniacz światła natynkowy włącznik SK-A801T 230V (bez WiFi), bez N (wpinany w L)
    Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, to proszę o informację.

Zostało jeszcze podłączenie - ale czy trzeba to ponownie opisywać? Wszystko jest w instrukcji, a kondensator do podłączenia równolegle do żarówki jest w zestawie.

Podsumowanie
    Kompletnie nie spodziewałem się tutaj mikrokontrolera PIC, a tym bardziej dwóch sztuk. Czy nie dałoby się tego zrealizować na jednym? Można by im zmienić wsad, ale raczej nie ma takiej potrzeby. Krótko testowałem produkt i dobrze się sprawdza. Może być dobrą alternatywą dla tych, którym podoba się styl ściemniaczy "smart" ale nie potrzebują funkcjonalności WiFi. Nie miałem jednak możliwości potestować długo tego produktu, więc jeśli ktoś korzysta z takich ściemniaczy długoterminowo, to proszę o komentarz - jak się one sprawdzają po 6 miesiącach, czy tam roku?
    PS: Jak zapewne zauważyliście, nie robiłem tutaj już dogłębnej analizy płytki. To dlatego, że już kiedyś rysowałem z PCB schemat podobnego włącznika światła. Po szczegóły zapraszam do tematu: Włącznik WiFi QTouch wpinany tylko w przewód L

Cool? Ranking DIY
    About Author
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
  • Renex