Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Ricoh Aficio 350 czarny (brudny) bęben

27 Lis 2005 15:33 2773 17
  • Poziom 13  
    Witam
    Kopiarka brudzi bęben na całości. Każda kopia wychodzi prawie z czarnym tłem. Jak się wyjmie butelkę z tonerem to efekt po wykonaniu kilku kopii zanika. Dodam jescze że jak bęben jest brudny to kopiarka zasypuje się tonerem.
  • Poziom 23  
    witam. Przede wszystkim ile mają materiały eksploatacyjne i jakie są parametry? Kiedyś miałem taki sam problem u klienta. Okazało się, że dosypywał jakiegoś nieoryginalnego tonera. Daj znać co i jak.
    pozdrawiam
  • Poziom 13  
    toner jest oryginalny. Cała kopiarka ma około 120 k. Efekt pojawił się po wymianie toneru, ale wcześniejszy był dokładnie taki sam. Jak wkładam do tej kopiarki inną wywoływaczkę efekt jest ten sam
  • Poziom 26  
    Jeśli oczywiście materiały mają ok 120tys.i parametry samych ustawień nie odbiegają zbytnio od normy,bo same odczyty pewnie będą złe,to należy sprawdzić możliwą przyczynę zbyt dużej gęstości.W tej maszynie nad tym kontrolę sprawuję wyłącznie TDsensor,więc jeśli dajmy na to deweloper jest zapylony pyłem papierowym,co się zdarza,odczyty będą złe.Sprawdzić jak układa się deweloper na wałku,wysypać i przesiać go,oczyścić też wywoływaczkę.I następnie wybrać toner robiąc czarne kartki,i zainicjować jeszcze raz na poziomie przy którym nie robi tła na bębnie.Poza tym bęben jest na 150K,i czas jego już się kończy.
  • Poziom 19  
    A co z listwą czyszcząca??? Czy nie przepuszcza ??? Nie siedzę w tych markach zbyt mocno. Sprawa może być prozaiczna. Bęben pewnie będzie już do wymiany.
    pozdrawiam
  • Poziom 23  
    Jeszcze jedno, sprawdź kod 2-209-1 Zwiększenie tej wartości redukuje (zmniejsza) czas załączania sprzęgła dozowania tonera i odwrotnie. W standardzie jest 30. Spróbuj ustawić np: 100 lub 200 i sprawdź jak maszynka będzie się zachowywać?
    pozdrawiam
  • Poziom 13  
    instalowałem w tej kopiarce wywoływaczkę i bęben od innej maszyny i był ten sam efekt, czyli raczej TD sensor odpada i listwa bębna też.
  • Poziom 15  
    Witam.
    Wydaje mi się, że 120k to zbyt mało jeżeli chodzi o developer - powinien pociągnąć przynajmniej jeszcze raz tyle. Natomiast często spotykałem się z problemem "ciemnego tła" na kopiach przy końcówce życia OPC -stawiałbym na bęben. Ostrożnie z podmianą wywoływaczek z innej maszyny - dokładnie trzymaj się manuala - trzeba przepisać pewne wartości w trybie serw.!!
    Spróbuj założyć nowy bęben - zawsze można wrócić do starego.
    (A propos, w ARBIKO pojawiły się bębny do tych maszyn po ok. 180 PLN netto!!! Czy ktoś je stosował? Jakie są efekty??)
    Myślę, że nie należy się też przejmować "brudnym" bębnem który widać po otworzeniu maszyny - jest to jeden z patternów używanych w czasie autokalibracji... choć nie powinien on być wtedy całkowicie czarny.
    Napisz jak poszło.
  • Poziom 13  
    Co kilka kopii pojawia się błąd 350-1 jak wyłączę i włączę kopiarkę ponownie to znika i za kilka kopii znowu się pojawia. Jak to naprawić?
  • Poziom 12  
    Witam, wtrącę swoje "trzy grosze". Prosząc o poradę w przypadku pokrytego tonerem bebna, należałoby podać przynajmniej odczytane parametry z kodów 3-103 , 2-223 (1-5) i 2-209. Bez znajomości tych wartości prowadzona jest tzw dyskusja akademicka. Proszę odczytać i podać te wartości, może wtedy coś wymyślimy (najlepiej dla stanu: brudny bęben i czysty). Piszę ten post, bo sam często spotykam się z podobnymi problemami w serwisie Ricoha i chciałbym dowiedzieć się czegoś więcej niż ogólników.
    Z poważaniem dla dyskutantów.
    datajerzy
  • Poziom 15  
    ..a po wyczyszczeniu wykonaj 3-001-002. Tę proceduręnależy powtarzać przy każdej podmianie bębna.
  • Poziom 13  
    Podaję parametry z kodów o których pisał Datajerzy:
    3-103: 4,00;
    0,07;
    3,78;

    2-223: 1 - 4,11;
    2 - 4,07;
    3 - +6;
    4 - 10;
    5 - 248;

    2-209: 30

    ID sensor jest czysty!
  • Poziom 11  
    Sprubój wyczyścić dokładnie rolkę ładującą bęben.Miałem taki problem z tłem na kopiach.
  • Poziom 18  
    wymien beben listwe i rolke ladujaca w 350 i 450 sa na 120000 nic innego nie wykombinujesz, a maszyna bedzie siala bledami id sensora
  • Poziom 12  
    Witam, odczyty są w normie, tak te dotyczące koncentracji w wywoływaczce, jak i te z ID sensora. Niska wartość Vsp 0,07 V wskazuje na tworzenie się bardzo ciemnego pola pomiarowego na bębnie. Albo z powodu wysokiej koncentracji tonera, albo złe ładowanie bębna. Zastanawiający jest stan układu zliczającego piksele obrazu 2-223-5=248! - wartość 255 oznacza czarny oryginał, 0 biały, bez obrazu. Co było przed odczytem robione?
    Moim zdaniem problem tkwi w układzie bęben-rolka ładujaca. Miałem w praktyce taki przypadek i winę ponosił bęben, z wyglądu jak nowy, ale nie potrafił się naładować do wymaganych -950V. Przy odpowiednio "wysokim" (-600 do -700V) napięciu BIAS, na kopii zacznie pojawiać się tło. Wymiana rozwiązała problem.
    Wracając do odczytu 2-223-5 proszę sprawdzić wartości przy kopiowaniu jasnych oryginałów i bardzo ciemnych, czy zależność podana wyżej sprawdza się? Być może zmienione są wartośći progowe w 4-903-34 do 37? Z ciekawością czekam na odpowiedź.
  • Poziom 23  
    witam. Wynika, że jest nadmiar tonera w wywoływaczce i przedozowuje. Bawiłeś się w efekcie wspomnianym kodem 2-209-1, żeby zobaczyć czy problem jest przy dozowaniu?
    pozdrawiam